מס' צפיות - 1742
דירוג ממוצע -
עורך דין יוסי כהן - תום-לב לצורך "תקנת השוק" במקרקעין
מאת: יוסי כהן 10/08/14 (11:48)

הואיל ונכסי החברה אינם שייכים לבעלי מניותיה, רכישת מניות בתום-לב ובתמורה אינה מהווה רכישת נכס על-ידי חברה בתום-לב ובתמורה. סוגיה זו נתעוררה בע"א 127/63, אשר בו נדונו העובדות הבאות: החברה המערערת  רכשה מקרקעין, ותוך כדי כך רימתה את בעל המקרקעין הקודם; זה תבע את החברה להשבת הגזלה.

החברה טענה כי ממועד העברת המקרקעין לבעלותה התחלפו בעלי מניותיה פעמים מספר, וכיוון שבעלי המניות רכשו אותן בתום-לב ובתמורה, עומדת לחברה הגנת "תקנת השוק" במקרקעין.

 

השופט י' זוסמן דחה טענה זו, בקובעו:

 

"אדם הקונה מניות בחברה לא קנה את הנכסים הרשומים על שם החברה, גם אם על-ידי קניית כל הון המניות או רובן שולט הוא בכיפת החברה. החברה נשארת בעל רכושה ונושיה יכולים לרדת לנכסיה, ואילו נושי בעל המניות אינם יכולים להיפרע מרכוש החברה. הם יכולים לעקל את המניות [...]".

אין לעקל את נכסי החברה בגין חוב של בעלי מניותיה

כאשר בעל מניות חייב לנושה סכום כסף בגין חוב אישי, אין הנושה יכול לעקל את נכסי החברה שבשליטת אותו בעל מניות, אפילו זה שולט שליטה מלאה בחברה והוא הבעלים של כל מניותיה. בדומה לכך, כאשר חברה חייבת סכום כסף לנושה, אין הוא יכול לעקל את נכסי בעל מניותיה. נושה של בעל מניות רשאי לעקל את מניותיו ונושה של חברה רשאי לעקל את נכסיה, אך לא להפך.

עיקרון זה הודגם היטב בפרשת סולקין, שבה נדונו העובדות הבאות: המערערים התחייבו למכור למשיבים מקרקעין שבבעלותם. ההסכם הופר, והמשיבים הגישו בקשה לעיקול מניות המוכרים וחברותיהם. בית-המשפט קמא אכן נתן צו עיקול כמבוקש, ואף הורה כי הערת האזהרה שנרשמה בספרי האחוזה – שעל-פיה, במקרה של מכירת נכסי החברה תהא מחצית מתמורתם מעוקלת לטובת התביעה – תישאר בתוקפה.

 

הכותב הוא עורך דין יוסי כהן הוא הבעלים של משרד עורכי דין. דוקטור יוסי כהן פועל בתחומי המשפט המסחרי, דיני חברות וליטיגציה משנת 1986.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר