מס' צפיות - 2222
דירוג ממוצע -
עו"ד יוסי כהן - הכוח לתבוע ולהיתבע
מאת: יוסי כהן 27/08/14 (10:12)

החברה היא אישיות משפטית עצמאית ונפרדת מזו של חבריה, והיא זכאית לתבוע, להיתבע ולאכוף את זכויותיה בלא לצרף לתביעה את כל היחידים המרכיבים אותה. כל זאת להבדיל מגופים בלתי מאוגדים, כגון ועד בית, סינדיקט, מועדון חברים וגופים אחרים, אשר אינם יכולים לתבוע או להיתבע בשמם, למעט בנסיבות מוגדרות.

 

כוחה של החברה לתבוע ולהיתבע בשמה נובע מעובדת היותה אישיות משפטית עצמאית בעלת כשרות משפטית כללית. ואם לא די בכך, המחוקק קבע מפורשות בסעיף 4 לחוק החברות, כי החברה כשרה לכל "פעולה משפטית". מובן כי המונח "פעולה משפטית" כולל גם את הכוח לתבוע ולהיתבע.

 

בתי-המשפט בישראל מחקו פעמים רבות הליכים שהיו מעורבים בהם גופים שאינם מאוגדים, בגין אי כשרותם לתבוע ולהיתבע. למשל, בע"א 90/52 בית-המשפט קבע כי אפשר לתבוע גוף שאינו מאוגד החסר כל ישות משפטית רק אם התביעה מוגשת נגד 

כל חברי הגוף. מאידך גיסא, אי אפשר לתבוע את הגוף עצמו בלא לצרף לתביעה את החברים המרכיבים אותו, אף אם הגוף קיים בפועל.

 

בת.א. 429/80 מחק בית-המשפט תביעה, כיוון שהגוף הנתבע היה חסר ישות משפטית. במקרה זה טענה הנתבעת, תחנת הרדיו "קול השלום", כי בית-המשפט חייב להפסיק את ההליך נגדה ואף לבטלו, כיוון שהיא חסרת ישות משפטית. בית-המשפט קיבל את הטענה האמורה וקבע כי יש לתבוע אך ורק את היחידים המפעילים את תחנת הרדיו, מאחר שהנתבעת אינה גוף משפטי.

 

עם זאת, יש לציין כי בוטלה חובת ההתאגדות שהייתה קבועה בסעיף 4 לפקודת החברות. חוק החברות אינו אוסר כיום על חבר בני-אדם שאינו מואגד לפעול למטרות רווח, אך מובן כי היעדרו של האיסור אינו מקנה לחבר בני-אדם שאינו מאוגד אישיות משפטית וכשרות משפטית כגוף משפטי עצמאי.

 

הכותב הוא עורך דין יוסי כהן הוא הבעלים של משרד עורכי דין. דוקטור יוסי כהן פועל בתחומי המשפט המסחרי, דיני חברות וליטיגציה משנת 1986.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר