מס' צפיות - 328
דירוג ממוצע -
שר אוצר וכותבי המכתבים מסרבים להזיע
מאת: רפי גליק 02/12/08 (00:57)

שר האוצר רוני בראון וחבורת כותבי המכתבים מהאוצר מסרבים להזיע על מנת להגיע לתכנית כלכלית ראויה . הנרי פולסון, שר האוצר האמריקאי הגיש לקונגרס תכנית כלכלית בת ארבעה עמודים ונשלח בבושת פנים להכין שעורי בית. הוא חזר עם תכנית הצלה כלכלית בת 700 עמודים ולאחר מסע שכנועים מפרך עם ראשי בתי הנבחרים משתי המפלגות.

אותה חבורה באוצר שכתבה בזמנו את המכתב נגד החשב הכללי הקודם ירון זליכה על מנת לסייע לאולמרט , כותבת היום מכתב מחאה נגד ראש הממשלה על התערבותו "הבוטה" כביכול בעניני כלכלה. אכן עולם הפוך. התערבותו של ראש הממשלה בתכנית ושיתוף הפעולה עם יו"ר וועדת הכספים במקרה הזה, הם צעדים לגיטימיים, הרבה יותר מהתבצרות צמרת האוצר תחת רשימת סמכויותיהם לפי סעיף כזה או אחר. אגב, גם ליו"ר וועדת הכספים יש סמכויות והוא יכול להפעילן בהתאם לצורך. גם טענת הבחירות אינה במקומה לאור הדחיפות הנדרשת בצעדים תקיפים להצלת המשק. גם בארה"ב אושרה התכנית הכלכלית במהלך מערכת בחירות סוערת.

צמרת האוצר נכשלה בפיקוח על קופת הגמל בתקופת המעבר של רפורמת בכר. רפורמת בכר היתה נכונה, אך ישומה היה כושל. כאשר מיליוני חוסכים בשלושת קופות הגמל הגדולות של הפועלים, לאומי ודיסקונט רגילים לשעורי תשואה ממוצעים ולבטחון גבוהה, מועברים תוך מספר חודשים לשעורי סיכון גבוהים, מבלי שהם מודעים לכך וכאשר בתקופת המעבר מתחיל משבר כלכלי, הרי שזה מתכון בטוח לכשל במערכת ולאבדן האמון של הציבור הרחב. כנ"ל גם לגבי קרנות ההשתלמות הגדולות.

בארה"ב קובעים חלק מהחוסכים לפנסיה את רמת הסיכון של השקעותיהם ויכולים לקבוע את תמהיל ההשקעות ומבלי לשלם עמלות עתק למנהלים. למה אצלנו הסיכון גדל ועמו גם העמלות? לאוצר פתרונות. בעוד שבארה"ב כל אזרח יודע שכספי חסכונותיו מושקעים בבורסה, אצלנו התרחש המעבר תוך זמן קצר ורק לפני כמה חודשים. גם משקיעים מתוחכמים שמבינים קצת בכלכלה, לא נתנו את הדעת לשינוי המהיר שחל בהרכב החסכון הפנסיוני הלאומי. ומה עם בכירי האוצר? הם נרדמו בשמירה.

בארה"ב ירדו מחירי הדלק לצרכן בחודשים האחרונים ביותר מחמישים אחוז ואצלנו הירידה מטפטפת. בכירי האוצר נתנו גב לתמיכה החפוזה של אולמרט בנושא המכונית חשמלית ללא בדיקה כלכלית ומערכתית מקיפה ותמכו בטענה הארכאית של יזמי החברה ומנהליה על העברת מקורות הנפט מאויבי ישראל , הפחדה שנמשכת גם כשמחירי הדלק בעולם ירדו ב 60 אחוזים ויותר. ומה אומרת על כך צמרת האוצר היום? ולמה המחירים לצרכן יורדים בכזו איטיות?

שר האוצר וצמרת משרדו עסקו בהרגעה ובהתעלמות מהמשבר הכלכלי העולמי רק לפני כמה חודשים, היום כדאי שהם יתחילו להזיע ולהכין שעורי בית לקראת הוצאת המדינה מהמשבר הכלכלי המחמיר והולך. זה כולל גם התדיינות עם שרים, ראשי הוועדות בכנסת , הארגונים הכלכליים וההסתדרות.

 

לבלוג של רפי גליק

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר