מס' צפיות - 404
דירוג ממוצע -
הדפדפן שולתתת
מאת: יאיר מור 21/09/08 (02:31)

"יו-טיוב" היה הניצן הראשון שהצית את תעשיית הוידאו ברשת. החידוש בו היה שפתאום ראינו איך אפשר לדחוס את הסרטונים לפורמט שהוא גם מספיק קומפקטי כדי לטעון את הוידאו בזמן הצפיה ובמהירות שלא גורמת לעצירות (בד"כ), וגם מתנגן בתוך הדפדפן על בסיס תוסף ישן שכבר מזמן נמצא בכל מחשב, כך שלא צריך להתעסק יותר מדי עם תוכנות ייעודיות מרגיזות שגונבות אחת מהשניה פורמטים ומביאות לידי כך שבכל צפיה בוידאו אנו נאלצים להתרגל לנגן חדש.

 
בהמשך התפתחה אופנה נוספת: אתרים שיכולים להרשות לעצמם, מספקים שירותי וידאו להזרמה ישירה - בנגנים ייעודיים שאמורים להוות ייתרון בשליטה עלהוידאו, כולל רשימות צפיה, אלבומים, סרטונים באורך קיצוני ופודקאסטים, שאולי רובנו מעדיפים קודם להוריד ואז לצפות בהם מהמחשב.

 
VEOH היה השחקן הבולט בזירה, עם תוכנה שהיא מעין ממיר דיגיטלי לוידאו אינטרנטי, כולל ערוצים אישיים, הורדות, אפשרות לשיפור פורמט הוידאו לכזה המתאים יותר להורדה וצפיה על מסך הטלוויזיה ועוד; אחר כך הצטרף לתמונה JOOST - התוכנה הראשונה שאיפשרה לראות תוכניות וקליפים טלוויזיוניים על מסך מלא, באיכות גבוהה ועם ממשק דמוי ממיר אינטראקטיבי, כולל הודעות על תוכניות חדשות בערוצים נבחרים, אפשרות לדירוג התוכן, פרסומות על המסך תוך כדי צפייה, והכל בלי שהקבצים ה"זמניים" של הוידאו המוזרם ייתפסו מקום על המחשב - כל פריים מוזרם ונמחק לאחר הצפיה. כמובן ששירות כזה מצריך חיבור אינטרנט מהיר ויציב, מה שאומר שבארץ הוא לא היה כזו חוויה (תאמינו לי, ניסיתי).

שירותים נוספים עם תוכנות ייעודיות צצו כפטריות אחרי הגוגל, אך עקב הריבוי הלא-טבעי שלהם, מתחיל עכשיו טרנד הפוך: השירותים המשוכללים, עם הממשקים הטלוויזיוניים, איכויות הוידאו הכמעט-גבוהות-מספיק-למסכי-HD והתוכן ההולך ומתרבה, חוזרים אל ביתם הטבעי - הדפדפן.

 
הראשון היה ג`וסט, שלפני כשבוע הפך רשמית מתוכנה בנפח 10 מגה להתקנה במחשב לתוסף בנפח 20 מגה לדפדפן, המאפשר לנגן את התוכן המוכר, באיכות הגבוהה ובממשק הממכר (שאגב - מזכיר מאוד את האייפון, רק בלי מסך מגע) היישר מאתר החברה ובלי לפתוח חלונות נוספים.

 
הבוקר (או הלילה, או איך שתרצו להגדיר את שעות הבוקר המאוחרות בחוף המערבי של ארה"ב לפי שעון ישראל) נחנך גם ב-Blinkx, אתר וידאו מהוותיקים בעולם, מדור חדש: שירות ה-BBTV של האתר, שעד עכשיו היה צורך בתוכנה מיוחדת כדי להפעילו, חוזר למקורות. השירות הוא בעצם מאגר של סרטונים שתומללו ע"י צוות מיוחד, ובזמן הצפיה בהם מופיע על המסך, לצד הוידאו, התמליל המלא של מה שנאמר בו, ומאפשר לגולשים להקליק על מילה ולעבור ישר לזמן בו היא נאמרת בסרטון. כך תוכלו לדלג במבזק חדשות, למשל, היישר לכתבה על מערכת היחסים של ניקולא סרקוזי וקרלה ברוני. לשירות ניתן ערוץ ייחודי בתוך האתר, והוא יעבוד, כמו הסרטונים הרגילים, על בסיס נגן פלאש. הסרטונים יופיעו בחיפושים הרגילים באתר, ולא צריך שום תוסף מיוחד או תשלום מיוחד כדי לצפות בהם.

תעשיית הוידאו ברשת הציתה את תעשיית יישומי הרשת, וגם בתהליך הזה שירותי הוידאו אינם היחידים שזורקים את התוכנות הייעודיות: יותר ויותר שירותים לגיבוי קבצים און-ליין זורקים את תוכנות פרוטוקול FTP המסורתיות אחורה, ועוברות לממשקים דמויי ה"ווינדוז אקספלורר" (מה שאתם קוראים לו "המחשב שלי" או "סייר החלונות"), הפועלים באמצעות פלאש או ג`אווה ומעניקים ללקוחות את התחושה שהם גולשים בתוך המחשב שלהם - רק ברשת. גם לקוחות דוא"ל און-ליין כגון "וואלה", "ג`ימייל" ודומיהם מהווים דוגמא לנטישת התוכנות הייעודיות ומעבר לשירות מבוסס-דפדפן, ואם להאמין לשמועות - הרי ש"גוגל כרום" הוא הצעד הראשון של החברה בדרך למערכת הפעלה שלמה שתרוץ מתוך הדפדפן.

גם מקומם של ספיקות לא נפקד בטרנד הזה: בשנה האחרונה מתנהל דיון סוער ביותר מעל דפי המגזינים והבלוגים העוסקים במחשבים, בשאלה: האם נכון להעביר את השליטה בכל אספקט של חיינו לתוך הרשת? הלוא כפי שציין הגורו הטכנולוגי (ואדם שאני מעריך מאוד, אם לא מעריץ) ג`ון דבורק, כל תקלה קטנטנה במחשב שנמצא במרחק אלפי קילומטרים מאיתנו עלולה כיום לקחת איתה את המיילים שלנו, רשימת המתכתבים שלנו, הקבצים המגובים שלנו, המסמכים שלנו (עשו לי טובה -השתמשו בחבילות אופיס און-ליין רק ככלי לשיתוף מסמכים, ולא ככלי גיבוי שלהם), חשבונות הבנק שלנו (כבר קרה פעם שתקלה במחשב של בנק בארה"ב גרמה למחיקה מוחלטת של חשבונות שלמים) וכמעט כל דבר בעל משמעות. וזה עוד לפני שהזכרנו את העובדה שכל החומר שלנו ברשת נתון תחת עיניהם המציצניות של תאגידי ענק (מישהוא אמר גוגל?).

בכל אופן, נראה שהסיכונים במעבר לחיי-רשת לא ממש מפריע לרוב האנשים, שממהרים לקפוץ על המרכבה הנוסעת בלי לקחת בחשבון שהסוסים מחוברים אליה באנטנות WiFi. האם הטרנד יגרום לעליה ברמת יציבות המחשבים והקשר שלהם לרשת, או שבעיות דוגמת תקלות ADSL (כפי שלקוחות בזק בארץ חווים לא מעט) ורוחב-פס לא יציב (גם את זה חווים לקוחות רבים בספקית אליה אני מחובר) ימשיכו לשמור עלינו מפני עולם שהשליטים שלו הם השרתים?

 

לבלוג של יאיר מור

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות לכתבה זו התקבלה תגובה אחת לקריאת כל התגובות ברצף
1.
כתבה מעניינת מאוד.
שמרית 21.09.08 (11:22)