מס' צפיות - 2222
דירוג ממוצע -
עו"ד יוסי כהן - האחריות הפלילית של החברה
מאת: יוסי כהן 09/11/14 (11:30)

השאלה, האם חברה יכולה לבצע עבֵרות פליליות ולשאת באחריות פלילית למעשיה, העסיקה לא מעט את מיטב המשפטנים בארץ ובעולם. המשפט הפלילי מיועד ביסודו לבני אנוש ולא לגופים מלאכותיים דוגמת חברה. ברם משיקולים שונים, כגון טובת הציבור, מדיניות הרתעה וכיוצא בהן, אימצו רוב שיטות המשפט המבוססות על המשפט האנגלי, ובכללן ישראל, את הדעה כי ניתן ואף רצוי להרשיע את החברה כאשר היא מבצעת מעשים פליליים.

הטלת האחריות הפלילית על חברה נתאפשרה בעיקר הודות לתורת האורגנים. עם זאת, מובן כי לא ניתן להרשיע את החברה בכל העבֵרות המפורטות בחוק העונשין; גוף מלאכותי, מעצם אופיו וטבעו כגוף מואגד, אינו מסוגל לבצע עבֵרות כגון אונס ורצח. נראה אפוא כי בכל מקרה שבו יתעורר ספק אם ניתן להרשיע את החברה בעבֵרה מסוימת, ישקול בית-המשפט שתי שאלות עיקריות:

 

א.      האם ניתן לבצע התאמה פרשנית-הגיונית ולהטיל על החברה אחריות פלילית באמצעות תורת האורגנים או באמצעות דיני השליחות?

 

ב.      האם הטלת אחריות פלילית על החברה תביא למניעת ריבוי עבֵרות ותקדם את טובת הציבור?

 

סוגיה זו נתעוררה לראשונה בישראל בבג"צ 125/50, שבו נדונו העובדות הבאות: תאגיד שנתבע לדין פלילי בפני בית-הדין לספסרות עתר לבית-המשפט הגבוה לצדק, בין היתר בטענה כי אין להטיל על תאגיד אחריות פלילית. בית-המשפט הגבוה לצדק דחה את טענתו, בהסתמכו על המונח "אדם" בפקודת הפירושים ובפקודת הפרשנות.

                       

סעיף 2 לפקודת הפירושים משנת 1945 קבע:

 

"'אדם' כולל כל חברה או התאחדות או חבר מאוגד או בלתי מאוגד של בני-אדם, אלא אם יש בנושא או בהדבק הדברים איזה דבר הסותר פירוש כזה [...]".

הכותב הוא עורך דין יוסי כהן הוא הבעלים של משרד עורכי דין. דוקטור יוסי כהן פועל בתחומי המשפט המסחרי, דיני חברות וליטיגציה משנת 1986.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר