מס' צפיות - 259
דירוג ממוצע -
מצמוצים - "לא עושה חשבון"
מאת: אברי שחם 13/08/10 (23:45)

לפני ימים אחדים נגשתי לרכוש תלושי אוכל למסעדה במקום עבודתי. מחירו של כל תלוש 15 ₪ וכדי שלא אצטרך להתעסק בכסף קטן, שאקבל כעודף, שלפתי מארנקי שלוש שטרות של 100, הושטתי אותם לפקידה במשרד המסעדה וביקשתי לקבל 20 תלושים. הפקידה - אישה צעירה ונאה, לבושה בטוב טעם, חייכנית ואדיבה - הביטה בי מעל למשקפיה ושאלה:

"אתה בטוח, שעבור 300 שקלים מגיע לך 20 תלושים? אין לי מחשב."

לא גיליתי את הפתעתי לשמע השאלה ורק הנדתי בחיוב. הגברת החליטה, כי אפשר לסמוך עליי, שלא ארמה את החברה ושהושיטה לי את התלושים. קיבלתי גם קבלה, הודיתי לה ויצאתי.

המקרה הזכיר לי סיפור שקראתי פעם, על וירוס ששיתק את כל המחשבים בעולם. יכולים אתם לתאר לעצמכם מה יקרה כתוצאה מתקלה כזאת? התוצאה הראשונית תהיה אנדרלמוסיה מוחלטת. מחשבים הם חלק בלתי נפרד מחיי היומיום שלנו ורוב האוכלוסייה משתמשת בהם - בצורה זאת, או אחרת - עשרות פעמים ביום, שעונים מעוררים דיגיטאליים, טלפונים סלולאריים, מכוניות, כספומטים, כמעט כל מכונה, או מכשיר חשמלי הנמצאים בשימוש כיום, מכילים מחשבים.   

בתי עסק מסתמכים על מחשבים לניהול פעילותם היומית - קופות רושמות, ניהול ספרים, תקשורת. בתי חולים משתמשים במחשבים מתקדמים לביצוע ניתוחים ובדיקות, שלא לדבר על המערכות הפחות מורכבות, המשמשות לניהול המידע אודות הפציינטים שלהם. כל התפקודים האלה יושבתו בבת אחת. המטוסים היחידים שיוכלו להמריא, יהיו מטוסים קטנים, שאין בהם מחשבים.

הגישה לכל הרשומות בבסיסי הנתונים תהיה חסומה. הבורסה תתרסק. משרדי ממשלה, ענפי תעשיה - חברות טלפונים, בנקים, בתי מסחר, חנויות מכולת, מרכזי בידור, תחבורה ציבורית - יושבתו. כלי הרכב המודרניים יעצרו ואי-אפשר יהיה להתניעם מחדש. אספקת החשמל תפסק. לא תהיה תאורה, המזון יפשיר במקררים, לא יהיה מיזוג אוויר, או חימום. מובן מאליו, כי גם האינטרנט לא יהיה נגיש. לא תקבלו אי-מיילים, לא תוכלו להשתמש בסקייפ, או במסנג'ר.

החיים כמובן יימשכו. האינסטינקט הפרימיטיבי ביותר, ההישרדות, תיכנס לפעולה. מזון, מים, מחסה יקבלו עדיפות ראשונה. רק אחרי שאלה יסופקו, ניתן יהיה לעבור לשלב הבא. מי שברשותו מכונית מדגם ישן, ייהנה מיתרון, עד שיאזל בה הדלק. בעלי האופניים, הסוסים לא יזדקקו כמובן לדלק, אבל יש להניח, כי המשטרה תגייס את כלי התחבורה שלהם לצרכיה, כיוון ששיעורי הפשיעה יגדלו פתאום. יהיה קשה לאתר פושעים מועדים, כיוון שרשומותיהם במחשבים לא יהיו נגישים. האבטלה תגדל למימדי ענק. חברות ענק, כמו מיקרוסופט, גוגל יסגרו וכל עובדיהם ימצאו את עצמם לפתע ברחוב.

הנושא מרתק ואני בטוח, כי תמצאו בעצמכם אספקטים נוספים מחיינו שישותקו לחלוטין ללא המחשבים, אבל אני הרי הגעתי אל הנושא כולו בגלל המקרה שלי עם הפקידה בתחילת סיפורי. בעולם ללא מחשבים, אנשים יצטרכו ללמוד מחדש כיצד לבצע חישובים פשוטים, כפל/חילוק/חיבור/חיסור בראשם, או על פיסת נייר. בימים שלאחר קריסת המחשבים, ייפתחו במהירה חנויות למכירת מצרכים בסיסיים, אך השאלה היא: האם המוכרים יוכלו להוציא חשבונית לקונים, ללא הזדקקות למחשבים והאם הקונים יוכלו להיות בטוחים, שלא רומו? אתם חושבים שאני מגזים?

באתר אינטרנטי ישראלי קראתי "למדתי בבית-ספר, שגם לא לימדו בו את לוח הכפל בעל-פה וגם לא למדו לבצע כפל (וחילוק). בתחילת כל שיעור חילקו לכולם מחשבונים ורק בהם השתמשו". ציטוטים נוספים: "עד היום אני מזיעה, מסמיקה ומחרחרת, כששואלים אותי כמה זה 7 כפול שמונה". יש כמובן גם שיטות חישוב אחרות, כמו בדוגמא להלן: "אבא שלי הוא מהנדס חשמל, יש לו משרד עם עשרים עובדים, הוא חבר בועדות תקינה בתחום החשמל והוא לא יודע את לוח הכפל. כלומר, הוא יודע בע"פ משבצות מסוימות מלוח הכפל, אבל את רובו הוא מחשב בכל מיני פטנטים. (לדוגמא: כמה זה 8 כפול 9? 'אה, זה פשוט', הוא יאמר, 'מכפילים 8 ב-10 ומפחיתים 8 אחד')".

מסתבר, כי לפחות חלק מהנוער של ימינו מסיים את בית הספר ללא ידיעת לוח הכפל, או פעולות חשבון בסיסיות אחרות. קריסת מחשבים עולמית כמובן אינה צפויה  ויש להניח, כי גם ללא ידע זה, יסתדרו יפה בחיים, למעט רגעים מביכים בודדים, כמו המקרה שתיארתי.

הכותב הוא ישראלי נשוי, שלושה ילדים, שישה נכדים. עוסק בעריכה וכתיבה טכנית לפרנסתו ובכתיבה יוצרת ותרגום בעברית, אנגלית והונגרית וגלישה באינטרנט להנאתו. גר בת"א וגאה להימנות על חברי מרץ.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר