מס' צפיות - 75
דירוג ממוצע -
דלק מול גז טבעי - יוסי אמודאי
מאת: יוסי אמודאי 27/01/14 (12:56)

הפקת חשמל בשיטות קלאסיות מתבססת על שריפת דלק מאובנים בצורת נוזל, מוצק או גז. לכל סוג של דלק יתרונות וחסרונות משלו – עלות, תפעול, בניית תחנה, ניצול אנרגטי של החומר ועוד. כמובן שההשפעה על איכות הסביבה וזיהום מן התחנות הם שיקולים חשובים לא פחות.

יוסי אמודאי - דלק או גז טבעי

אילו סוגי דלקים משמשים להפקת חשמל?

תחנות הכוח מבוססות דלק ברחבי העולם משתמשות בכמה סוגים שונים של דלק ליצירת חשמל, הנפוצים הם:

  • מזוט – המזוט הוא דלק שמופק מנפט גולמי או משקע של נפט או ערבוב של שניהם. הוא הדלק הכבד ביותר והמזהם ביותר.
  • פחם – פחם הוא סוג של אבן מוצקה הנוצרת מהתאבנות של חומרים אורגניים על פני האדמה.
  • סולר – תוצר נוסף של נפט גולמי, משמש גם להנעת כלי רכב.

 

יתרונות וחסרונות השימוש בדלק

לשימוש בסולר ומזוט שני יתרונות גדולים, האחד הוא יתרון התפעול. לעומת תחנות כוח פחמיות למשל נדרש פחות כוח אדם לתפעול תחנות כוח העושות שימוש במזות וכן שטח התחנה המזוטית קטן יותר. יתרון שני הוא הערך הקלורי הגבוה של המזוט והסולר יחסית לפחם. יתרונו של הפחם על פני שני הדלקים הנ"ל הוא במחירו ובפליטות גזי חממה וחומרים מסוכנים הנמוכה יחסית לסולר ולמזוט.

למרות כמה יתרונות של סוגי הדלק שהזכרנו, יש לכם חסרונות בולטים:

  • תחנות כוח אלו דורשות קירור במי ים (למעט סולר) בשל החום הרב הנוצר בתהליך. התחנה חייבת להיות ממוקמת אם כך סמוך לחוף הים ואין גמישות במיקומה.
  • משך הקמתן של תחנות כוח אלו הוא כשמונה שנים, מכיוון שקצב צריכת החשמל בישראל עומד על כ-5% לשנה, למעשה, יש צורך להקים תחנה חדשה ברגע שהקודמת החלה לפעול.
  • הניצול האנרגטי של סוגי הדלקים שהזכרנו נמוך. כך למשל, הנצילות האנרגטית של מזוט ופחם הוא 35% בלבד. כלומר, רק 35% מחומר הגלם אכן הופך לחשמל, היתרה הופכת לחום.
  • זיהום – שימוש בסולר, דלק ופחם להפקת חשמל גורר שחרורו של פחמן דו חמצני, תחמוצות פחמן שונות וגופרית לאוויר. גזים אלו הם גזי חממה בנוסף להיותם רעילים לבני האדם באחוזים גבוהים.

 

יתרונות הגז הטבעי

שלא כמו חומרי הדלק האחרים, שימוש בגז טבעי ליצירת חשמל נחשב לנקי יותר, הניצול האנרגטי שלו גבוה יותר – עד 60% במתקנים מודרניים, שטח תחנת כוח הפועלת על גז קטן יותר והיא אינה משתמשת במי ים לקירור כך שתאורטית ניתן להקימה בכל מקום. תחנת כוח הפועלת על גז טבעי לא מזהמת ולא תורמת להרס הסביבה כמו תחנות הפועלות על מזוט ופחם. כמו כן, שינוע של הגז זול יותר, מחירו נוח יותר והוא אינו דורש מצבורי אחסון אדירים כמו פחם, למשל.

הכותב הוא יוסי אמודאי - מנכ"ל חברת "דוק השקעות 1988" המעניקה שירותים עסקיים ומגוון רחב של פתרונות פיננסיים.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר