מס' צפיות - 68
דירוג ממוצע -
מבחני עזר וחזקות בשאלת היזם – עו"ד יוסי כהן
מאת: יוסי כהן 20/01/14 (07:16)

קיימות נסיבות העשויות לסייע בידנו להכריע בשאלה אם אדם הוא יזם. עם זאת, אין להסתמך על נסיבות אלו בלבד, ויש להשתמש בהן אך ורק כמבחנים מסייעים לצדם של מבחן "הכוונה והשלמתה" ו"המבחן האובייקטיבי-סובייקטיבי".

 

פרופ' אהרון ברק מציע, בלא לפגוע במבחן הכללי שהעלה, כי יראו כיזם:

  • אדם החותם על מסמכי ההתאגדות של החברה;
  • אדם החותם על הסכם בשמה של חברה לפני היווסדה;
  • אדם המכין את מסמכי היסוד של החברה.

מאידך גיסא, לדעת פרופ' א' ברק לא ייחשבו כיזמים עובדים ושלוחים של היזמים ואנשים הממלאים תפקיד מקצועי בהקמת החברה, כגון עורכי-דין ורואי חשבון. לעומת זאת, גאוור סבור כי כל אדם הממנה דירקטור לחברה טרם הקמתה, היוצר את הונה או הכורת בעבורה חוזה מִקדמי, ייחשב ליזם.

ברי כי מבחני העזר האמורים עשויים לסייע בענייננו אך ורק אם ניתן להם את המשקל הראוי בהתאם לנסיבותיו המיוחדות של כל מקרה ומקרה. אין לקבוע רק על סמך אחד ממבחני העזר כי אדם הוא יזם, שכן במקרים מסוימים עשויה להתקיים מרביתם של מבחני העזר, אך נשוא המבחנים לא יהא יזם, ולהפך.

לפיכך, בכל מקרה שבו מתעוררת השאלה האם אדם הוא יזם או האם פעולה מסוימת היא פעולת יזמוּת, עלינו להפעיל את המבחנים האמורים תוך הסתייעות במבחני העזר. אולם לדעתנו, הקביעה אם אדם הוא יזם היא קביעה עובדתית, אשר יש לבסס אותה בהתאם לכל מקרה ונסיבותיו. רצוי גם להסתייע במבחני עזר נוספים ולשאול שאלות נוספות, כגון מהם מקורות המימון שבאמצעותם נרכשו נכסי החברה טרם הקמתה, מי האדם העומד למבחן ומהו מקצועו, מה טיב זיקתו לחברה ולנכסיה, ושאלות דומות נוספות העשויות לסייע בידנו להשיב לשאלה האם אדם הוא יזם.

הכותב הוא עורך דין יוסי כהן הוא הבעלים של משרד עורכי דין. דוקטור יוסי כהן פועל בתחומי המשפט המסחרי, דיני חברות וליטיגציה משנת 1986.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר