מס' צפיות - 1707
דירוג ממוצע -
סימנים קטנים על יהדות גדולה
רשמי ביקור כמעט בכל אתרי ההנצחה ליהדות בברלין
מאת: מובי דיק 09/07/18 (08:35)

     "אסור לילדים יהודים לשחק" "השתתפות יהודים במקהלה אסורה" "אסור לבנות" אלה רק חלק מהאיסורים שחלו על יהודי ברלין בטרם נולד רעיון הפתרון הסופי. על 80 עמודים הניראים כתחנות אוטובוס מצוירים,חוגת טלפון, מגבעת, תווים, שרטוט של "קלאס", עמודים אלה ממוקמים בשכונה שאחד מרחובותיה הוא :landshuter .תמרורים אלה  נמצאים ברובע  הבווארי.

    אתרים ואנדרטאות חשובים מנציחים בבירה הגרמנית את השואה, ממוזיאון היהודי של דניאל ליבסקינד,דרך אתר הזכרון  בו  2711 משטחים  כעין מצבות בגובה שונה, תכנונו של אייזנמן -סרה ועד ל"ספריה הריקה" של מיכה אולמן,השקועה בככר בשדרות אונדר-דה-לינדן.

    בשקט ובצנעה לא מנקרי עיניים קיימות   עבודות של אמנים גרמניים השתולים בשולי העיר ופרבריה, מזכירות עם כל מדרך רגל   ומבט את הזוועה שהתחוללה במלחמת העולם השניה.

  "מרכז אירופה" ליד בנין תחנת הרכבת שלט צנוע הנושא את שמות 12 מחנות ההשמדה. בחצר בית  ספר גרמני  שבעבר היה  במקום בית כנסת שנפגע ב"ליל הבדולח" קיר לבנים ועל כל  לבנה איזכור שמה של משפחה יהודית  שחיתה בשכונה  ונספתה. החומר  הכתוב מלוקט בידי התלמידים שעשו "מסע שורשים" עם גמר לימודיהם  בבית הספר.

     "הבית הריק"  הוא שטח שנשאר בכוונה חשוף לזכר   בנין  שהיה בזמנו מאוכלס במשפחות יהודיות. את הדיירים הנציחו בשלטים  הדבוקים  משני צידי הבנינים הסמוכים.

   בגרינוולד,שהינו כיום פרבר יוקרתי,קיימת תחנת  רכבת לא מאויישת. בזמנו היתה מיועדת להובלת בקר והוסבה  בשנות

ה-40 להובלת יהודים  למחנות ההשמדה. בכניסה לאתר קיר אבן שחצובים בו דמויות אבסטרקטיות. רציף  17 ממנו נשלחו הטרנספורטים דומם. חלק מפסי הרכבת הותכו  לתבניות שטחות כשבשוליהם  בולט רישום יום-יומי של מספר המובלים  והיעד

הסופי שלהם.

   "האקשה-הופה" הינו קומפלקס של 8 חצרות סגורות בהם  התגוררו יהודים. כיום המקום  שוקק חיים בו זרועים בוטיקים ובתי קפה. על אחד הבנינים  טבלה עליה הכיתוב "כאן גרה משפחת אנה  פרנק" בין אבני המרצפות משובצים ריבועי נחושת כשכל 

אחת מהן מציינת  שם יהודי שגר במקום ותאריך שילוחו למחנה ההשמדה

     האנדרטה המרשימה ביותר ועם זאת נסתרת     נמצאת  ברובע מנאריט-טירגארטן,  מחולקת לשלושה  חלקים.הראשון בהם הקרוב לכביש הינו קרון מברזל המכיל בתוכו גושי אבן המבצבצים משוליו ומחלונותיו הקטנים. החלק השני נמשך על ידי  כבל  מתכת  הקושר קבוצות דמויות בלתי  ברורות הנעות לכיוון הקרון. החלק השלישי מכיל פלטה מחוררת ניצבת כשלרגליה כ-40 ריבועי אריחים  עליהם  מצוירים בתי  הכנסת שהיו בבירה. 

  ההלך ברדתך לעיר ההריגה ברלין, לך  בעקבות הסימנים  הקטנים המציינים אנשים שהיו ונכרתו. עקב בצד אגודל, ביראת  קודש ותבחין  ברוח שנחה  על אותם אמנים שברובם  גרמנים בעצמם, רוח שהצליחה   לתת יד ושם  למליוני הקורבנות.

הכותבת היא מובי דיק הינו שם העט שבחרתי בו מזה שנים רבות. אני אמנית חברה באגודת המאיירים בישראל, וכמו כן עיתונאית הכותבת בעיקר בכל הנוגע לתרבות..מוזמנת לפסטיבלי מוסיקה קלאסית בארץ ובחו"ל

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר