מס' צפיות - 638
דירוג ממוצע -
נפלאות הזיכרון האנושי
הזיכרון האנושי הוא "יצור" מופלא ונסתר עם חיים ושפה משל עצמו. פעמים רבות אנו מרגישים שזיכרוננו מכיל כמויות אדירות של אינפורמציה לא שימושית, בעוד שאת מה ש"באמת", צריך לזכור, אנו נוטים לשכוח. מי מאיתנו חיפש (שוב) את המפתחות של האוטו השבוע? מי לא? מי חיפש את משקפי הראיה? אנו מוצפים בזיכרונות בהירים מהילדות אבל לא מצליחים להיזכר במה שקרה לנו אתמול. נשמע מוכר? כיצד פועל הזיכרון האנושי? מדוע אנו
מאת: סיגל בתר 14/10/09 (13:43)

הזיכרון האנושי הוא "יצור" מופלא ונסתר עם חיים ושפה משל עצמו. פעמים רבות אנו מרגישים שזיכרוננו מכיל כמויות אדירות של אינפורמציה לא שימושית, בעוד שאת מה ש"באמת", צריך לזכור, אנו נוטים לשכוח.

מי מאיתנו חיפש (שוב) את המפתחות של האוטו השבוע? מי לא? מי חיפש את משקפי הראיה?

אנו מוצפים בזיכרונות בהירים מהילדות אבל לא מצליחים להיזכר במה שקרה לנו אתמול. נשמע מוכר?

כיצד פועל הזיכרון האנושי? מדוע אנו שוכחים? האם ניתן לאמן את הזיכרון? כל זאת ועוד במאמר שלפניכם.

 

זיכרון ושכחה

הזיכרון האנושי מוגדר כיכולתו של אדם לקלוט מידע, לאחסן אותו ולהעמידו לרשותנו בשעת הצורך. המילה "זיכרון" מתייחסת גם ליכולת אגירת המידע וגם למידע הנאגר עצמו.

השיכחה מוגדרת כאובדן מידע שהיה אצור בזיכרון. חשוב להבין ששכחה אינה בהכרח חולשה ולפעמים היא יתרון! לשכחה של מידע אחד עשוי להיות תפקיד מרכזי בשמירה על זיכרון של מידע אחר, ובמקרים רבים מסייעת השיכחה בהתמודדות עם מצבי חיים קשים.

מהו זיכרון טוב ?

בניגוד לדעה הרווחת, זיכרון טוב אינו כזה שאוגר הכול. נהפוך הוא: זיכרון טוב משמעותו זיכרון בררני - כזה היודע לשכוח ! המבחין בין מה שחשוב יותר לבין מה שחשוב פחות.

 

עוצמת הזיכרון

זיכרון הוא כמו אוויר לנשימה - הוא מובן מאליו. אנו משתמשים בו בכל רגע בחיינו, אבל מודעים לקיומו רק כשהוא איננו ממלא את תפקידו. בעזרת הזיכרון אנו מקשרים בין עבר להווה ובין הווה לעתיד, מסוגלים ללמוד מניסיון העבר ולתכנן את העתיד.

נהוג לחלק את הזיכרון ל-3 שלבים ולהשוותו לבניין בן שלוש קומות:

•1.      שלב הרכישה

•2.      שלב האחסון

•3.      שלב השליפה

איכות הזיכרון מותנית בחוזק של שלוש הקומות, בייחוד בחוזקה של הקומה הראשונה - שלב הרכישה, שעליה ניצבות שתי הקומות האחרות.

 

שלב רכישת הזיכרון

שלב הרכישה מושפע מגורמים רבים, כגון התנאים הסביבתיים, תפקוד חמשת החושים שלנו, משמעות המידע עבורנו והחשוב ביותר - מידת הריכוז שלנו. לכן, על מנת לשפר את שלב הרכישה - חשוב לשמור על הריכוז. כיצד נעשה זאת? נקפיד למשל לעשות בכל פעם פעולה אחת ויחידה ולא שני דברים ביחד, נערב כמה שיותר חושים בתהליך הרכישה, נחזור בקול רם על המידע שברצוננו לזכור ונשתדל לרכוש את המידע כשאנו ערניים (חשוב במיוחד כאשר משננים חומר לבחינה).

  

שלב האחסון

זיכרון קצר-טווח

זיכרון זמני, המכיל את המידע הנמצא בשימוש עכשווי. השפעתו של זיכרון זה מכריעה, שכן כל מידע חדש חייב לעבור דרכו, ורק אם יעמוד במבחנים שונים ימשיך את דרכו לתחנה הבאה: המאגרים הקבועים

לזיכרון קצר-הטווח שתי מגבלות חמורות:

•א.     הוא מסוגל להכיל כמות מוגבלת של מידע (מספר הקסם 7 - הסיבה האמיתית לכך שמספרי טלפון הם בני 7 ספרות...)

•ב.     המידע נשמר בו לזמן קצר בלבד: עד כמחצית הדקה בלבד.

 

כיצד נעלה את הסיכויים של הזיכרון קצר הטווח להפוך לזיכרון קבוע?

לזיכרון קצר-הטווח קיימת העדפה למידע קולי. אם נחזור בקול רם על מספר הטלפון שברצוננו לזכור, נבטיח את מקומו "על השולחן" למשך זמן נוסף וכך נשפר את סיכויי הגעתו אל מאגרי הזיכרון הקבועים.

אמצעים נוספים לתרגול הזיכרון קצר הטווח הם קיבוץ פרטי המידע לפי תחומי שייכות ו"שתילת" המידע בתוך סיפור שאנו מייצרים לעצמנו.

 

זיכרון ארוך-טווח

בחלקו התחתון של המוח קיים מבנה מוארך בדמות סוסון ים (ביוונית: היפוקמפוס) אשר לו תפקיד חיוני ביצירת זיכרונות חדשים. ההיפוקמפוס משמש כתחנת העברה של מידע חדש לאחסון ארוך-טווח. בתוכו מתרחש תהליך של התגבשות הזיכרון, שבסיומו מתרחש תהליך הקיבוע, שבו נחקקים הזיכרונות בקליפת המוח ועוברים לרשות הזיכרון ארוך-הטווח, תהליך האורך שבועות וחודשים.

במאגרי הזיכרון ארוך-הטווח נמצאים כל הנתונים, האירועים החוויות וההתנסויות שאוחסנו במהלך החיים:

הזיכרון של הידע הכללי , הזיכרון של החוויות האישיות, הזיכרון של המילים, הזיכרון של תנועות הגוף, הזיכרון המכוון וזה הלא-מכוון ועוד כמאה ועשרה סוגים שונים...

כמות המידע העצומה הזורמת אל המאגרים ארוכי-הטווח, דורשת שיטות ארגון וקטלוג חכמות ביותר.

כיצד נתרגל את הזיכרון ארוך הטווח?

נמצא שהדרך היעילה ביותר לשיפור הזיכרון ארוך הטווח הוא תרגול השליפה - השלב השלישי בהקניית הזיכרון.

 

שלב השליפה

שליפה יעילה של מידע תתרחש באמצעות שחזור המידע כמה שיותר קרוב לזמן הרכישה.

לכן, ככל שאנו שולפים את המידע מספר רב יותר של פעמים, כן גדלה נגישותו לשליפה בפעמים הבאות.

זה מקור כוחם של חזרות ושל שינון.

כל שליפה מהזיכרון מקדמת את השליפה הבאה. אם ברצוננו לשפר את יכולתנו לשלוף זיכרונות ומידע מהזיכרון ארוך-הטווח, עלינו לתרגל אותה. איך נעשה זאת?

•      נפתור תשבצים וחידות טריוויה

•      ננסה להיזכר באירועים שונים מהעבר

•      נרענן נושאים שלמדנו בקורסים לפני שנים

מומלץ להיעזר באלבומי תמונות מהילדות, יומנים ישנים ומחברות מתקופת הלימודים.

 

כיצד נתגבר על תופעות השיכחה?

התרופה היעילה ביותר לשיכחה היא שינה טובה. בזמן השינה הזיכרונות החדשים מועברים לקליפת המוח ומפוזרים שם. השינה היא זמן קריטי לאגירת זיכרונות.

ואם לא שינה - לפחות לקחת פסק זמן. כאשר אתם מנסים להיזכר בשם מסוים או מילה שחמקה ונמצאת על קצה הלשון, אין כמו פסק זמן. לפי ממצאי מחקרים, כשליש עד מחצית מהמילים על קצה הלשון עולות מעצמן באופן פתאומי !

תוספי מזון שעשויים לעזור לנו הם הג'ינקו בילובה אשר מגביר את קליטת החמצן והגלוקוז במוח ולכן יעיל במיוחד לשיפור הזיכרון וכושר הריכוז, אומגה 3 אשר שומרת על בריאות המוח ומסייעת לטיפול בהפרעות קשב וריכוז וכן מזון מלכות וויטמין b12 אשר מסייעים לחיזוק הזיכרון.

 

לפרטים נוספים בנושא זיכרון ושכחה והרצאות בתחום, הנכם מוזמנים לפנות לסיגל בתר, 054-3362362 או במייל sigal@betterforever.co.il

הכותבת היא סיגל בתר כתיבת תכנים,מרצה, מנחה ומעבירת ידע www.betterforever.co.il s.betterforever@gmail.com

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר