מס' צפיות - 221
דירוג ממוצע -
הבעל שותק, האישה ביקשה צו הרחקה
עלייה משמעותית בבקשות לצווי הרחקה מפנ יבני הזוג. לעיתים הסיבות לצו ממש הזויות.
מאת: עו"ד איילה תל-פז 02/05/10 (14:51)

כמו תמיד, כוונת המחוקק הייתה נכונה וראויה. מתן צו הגנה למניעת פגיעה בגבר או אישה הנמצאים בסכנה מוחשית מפני בני זוגם. זמינות ומיידיות הסכנה שבאלימות מתחדדת אצל בני משפחה, בעיקר בשל שהייה תחת קורת גג אחת המגבירה את החיכוך ומלבה את האווירה. כתוצאה מהאינטימיות הטבעית שבה נמצאים בני משפחה, עלולים בני זוג רבים למצוא את עצמם נתונים לאלימות.

 

אולם הבקשה שהוגשה לבית משפט השלום בנתניה הפתיעה אפילו את השופט הוותיק. מולו ניצבה אישה בשנות ה-30 לחייה, שביקשה מבית המשפט לחתום על צו הרחקה שיוציא את בעלה מדירתם המשותפת בשל הסיבה כי הוא מנקה את הבית באופן אובססיבי ובמשך שעות ארוכות, במיוחד בשעות הלילה. במקרה זה, דחה בית המשפט את בקשת האישה על הסף.

 

בשנים האחרונות נתקלים בתי המשפט לענייני משפחה בישראל יותר ויותר בבקשות להוצאת צווי הגנה והרחקה כנגד בני זוג. רובן המכריע של הבקשות מוגש כאשר בין בני הזוג נתגלע משבר והם עומדים בפני, או בעיצומו, של הליך גירושין. חשוב לציין, כי כל בקשה שמוגשת חייבת להיבחן במשנה זהירות וחשיבות, על אף שבחלק מהמקרים לא ניתן להגדירן אלא כהזויות, שכן קיימים מצבים שבהם נשקפת סכנה גדולה ומיידית לבן זוג.

 

בסיס קיומם של צווי ההרחקה הינו בהבנה לפיה אלימות במשפחה, בדומה לאלימות בכלל, הינה פגיעה חמורה בזכותו החוקתית של האדם לכבוד מלא, נפשי וגופני, כפי שקובע חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.

רובם המכריע של צווי ההגנה מוצא על יסוד החוק למניעת אלימות במשפחה שנחקק בשנת 1991. החוק למניעת אלימות בא מטבע הדברים, לגנות אלימות על צורותיה השונות וכדי לתת מענה, בחסות החוק, לזכות לחיות בכבוד ללא פחד מאלימות.

אלימות אינה חייבת להיות רק אלימות פיזית, שכן לעיתים מתרחשת אלימות נפשית שמתפרצת בדמות התעמרות רוחנית, השפלה ודיכוי נפשי. מדובר בסוג של אלימות שבמצבים שונים, אף קשה יותר מהאלימות הפיזית.

  

יש להבהיר, כי מטרת צווי ההרחקה הינה לא ליצור סעד של פירוד והרחקה מכוונים אלא להגן על הנפגע, ועל כן ברור, שכאשר מוצגות בפני בית המשפט ראיות ברורות לכך שמתרחשת אלימות כלפי מי מבני הזוג, לא יהסס בית המשפט להורות על מתן הצו המתאים שיגן על הצד הנפגע שעומד בפני סכנה. נהיר כי הרחקת אדם מביתו הינה מעשה קשה וחמור אשר משבש את אורח חייו ופוגע בו באופן קיצוני, ועל כן מתיר החוק לבית המשפט להרחיק אדם מביתו לתקופה קצובה וקצרה של עד שלושה חודשים כשכל הארכה מחייבת דיון משפטי נפרד, מנומק וענייני.

 

אולם בגוף החוק עצמו, קיימת הרחבה שגורמת לכך שקיימת כיום אינפלציה בבקשות לצווי הגנה והרחקה. הרחבה זו קובעת, שהבקשה לצו הגנה יכולה להתבסס על גם טענה שבן משפחה אינו מאפשר לצד השני לנהל את חייו באופן סביר ותקין. אותה לשון חוק יבשה, היא זו שהפכה לבעייתית ומאפשרת לבני זוג רבים, לפנות אל בית המשפט בטענות שונות ומשונות להרחקת בני זוגם מהבית.

 

הדוגמאות לבקשות הסומכות ידיהן על 'סעיף סל' זה רבות, ויש לציין, גם יצירתיות ביותר. הבקשות כולן נתקבלו במצב שבו בני הזוג נמצאו בהליך גירושין, אך עדיין התגוררו באותו בית משותף. כך למשל בעל, שנמצא בהליכי גירושין מאשתו, החל להתפלל עליה קדיש מידי בוקר. או למשל אישה שהחליטה להתעמר ולמרר את חיי בעלה, ומידי לילה נהגה לבשל ברעש ולהדליק את כל האורות בבית בכדי למנוע ממנו שינה בצורה סדירה.

 

באחד מהמקרים ההזויים יותר, דרש בעל צו הרחקה כנגד אשתו הנכה בארבע גפיה, מאחר ולטענתו ניסתה לדרוס אותו באמצעות כסא הגלגלים הממונע שלה. במקרה קיצוני אחר, ביקשה אישה להרחיק את בעלה מהבית מאחר והוא שותק רוב הזמן, ושתיקותיו מאיימות עליה וגורמות לה לחוש שלא בנוח.

כך גם, גבר הורחק מביתו משום שאמר כי התנהגות אשתו היא כשל בהמה. אספר, כי גבר זה היה עקבי בדבריו, שכן כאשר נתבקש בבית המשפט לטענות ההגנה, הוא שב ואמר כי הוא עומד מאחורי דבריו ואינו חוזר בו.

 

הבקשות גם חוצות מגזרים ומעמדות. אישה חרדית דרשה צו הרחקה מבעלה בטענה כי הוא אוכל את ארוחת ערב השבת בנפרד מבני המשפחה במרפסת הבית, וכך מפר את שלוות הבית והשבת. גם בני זוג שנמצאים בהליכי שלום בית לא הצליחו להתחמק מאימת הבקשה, לאחר שהבעל החל לגנוב אוכל ממקררה הפרטי של אשתו ולנתק לה את זרם החשמל למקרר בכדי שהאוכל שבו יתקלקל.

 

חשוב שבתי המשפט יזכרו כי דווקא מעצם טבעו של הצו - יש להיזהר בדרישתו. שכן כאשר הצו נתבע לצורך שימושו ככלי ניגוח במלחמת הגירושין, והוא גורם להרחקה מהבית ומהילדים או לפגיעה בשמו הטוב של האדם ובכבודו, הרי שהוא בעצם חוטא למטרה העיקרית שלשמה חוקק החוק למניעת אלימות במשפחה.

 

אין להתעלם מהעובדה כי יש מקרים בהם נעשה שימוש בלתי נכון ובלתי ראוי בכלי החשוב הזה, ופסיקות רבות מנסות לתת אומדנים בדבר הערכת המסוכנות, מידת ההוכחה הנדרשת ועוד. הליך הגירושין מגביר את החיכוך בין הצדדים מאחר ומטבע הדברים, צד אחד מעוניין יותר מהצד השני בקיומו של ההליך.

אולם חשוב שבני זוג, כמו גם עורכי דינם, יזכרו כי התעמרות עד כדי התאכזרות לבן הזוג ממנו מתגרשים, רק בכדי להשיג הסכם גירושין נוח יותר, איננה הדרך הראויה או המתאימה לנהוג בבן הזוג עמו חלקתם את חייכם המשותפים והבאתם ילדים לעולם.

הכותבת היא עורכת דין בעלת משרד עצמאי המתמחה בדיני משפחה ומעמד אישי, נדל"ן וייעוץ משפטי מסחרי.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר