מס' צפיות - 1515
דירוג ממוצע -
מה חדש על מדף הספרים הפמיניסטיים בעברית?
מאת: שלומית ליר 19/06/08 (01:44)

לאחרונה השתתפתי בחגיגת ספרים שהתקיימה באוניברסיטת בר-אילן בארגונה ובהנחייתה של פרופ' יפה ברלוביץ, יו"ר האגודה הישראלית ללימודים פמיניסטיים ולחקר המגדר (חברות הנהלה רות למדן, מלכה אנקר, סילביה ביז'אווי ושרה שלו). מסתבר שבשנה החולפת יצאו לאור לפחות 28 ספרים שעוסקים בפמיניזם בישראל. 11 מהם הוצגו בחגיגת הספרים.

 

היה ערב מרתק שהועלו בו מגוון נושאים וסוגיות הקשורים בפמיניזם בישראל ובעולם. בהם המתח בין פמיניזם אקדמי לזה הצומח מתוך עשיה חברתית, כתיבה בבלוגים כערוץ תקשורתי מהיר, מה קרה לקתרין מקינון ובאיזה שלב נמצא הפמיניזם היום. כל אחת מהכותבות או העורכות שהציגו את ספריהן פתחה צוהר לנקודת מבט נשית על המציאות. אחד משיאי הערב היה לשמוע את דבריה של ש. שפרה, שדיברה על שירת הערווה הנשית ותפארתה במיתולוגיות עתיקות.

והנה הספרים ועטיפות הספרים לפי סדר הצגתם:

  

1. לאחותי: פוליטיקה פמיניסטית מזרחית, הוצאת בבל

עורכת: שלומית ליר

 

 

2. לחשוב אישה, נשים ופמיניזם בחברה גברית, הוצאת צבעונים
המחברת היא ד"ר אראלה שדמי
ד"ר שדמי היא ממייסדות "קול האישה" בירושלים, וכן פעילה בתנועת השלום, בתנועה הפמיניסטית ובתנועה נגד גזענות. עד לאחרונה היתה ראש התכנית ללימודי נשים במכללת בית ברל, ועכשיו היא עובדת על שלושה ספרים,
אחד - על חזון של נשים פמיניסטיות בישראל, השני - עם אסתר הרצוג - על זנות, סחר בנשים ופורנוגרפיה, והשלישי על משטרה ושיטור בישראל.  
 

 


 
3. אתגר המגדר: נשים בעליות הראשונות, הוצאת הקיבוץ המאוחד, ספרית הילל בן חיים
המחברת היא  פרופ' מרגלית שילה
פרופ' שילה משמשת עכשיו ראש החוג ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה באוניברסיטת בר אילן. היא ערכה במשך מספר שנים את כתב העת קולך, וכן את הקובץ העבריות החדשות, נשים ביישוב ובציונות, שיוצא עכשיוגם באנגלית. פרופ' שילה עוסקת גם באישה של היישוב הישן בירושלים, ובין ספריה על כך נסיכה או שבוייה.
 


 
4. כבוד אדם וחוה, פמיניזם ישראלי, משפטי וחברתי, הוצאת כרמל
המחברת היא ד"ר אורית קמיר.
ד"ר קמיר היא קודם כל פמיניסטית אקטיבית. היא מלמדת משפט ומגדר באוניברסיטה העברית, ועמיתה במכון הרטמן ליהדות בירושלים. ד"ר קמיר ידועה בציבור הישראלי בשל פעילותה לזכויות נשים, וביוזמתה בניסוח הצעות חוק לקידום מעמד האישה (כמו הצעות החוק למניעת אלימות במשפחה, זכויות לעולות חדשות, וכמובן ההצעה למניעת הטרדה מינית, שהתקבלה בכנסת כחוק). ב-2004 הקימה את המרכז הישראלי לכבוד האדם, והפעילות החברתית שלה מתרכזת עכשיו בעמותה זו. לגבי מחקריה וספריה, נציין רק שהספר החדש כאן - הוא ספרה החמישי. 
 

 


5. נשים בשוליים, מגדר ולאומיות בתל אביב המנדטורית, הוצאת יד בן צבי
המחברת היא פרופ' דבי ברנשטיין.
פרופ' ברנשטיין היא ממייסדות החטיבה הראשונה ללימודי האישה שקמה בארץ. זה היה באוניברסיטת חיפה, בה היא מלמדת במחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה. פרופ' ברנשטיין עוסקת בעיקר בהיסטוריה החברתית של האישה בתקופת המנדט, וספר זה הוא ספרה השלישי בסדרת מחקרים אלה. הראשון היה: אישה בארץ ישראל, השאיפה לשיוויון בתקופת היישוב שיצא ב-1987, והשני- קובץ מאמרים שיצא בארצות הברית, בשם Pioneers and Homemakers , ב-1992.   

 


 
6. המילים ככישוף והכישוף שבמילים, שיחות על ספרות המזרח הקדום, הוצאת האוניברסיטה המשודרת.
המחברת היא ש. שפרה.
ש. שפרה היא בראש וראשונה משוררת, וספרה האחרון משי לחשת לי ראה אור לפני מספר חודשים. כן פרסמה קובץ סיפורים בשם גבעת החול, כתבה מחקרים בספרות וביניהם ספרה על ניסים אלוני. לימדה ספרות בבית ספר תיכון ביהוד, בסמינר לוינסקי ובאוניברסיטת תל אביב. תרגמה יחד עם פרופ' יעקב קליין את האפוס השומרי הגדול, בימים הרחוקים ההם, וזכתה בפרסים רבים עבור שיריה ותרגומיה.
  

 


  
7. דרכים לחשיבה פמיניסטית, מבוא ללימודי מגדר - מקראה, הוצאת האוניברסיטה הפתוחה
נציגת העורכות של המקרה הזאת - היא פרופ' תמר אלאור. העורכות האחרות הן: פרופ' ניצה ינאי וד"ר אורלי לובין.
פרופ' אלאור מלמדת בחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטה העברית. היא שימשה כראש מרכז לייפר לחקר המגדר, ועמיתה במכון סכוליון ללימודי היהדות. פרופ' אלאור עוסקת בחקר מגדר תרבות וידע בהקשר של נשים חרדיות ודתיות. וספרה האחרון מקומות שמורים: מגדר ואתניות במחוזות הדת והתשובה יצא ב-2006.
 
 


8. נשים בתרבות יידיש, קובץ מאמרים שיצא במסגרת כתב העת ביקורת ופרשנות, הוצאת בר אילן.
העורכת היא ד"ר אביבה טל עם פרופ' טובה כהן.
ד"ר אביבה טל היא מרצה במרכז ללימודי יידיש על שם רנה קוסטה. מרכז זה פועל במסגרת של המחלקה לספרות עם ישראל כאן באוניברסיטה. ד"ר טל היא חוקרת ספרות יידיש ועיקר עיסוקה הוא שירה מודרנית של נשים - ביידיש. 
 


 
9. גן נעול: חוויות הגוף, הזהות והרגש של נשים מטופלות בישראל, הוצאת פרדס.
המחברת היא ד"ר הילה העליון.
ד"ר העליון שייכת לתכנית הבינתחומית ללימודי מגדר, ומרצה בה. את עבודת הדוקטור שלה כתבה במחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה, במגמה של פסיכולוגיה חברתית. תחומי המחקר שלה הם: ההשפעה החברתית של טכנולוגיות רבייה חדשות , טיפולי הפרייה חוץ גופית, וכן אימהות, מיניות והגוף הנשי.  ד"ר העליון גם מפעילה קבוצות של נשים-מטופלות-פוריות.
בבקשה הילה. 
 
 


10. שלהבת ירוקה, חנה מייזל - מפעל חיים, הוצאת יד טבנקין
המחברת היא ד"ר אסתר כרמל-חכים
ד"ר כרמל-חכים היא חברת רמת השופט, ומלמדת באוניברסיטת חיפה ובמכללה האקדמית עמק יזרעאל. תחומי המחקר שלה הם: ארגוני נשים בציונות וביישוב, וגם - נשים בקיבוץ. לדיעתכן, ד"ר כרמל חכים יזמה והקימה אתר בשם נשים על המפה, שהוא רק שלב ראשון בתכנית מקיפה יותר שמיועדת להביא לידיעת הציבור את פועלן ותרומתן של הנשים בישראל (וכולכן מוזמנות להיכנס ולקחת חלק). הספר החדש שלה מבוסס על עבודת דוקטור שנכתבה במסגרת החוג ללימודי ארץ ישראל באוניברסיטת חיפה.
 
 


11. לא על היופי לבדו, על הוראה ביקורתית של ספרות, הוצאת הקיבוץ המאוחד
המחברת היא ד"ר נעמי דה מלאך
ד"ר דה מלאך היא מורה ותיקה לספרות, שהקיפה בהוראה שלה את כל קשת הגילאים - מכיתה אלף ועד סטודנטים באוניברסיטה. ד"ר דה מלאך היתה מדריכה בתכנית לשיוויון בין המינים שבמשרד החינוך, וכיום היא מלמדת  בבית הספר הפתוח בחיפה ובמכללת אורנים. הספר החדש שלה הוא תוצאה של תסכול ממושך מהוראת הספרות המקובלת בבתי הספר. תסכול זה הוביל אותה לכתוב דוקטורט בנושא, ומכאן גם לספר שמציע הוראה אחרת של ספרות - הוראה שמשלבת גם תובנות פמיניסטיות וביקורתיות.    


 


12. מודרות ואהובות: סיפוריהן של נשים בדוויות משכילות, בהוצאת מאגנס
המחברת היא: ד"ר סראב אבו-רביעה קוידר, שהיתה אמורה לבוא ולהשתתף, אבל בשל הבן שחלה לפתע היא לא הגיעה.

 

לבלוג של שלומית ליר

הכותבת היא ד"ר למגדר, מרצה בנושאי מגדר וחברה. פעילה חברתית ופמיניסטית. מייסדת פועלות ברשת לקידום נשים בניו מדיה.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר