מס' צפיות - 627
דירוג ממוצע -
המחשב- כלי שרת, או אדוננו בעתיד?
מאת: אברי שחם 08/11/08 (15:53)

אני זוכר היטב את הימים בהם הגיע המחשב הראשון למשרדי. אימצתיו בחום, באשר שינה את דפוסי עבודתי מן היסוד והפך אותה ליעילה, אבל גם קלה יותר. לא רק שבמקום להזדקק לכישורי ההדפסה של הכתבניות, תהליך גוזל זמן ומתיש של הגהות אחדות ולאחר מכן העתקת המסמך באמצעות מכונת הסטנסיל המלכלכת של גסטטנר, יכולתי עתה להפיק בעצמי מסמכים כלבבי, במספר עותקים ככל שנדרש, אבל גם מיונם, תיוקם ואיתורם, הפך למשחק ילדים. לא עוד חיטוט מתסכל בארונות, מגירות, מאות תיקים מאובקים שקש לפענח את הכתוב בהם.

 

עתה אפשר לאתר כל מסמך בהקשת מקשים אחדים, אף אם הוא נוצר לפני שנים בידי אנשים שיצאו מזמן לגמלאות, ניתן לעיין בו, להדפיסו, כאילו נוצר היום.

 

מאז חדר כמובן המחשב לכל שטחי חיינו, גם לבתינו והדור הצעיר כבר לא יכול לתאר לעצמו כיצד היינו מסתדרים בלעדיו. ילדים רכים לומדים להשתמש במחשב - וכל מכשיר אלקטרוני אחר - לפני שהם לומדים קרוא וכתוב. בבית הספר עדיין לומדים את לוח הכפל, חילוק, חיבור, חיסור בשיטה המסורתית, אבל בחיים היום-יומיים הרבה יותר קל להושיט יד למחשבון. הביטוי 'המחשב נופל' הפך לנחלת הכול. כשזה קורה, נדמה, כי כל החיים נעצרים.

 

שירותים להם אנו זקוקים, אם בבנק, בדואר, בקופת חולים, במשרדי ממשלה, בחברות תעופה, בסופרמרקט, מופסקים. היו מקרים "בהם גם מערכת החשמל באזורים נרחבים בארץ שותקה למספר שעות עקב תכנון לקוי של מערכת ניתוב העומס ברשת ובעקבות בעיה דומה נותקה מערכת הטלפונים של בזק באזור תל-אביב למשך כחצי יום".

 

מספר ידיעות אקראיות נוספות שליקטתי מהעיתונות: "באוקטובר 99' נעלמה החללית האמריקאית orbiter climate mars.

 
125 מיליון דולר ירדו לטמיון ועוד קצת מהמוניטין של נאס"א נשחק. חקירה של סוכנות החלל האמריקאית העלתה, כי טעות בתוכנה גרמה לשימוש במספרים מסוימים לפי יחידות אנגליות במקום לפי השיטה המטרית."

 

"תקלה שאירעה במטוס חברת התעופה האוסטרלית "קוואנטס", במהלכה צלל המטוס באופן פתאומי, אירעה ככל הנראה עקב טעות מחשב. בעקבות התקלה נאלץ המטוס לבצע נחיתת חירום בשדה תעופה בעיירה קטנה. המטוס ששייט מעל האוקיינוס ההודי בגובה של 37 אלף רגל, שינה את זווית תנועתו באופן פתאומי ובמהירות. כ-50 נוסעים שלא היו חגורים, בהם תינוקות וילדים, נפגעו מדופן המטוס, או מתאי האחסון שמעל למושבים. מרביתם סובלים משברים, חתכים, או פגיעות בעמוד השדרה."

 

"דוברת משרד הפנים הסבירה, שבגלל בעיות מחשב בלשכה החדשה, לא ניתן היה להנפיק אשרות-עבודה."

 

"לקראת השעה שלוש בצהרים נפסק המסחר בבורסה בתל-אביב בשל תקלת מחשב. במשך מספר דקות כל הוראות הקניה והמכירה ששודרו לא בוצעו והדבר גרם לחוסר וודאות בחדרי מסחר. עוד נודע כי גם מערכת הגיבוי של הבורסה, מערכת נפרדת שאמורה לתת מענה במצבים של תקלה במחשב בראשי, לא פעלה הפעם".

 

מאידך פרסמה אחת המכללות: "אי הגשה עבודות במועד, תוך מתן הסברים/תירוצים כגון, המחשב נפל, במדפסת לא היה נייר, לא יתקבלו בהבנה."

 

לפני ימים אחדים הלכנו עם רעייתי לחפש מנורה חדשה לביתנו. מצאנו אחת שנשאה חן בעינינו ונמכרה באותו סוף שבוע בהנחה של 70%, הנחה משמעותית לכל הדעות. ניגשנו לקופה עם המוצר שבחרנו, אבל הקופאי משום-מה לא הצליח לרשום את הקנייה במחשב וביקש, כי נשוב למחרת.

 

כעבור יום חזרנו לחנות, אבל גם אז נתגלה קושי בביצוע קנייתנו. הסתבר, כי תקופת ההנחה הסתיימה והמחשב שהוזן בנתונים חדשים, סירב לרשום את הקנייה במחיר המוזל. הקופאי התקשר למרכז, בהנחיית מומחים הקיש קודים שונים, אבל המחשב עמד במריו והמשיך להציג את המחיר המלא, ללא ההנחה שהיינו זכאים לה. מנהל החנות התנצל בפנינו, רשם את מספר הטלפון שלנו והבטיח, כי יתקשר אלינו כאשר יצליחו לפתור את הבעיה. עוד יומיים עברו עד שצלצל הטלפון, הגענו לחנות בפעם השלישית ואני שמח לבשר, כי לבסוף קיבלנו את המנורה במחיר של 125 ₪ במקום ב-420.

 

נכון, פרשה זאת הסתיימה בהצלחה מבחינתו, אבל באותו מעמד, שאלתי את עצמי את השאלה, מי כאן שר למרותו של מי? החנות מעוניינת למכור לי מוצר בהנחה והמחשב, הכלי שנוצר מלכתחילה כדי לשרת, להקל, לא מאפשר לה? לאן הגענו ולאן נגיע?     

 

תהליך המחשוב המואץ יימשך בוודאי וקשה לשער כיצד יראו חיינו בעוד דור, או שניים. בל נשכח, כי מהפיכת הטלפון הנייד למשל, החלה רק לפני כ-30 שנים (איפה, אם לא ביפן?) והמכשיר זכה לתפוצה המונית רק באמצע שנות התשעים. היום הוא נמצא ברשותו של כל מבוגר וכמעט כל ילד, אף בארצות הכי עניות ונחשלות ולמרות מטרד הרעש במקומות ציבוריים, כמו מעליות, התחבורה הציבורית, גם הלוחמים הפנאטיים ביותר לאיכות הסביבה, אינם מציעים לאסור את שימושו.

 

נשאלת השאלה: האם לא נאבד בהדרגה כישורים בסיסיים, את השליטה על חיינו, את כושר ההחלטה על נושאים יומיומיים ונשתעבד לחלוטין לכלי שנוצר רק כדי להקל על חיינו? האם לא יבוא יום בו המחשב המרכזי המופקד על ניהול משק ביתנו, ימנע מאתנו להוציא מהמקרר מאכלים המזיקים לבריאותנו, העלולים להעלות את רמת הכולסטרול בדמינו, ינעל את דלתות ביתנו ולא יאפשר לנו ללכת לעבודה עם חום, יחדיר אנטיביוטיקה למשקאותינו, יזמין רופא על 'דעת' עצמו? האם המחשב במכוניתנו לא ימנע מאתנו לנסוע במהירות שאינה חוקית?

 

תאמרו בוודאי, כי הרחקתי ללכת. אלה הן רק פנטזיות של חובב ספרי מדע בדיוני. נכון, הגזמתי במקצת, אבל רק כדי כדי להתריע על סכנה אפשרית. כל אלה המכירים אותי יודעים, כי אני חסיד מושבע של המחשב ומבלה שעות רבות כל יום מתקתק במקלדתו, אבל אני תוהה, אם תגובתו של משתמש המחשב המתוסכל מגרמניה (המובאת בהמשך) הייתה מוגזמת, יוצאת דופן, או שהוא ביטא רגש אשר לעתים כולנו מרגישים?

 

"זה קורה לכולנו: המחשב נתקע, מכבה את עצמו, ועושה סימנים של יציאה מדעתו. חלקנו מסננים קללה חרישית, ומקווים לטוב. יש כאלה שזורקים את המחשב מהחלון. זה מה שקרה בהנובר שבגרמניה. בעל המחשב, נשאל מיד מה גרם לו לנקוט בצעד החריף. הוא הסביר שהמחשב עצבן אותו מאוד, ולכן השליך אותו מהחלון.

 

'מי לא רצה לעשות את זה?', תהה דובר של המשטרה. השוטרים הזדהו עם הטכנופוב האומלל ולא נקטו נגדו בהליכים על הפרעה לשלוות הציבור. במקום זה, הורו לו לנקות את מה שנשאר מהמחשב שלו."

הכותב הוא ישראלי נשוי, שלושה ילדים, שישה נכדים. עוסק בעריכה וכתיבה טכנית לפרנסתו ובכתיבה יוצרת ותרגום בעברית, אנגלית והונגרית וגלישה באינטרנט להנאתו. גר בת"א וגאה להימנות על חברי מרץ.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר