מס' צפיות - 409
דירוג ממוצע -
סקירת שוק ההון 17.1.2009
שוק המניות בתל אביב חזר השבוע לסורו, ותוך כדי התאמה לנעשה בעולם, סיים גם הוא שבוע מסחר אדום לאחר שלושה שבועות ירוקים. תחזית שבועית מאת חזי קלפקה.
מאת: חזי קלפקה 17/01/09 (22:46)

שוק המניות בתל אביב חזר השבוע לסורו, ותוך כדי התאמה לנעשה בעולם , סיים גם הוא שבוע מסחר אדום לאחר שלושה שבועות ירוקים. מדד המעוף ירד השבוע ב- 1.58 אחוז לרמת ה- 666.42, מדד 100 ירד ב- 0.75 השבוע, הבנקים ירדו ב- 1.41 אחוז, התל טק ב- 2.43 אחוז, ורק מדד הנדל"ן התנהג בניגוד למגמה ועלה השבוע ב- 9.3 אחוזים.המסחר השבוע המשיך להיות במחזורי מסחר ממוצעים של כ- 980 מיליון שקל ליום, כאשר התנודתיות שולטת, ורמת סטיות התקן נמצאת ברמה שבין 30-35 אחוז.

  

בארה"ב , המשפיעה העיקרית על הנעשה בישראל נמשך הסנטימנט השלילי , כאשר מדד הדאו ירד השבוע ב- 3.7 אחוז, הנאסדק ב- 2.7 אחוז, האס אם פי 500 ב- 4.5 אחוז, ומדד ראסל 2000 ירד ב- 3.1 אחוז. המסחר היה מלווה בעלית מדד הפחד ( הויקס) לרמה של 46 אחוז דבר המהווה הוכחה לעליה בתנודתיות וברמת הפחד מפני תנודות גדולות בשווקים.

  

ככלל אפשר לומר שמדד הויקס בארה"ב, מצביע על אפשרות תנודה יומית של כ- 2.8 אחוז בממוצע ( לכיוון עליה או ירידה), וסטיות התקן של אופציות המעוף בתל אביב מצביעות על אפשרות תנודה יומית של 2.1 אחוז לכל כיוון.חישוב זה הנעשה על ידי השוואת המדדים בפועל למדדים ההיסטוריים הרב שנתיים, מנבאים למעשה תנודתיות מוגברת בשווקים , כאשר כל שביב מידע או פרסום של נתון יכול להביא לשינוי גדול עוד יותר במדדים.

  

אפקט ינואר אשר כה ציפו לו בארה"ב, בינתיים אינו מגיע לשווקים , כאשר מדדי המניות ירדו בארה"ב מתחילת ינואר בין 5 ל- 6 אחוז.הציפיות בשווקים הינם עדיין לשיפור בכלכלה שיגיע במהלך 2009 , אולם בינתיים הנתונים הכלכליים הן בתחום המקרו והן בתחום המיקרו ממשיכים להיות רעים, וסימני ההתאוששות בכלכלה העולמית מבוששים לבוא , ומשאירים את המשקיעים בציפיות אבל בחוסר בטחון מובהק.המשך נתוני המקרו הרעים מצביעים על כך שההקלה בכלכלה תגיע אולי השנה, אבל בוודאי היא תגיע במנות קטנות, ואולי המנה העיקרית שלה עלולה גם להדחות לשנה הבאה.

  

במצב נתונים זה, כאשר כולם מאמינים שהשיפור בשווקי המניות ייראה לפני השיפור בנתוני המקרו והמיקרו, ובעוד עיני כולם נשואות השבוע לבית הלבן , לתחילת עידן אובמה שהרבה רואים בו את המושיע הכלכלי, הרי שמדדי המניות נסחרים במגמה של דשדוש עם נטיה לירידה, כאשר אינם בטוחים כלל שכבר ראו את התחתית שאליו יגיעו מדדי המניות לפני שיתחילו בתיקון.

  

הוכחה לחששות הכבדים אפשר לראות בהחלטה של ממשלת בריטניה להקים בנק שישקיע ברכישת נכסים בעייתים כלומר: סיוע נוסף בכסף לחילוץ עסקים ובנקים כושלים. ארה"ב עומדת לנהוג בצעד דומה בחודש הקרוב, ואילו בישראל כבר ננקט צעד דומה בדמות קרנות המנוף לחילוץ בעלי החברות שחייבות ממון רב לבעלי אגרות החוב שלהן.

  

ההיבט החיובי של המסחר בשבועיים הראשונים של ינואר הינו העובדה שהמדדים בעולם ובארץ שבו לרמתם הנמוכה בהן שהו בחודש נובמבר 2008 , אולם הצליחו לשמור על רמות אלה ואף לתקנן.מדד הדאו כל עוד שהינו מחזיק מעמד מעל ה- 8000 הרי שעדיין רואים סיכוי לשבירה מחודשת של רמת ה- 8800 נקודות שתהווה איתות שורי. שבירה מטה של רמת ה- 8000 יכולה להביאנו לקריסה עד רמת ה- 6000 נקודות. מדד הנאסדק נתמך ברמת ה- 1480, ורק חצית רמת ה- 1540 ולאחריה רמת ה- 1600 יאותתו על כיוון מעלה. ירידה אל מתחת ל- 1480 תאותת על שוק דובי שיכול להביאנו לרמת ה- 1360 נקודות.מדד האס אמ פי 500 נתמך ב- 800 , וחצית ה- 850 עשויה להובילנו לרמות של 900-910. נפילה אל מתחת לרמת ה- 800 יכולה להביאנו לרמת ה- 680 נקודות.

  

אלה הן רמות הדשדוש של מדדי המניות בארה"ב, וכדאי לעקוב אחריהם ולראות באם פרצו לאחד הכיוונים את גבולות הדשדוש.

  

מדד המעוף בישראל מדשדש בין 650 ל- 720 , כאשר אינו מצליח לעת עתה לחצות את רמת ה- 700 . לפני שבוע ראינו את המדד ב- 700 , וביום חמישי האחרון הוא כבר היה ב- 652 , תיקן ואף סגר מעל 658 ברמה של 666 . לכן בדומה לנעשה בארה"ב, יכול מדד המעוף לנוע בתנודתיות גבוהה בין רמות דשדוש אלה , כאשר הציפיות של כולם הינן שלאחר תקופת דשדוש , שאין איש יודע את אורכה, יפרוץ המדד במחזור גדול את רמת ה- 720 כלפי מעלה. האם זה יקרה בשבועות הקרובים? ייתכן וכן , אבל להערכתי לא בינואר. האם זה יקרה לפני שנראה איזשהוא שיפור בנתוני הכלכלה? ייתכן מאוד, אבל שיפור כלשהוא, או תחזית חיובית לעתיד תביא רוח גבית למדד שיכולה להניע את התהליך.

  

האם יש בישראל אפשרות של נתוני מקרו ומיקרו טובים ליצירת רוח גבית לשבירת רמת ה- 720 ?

  

לדעתי לא. אצלנו הכל נראה כעת די אפור מבחינה כלכלית. שיעור הצמיחה יורד, הגרעון הממשלתי עולה, הפיטורין הולכים וגדלים, ובכלל המיתון נראה שהוא רק מתחיל בארץ.

 

בכל אופן ייתכן שהרוח הגבית שיביא אובמה בארה"ב, פלוס הממשלה החדשה שתקום בישראל לקראת סוף פברואר יתמכו ויניעו את גלגלי הכלכלה בכלל , ואת שערי המניות בפרט .

  

המסקנה היא לכן שהשבועות הקרובים , עד סוף פברואר, יהוו תקופת מבחן חשובה לכיווני הכלכלות ושוקי ההון, וכל שנותר זה לעקוב בדריכות אחרי התנהגות השערים ברמות שהוזכרו לעיל.

  

הדולר נסחר ברמה שבין 3.8 ל- 3.9 , אולם עקב ההערכות שארה"ב תצא ראשונה מהמשבר ותניע את העולם מחדש, הרי שיש כבר אנליסטים  שרואים את שנת 2009 כשנת הדולר  שיגיע לרמה של 4.4-4.5 שקל לדולר.

  

אי לכך השבוע צפוי לנו שבוע תנודתי עם כיוון לעליה, אשר יתחיל בארה"ב רק ביום שלישי, כי הבורסה סגורה ביום שני. בשבוע הזה בארה"ב , יושבע אובמה לנשיא ה-44, אי בי אם , גונסון את גונסון,גוגול, אפל, וגנרל אלקטריק יפרסמו דוחות, ובסוף השבוע נקבל גם את נתוני המקרו בדבר התחלות הבניה ואישורי הבניה לחודש דצמבר.

 

בישראל השבוע צפויה הפסקת אש בעז, ובכלל אנו עשויים לראות שוב את המדד ברמה של 700, עם נטיה לפרוץ אותו. באם תתהפך המגמה ותשבר רמת ה- 650 למטה הרי שייתכן והוא יגיע גם לרמת ה- 616 .

  

שבוע טוב.

הכותב הוא מנהל תיקי השקעות ברישיון הרשות לניירות ערך בחברה לניהול תיקים.מרצה בכיר בשוק ההון במכללות שונות.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר