מס' צפיות - 250
דירוג ממוצע -
עו"ד פלילי - על אחריות פלילית ואי כשירות לדין בעקבות רצח הילדים בנתניה
התבשרנו ב"הארץ" שאיתי בן דרור הודה ברצח ילדיו ושחזר את המעשה- כל זאת מבלי להביע חרטה. מצאנו לנכון ליידעכם אודות מספר מושגים מקצועיים במשפט פלילי כמו אי שפיות הדעת, כשירות משפטית , עבירת רצח ומושגים רלוונטיים נוספים. כמו כן, נשאלת השאלה מה תפקידו של עורך דין פלילי שמרשו סובל מבעיות נפשיות. ולסיום - חוות דעתנו בדבר קו ההגנה במשפט של איתי בן דרור.

[מאת משרד עו"ד לעבירות אלימות]

המדינה גועשת ורועשת שוב לאחר רצח מזוויע נוסף של ילדים ע"י הוריהם. מקרים מסוג מעלים באופן טבעי את שאלת האי-שפיות והמצב הנפשי של ההורה הרוצח. שכן הרי איך ניתן להעלות  בכלל על הדעת כי אדם שפוי ובריא בנפשו מסוגל לרצוח את ילדיו?

התבשרנו ב"הארץ" שאיתי בן דרור הודה ברצח ילדיו ושחזר את המעשה- כל זאת מבלי להביע חרטה. מצאנו לנכון ליידעכם אודות מספר מושגים מקצועיים במשפט פלילי כמו אי שפיות הדעת, כשירות משפטית , עבירת רצח ומושגים רלוונטיים נוספים. כמו כן, נשאלת השאלה מה תפקידו של עורך דין פלילי שמרשו סובל מבעיות נפשיות. ולסיום - חוות דעתנו בדבר קו ההגנה במשפט של איתי בן דרור.


מהי אחריות פלילית בהגדרתה?

כל אדם מעל גיל שתים-עשרה שביצע עבירה פלילית, לא היה חולה במחלה שפגעה ברוחו או בעל ליקוי בשכלו וידע להבחין בין טוב לרע ולשלוט במעשיו, יישא באחריות פלילית למעשיו.

קיימים חריגים בחוק לכלל זהבמסגרת ההגנות השונות קרי הגנה עצמית, כורח צידוק, צורך וכו'. מכאן שאדם לא יישא באחריות פלילית, באם ביהמ"ש יקבע כי פעל בשל הגנה עצמית.

מהי ההגדרה של אי שפיות הדעת?

אדם שבשעת מעשה פלילי היה חולה במחלה נפשית שפגעה ברוחו  או אדם בעל ליקוי שכלי שבגלל אילו היה חסר יכולת להבין את מעשהו, או את הפסול שבו, או לחילופין לא יכול היה להימנע מעשייתו, הינו אדם שהגנת אי שפיות הדעת חלה על המקרה שלו - לכן לא יישא באחריות פלילית למעשיו.

מהי עבירת רצח לפי ההגדרה המשפטית?

ס' 300 לחוק העונשין מגדיר עבירת רצח: [א] "העושה אחת מאלה יאשם ברצח ודינו מאסר עולם ועונש זה בלבד:

1-   גורם במזיד, במעשה או במחדל אסורים למותו של אביו,אמו,סבו או סבתו.

2-   גורם בכוונה תחילה למותו של אדם.

3-   גורם במזיד למותו של אדם תוך ביצוע עבירה או תוך הכנות לביצועה או כדי להקל על ביצועה.

4-   גורם למותו של אדם כשנעברה עבירה אחרת כדי להבטיח לעצמו,או למי שהשתתף בביצוע אותה עבירה, בריחה או הימלטות  מעונש.

במזיד- משמעות המונח

משמעותו היא היסוד הנפשי של העבירה. לכן היסוד הנפשי שנדרש להרשעה בעבירה לפי סעיף 300(א)(1) , קרי רצח של אם/אב /סב /סבתא הוא מודעות כלפי המעשה שעשוי להביא לידי מצב של מוות וזאת גם אם בפועל לא הייתה כוונה להמית אלא רק לפגוע, אך אפשרות המוות היא כזו שנלקחה בחשבון.

בכוונה תחילה - מה משמעות המונח?

משמעות המונח בכוונה תחילה היא שהייתה כוונה מלכתחילה להביא למות אדם .כלומר, כוונת קטילה של אדם, מדובר ברמה הגבוהה ביותר של היסוד הנפשי בעבירה (הלך נפש).

מה משמעותה של כשירות משפטית?

מדובר במסוגלות אדם לעמוד לדין ותוך כדי להבין את הליכי משפט, ואף לסייע לסנגורו לנהל את הגנתו.

כשאדם עומד לדין ועולה חשד שהוא סובל מבעיה נפשית/שכלית ,עו"ד פלילי שמייצג את החשוד  יידע את בית המשפט על מצבו הנפשי של מרשו, ביהמ"ש יורה על  עריכת בדיקה פסיכיאטרית שתקבע האם האדם כשיר לעמוד לדין ומה היה מצבו בזמן ביצוע העבירה.

מהי אי שפיות הדעת?

קיימים שני מצבים שונים :

   1. כשירות משפטית של אדם לעמוד לדין  .
   2. המצב הנפשי של אדם בזמן שביצע את  העבירה.

מקרים במסגרתם ישנה חפיפה מבחינת זמנים בין 2 המצבים הם כאשר העבירה בוצעה בסמוך למועד הגשתו של כתב האישום  ולכן חופפים הזמנים, זאת בניגוד למצב שהעבירה בוצעה לפני מס' חודשים או שנים וכתב האישום מוגש כעת.

ישנם מצבים שהמועדים אינם חופפים - בהם העבירה בוצעה תקופה מסוימת לפני  הגשת כתב האישום. במצבים שכאלו יש לבחון את המצב הנפשי  של הנאשם בעת הגשת כתב האישום , כדי לראות האם הוא כשיר לעמוד לדין  וכמו כן יש אף  לבדוק האם במועד ביצוע העבירה  הנאשם  סבל ממחלת נפש כלשהי או מליקוי שכלי אשר מנעו ממנו להבין את אשר עשה או להימנע מעשיית המעשה האסור.

מה לגבי ההליכים המשפטיים כנגד מי שנמצא לא כשיר לעמוד לדין?

אם יקבע לאחר בדיקה פסיכיאטרית שנאשם אינו כשיר לעמוד לדין וביהמ"ש ישתכנע בכך, ההליכים המשפטיים הפליליים נגדו יופסקו  ויוצא צו המורה על אשפוזו בבי"ח פסיכיאטרי או על טיפול אמבולטורי במרפאה פסיכיאטרית ללא אשפוז.

חשוב להדגיש שבהמשך לאחר שהנאשם יבריא ויהיה כשיר לעמוד לדין, התביעה תוכל לחדש את ההליכים הפליליים כנגדו,אם לא נקבע כי במועד ביצוע העבירה מחלה נפשית היא שמנעה ממנו להבין את אשר עשה.

מה המשמעות של נאשם שביצע את העבירה בהיותו חולה נפש?

אדם אשר ביצע עבירה פלילית בהיותו חולה נפש ובשל כך  לא הבין את אשר עשה או לא יכול היה להימנע מכך, לא יישא באחריות פלילית למעשיו !!!

בדיקה פסיכיאטרית

עו"ד פלילי המייצג נאשם, נדרש ליידע את ביהמ"ש על הפסיכיאטרי של מרשו, בעוד על ביהמ"ש לעיין בראיות בדבר מצבו הנפשי של החשוד או הנאשם ובהתאם להורות על שליחתו לבדיקה פסיכיאטרית. ברוב המקרים יהיה צורך שהבדיקה תתבצע במהלך אשפוז , כלומר הסתכלות.

במהלך ההסתכלות, הצוות הרפואי בוחן במשך כל שעותיה של היממה את התנהגות ומצב החשוד  (בפרט ברגעים בהם הנבדק סבור שלא מסתכלים עליו).לאחר מכן  נערכת חוות דעת פסיכיאטרית וזו קובעת האם האדם כשיר לעמוד לדין ומה היה מצבו בעת ביצועה של העבירה.

מה יהיה קו ההגנה של עורכי הדין שמייצגים את איתי בן דרור?

בשל בעיותיו הפסיכיאטריות של האב שרצח את ילדיו, קו ההגנה ככל הנראה יהיה מצבו הנפשי. ההגנה תטען כי איתי בן דרור גרם למות ילדיו בשל מחלה שפגעה ברוחו ומנעה ממנו להבין את המעשים שלו.

ניתן לאשפז אדם נגד רצונו בבי"ח לחולי נפש?

לביהמ"ש במסגרת משפט פלילי, סמכות להורות על אשפוזו של אדם בניגוד לרצונו.

הכותבת היא משרד עו"ד שביט קנטור הוקם ע"י עורכות הדין דנה שביט ואילנה קנטור. המשרד מעניק שירות משפטי מקצועי, מיומן ואמין עבור לקוחות בכל חלקי הארץ.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות לכתבה זו התקבלה תגובה אחת לקריאת כל התגובות ברצף
1.
Courtroom
פאולו שמיר 10.04.11 (13:04)