מס' צפיות - 252
דירוג ממוצע -
מחקר מפתיע: התוספים במגה גלופלקס גם טובים למפרקים וגם משמעותיים לאריכות חיים
הפתעה בקרב חוקרים: תוספי התזונה כונדרואיטין וגלוקוזאמין (מגה גלופלקס) טובים למפרקים אבל משמעותיים לא פחות לאריכות חיים- בדיוק כמו אספירין
מאת: אלון ראש 12/10/10 (10:12)

 

מי מאיתנו לא נוטל תרופות על מנת להקל בכאב, למנוע סימפטומים של מחלה. נשים בגיל המעבר ובגילאים בוגרים יותר  נוטלות  תוספי תזונה כמו סידן או ויטמין d על מנת למנוע חוסרים תזונתיים ואת הופעתה של מחלת האוסטיאופורוזיס. גברים נוטלים תוספי אבץ ותוספי דקל ננסי למנוע תסמינים של גדילה שפירה של הערמונית. למעשה, נטילת תוספי תזונה הנה תופעה נרחבת ביותר. מערכים שמחצית מהאוכלוסיה בגילאי 57-85 בארה"ב נוטלת תוספי תזונה באופן סדיר. המניע העיקרי לנטילתם הנו השפעתם הרפואית. תוספי התזונה לא ניטלים בשל האפשרות  להאריך חיים.

 

מחקר חדש שבוצע בארצות הברית ופורסם בכתב העת המוביל בתזונה  american journal of  clinical nutrition  הגדיל וחקר את השפעתם של תוספי שונים על אריכות חיים  (הפחתת תמותה)בקרב 77,719 נשים וגברים בגילאי 50 ומעלה. הבדיקה הקיפה האוכלוסיה שנטלה תוספי תזונה כמו דקל ננסי saw palmetto, המשמש בעיקר להקלה על תסמיני גדילה שפירה של הערמונית, ויטמינים שונים, כמוסות אומגה 3,  גינקו בילובה וגם תוספי גלוקוזאמין, כונדרואיטין המשמשים בעיקר אנשים הסובלים משחיקת מפרקים ניוונית (osteoarthritis). המחקר לא בדק את יעילותם של תוספי התזונה בהקשר של הפעילות העיקרית עליה הם אמונים, אלא ניסה לחשוף , תעלומה חשובה לא פחות: האם מעבר להשפעתם על מצבי מחלה ותסמינים הם מסוגלים להאריך חיים ולהעניק לנו עוד שנות חסד?

 

תוצאות המחקר הראו, כצפוי, שהויטמינים והמינרלים שהשתתפו במחקר לא הביאו לקיצור או להארכת משך החיים, באופן מובהק סטטיסטית. שמן הדגים הראה כיוון חיובי ועושה רושם שיש לו השפעה מסוימת על הארכת חיינו. אך ההפתעה המשמעותית הגיעה מכיוון לא צפוי .תוספי המכילים גלוקוזאמין או כונדרואיטין  הביאו להפחתה  מובהקת ומשמעותית של 17% בסיכוי לתמותה. הנתונים החדשים דרשו חקירה נוספת. מכיוון שחלק ניכר מהנשים שהשתתפו במחקר נטלו גם טיפולים הורמונליים, חשדו החוקרים, שיתכן שהם הגורם שמאפשר הארכת חיים. אחרי שבדקו את שיעור הנשים שנטלו הורמונים בקבוצת הנשים שנטלו גלוקוזאמין וכונדרואיטין ראו ששיעורן דומה לקבוצה שלא נטלה אותן, ומכאן שההשפעה המיטיבה היא אכן של תוספי התזונה. חשודים נוספים היו תרופות נוגדות דלקת. גם כאן כאשר ניתחו את המידע ראו שהשפעת התוספים עצמאית ואינה קשורה בתרופות שניטלו במקביל.

 

אך מדוע גלוקוזאמין וכונדרואיטין מפחתים תומתה? החוקרים גייסו מידע ממחקרים אחרים, שהראו כי בקרב מטופלים שנטלו אותם נצפה שיעור נמוך של סרטן ריאות וסרטן המעי הגס. מחקרים בחיות הראו שגלוקוזאמין ןכונדרואיטין מעכבים התקדמות של מחלות לב וכלי דם והם גם בעלי השפעה מרפאה על מחלת מעי דלקתית (colitis). מנגנוני הפעולה של הרכיבים במחלות מפרקים ניוונית כוללת הפחתה בדלקת המתרחשת במפרקים, האופיינית למחלה זו ושיפור מאזן הבניה לעומת הרס רכיבי הסחוס.

ועוד ממצא מרתק שעלה: התוצאות המחקר עם גלוקוזאמין וכונדרואיטין  (החומרים שנמצאים במגה גלופלקס) נראו דומות באופן מסקרן גם למחקר גדול אחר. מחקר הנשים של מדינת איוווה בארה"ב. מחקר זה הוא אחד המחקרים הגדולים בעולם  והוא כולל כ-42,000 נשים בגיל המעבר. מטרתו לברר השפעה של גורמים שונים כמו אחוזי שומן בגוף ונטילת תרופות על אריכות החיים. גם כאן נמצא גורם שהפחית תמותה ב-18%. האספירין.

 

האספירין הוא כנראה התרופה הנפוצה בעולם. היא נרקחה לראשונה על ידי כימאי צרפתי בשנת 1853 והיא משמשת במצבים שונים החל במניעת כאב ודלקת והורדת חום וגם כטיפול כרוני להפחתת הסיכון לקרשי דם באנשים המצויים בסיכון למחלות לב וכלי דם.ה טיפול במצבים כרונים ופרופיל בטוחיתו טוב, הגביר את פופולריות התרופה. האם בשל השפעתם מאריכת החיים, גם גלוקוזאמין וכונדרואיטין  יכללו באותה קבוצה נחשקת של טיפולים מובילים ,בדומה לאספירין ממנו נמכרים למעלה מ-40,000 טון כל שנה? ספק. אך נראה כי האופק שלנו כאוכלוסיה מתבגרת שצפוייה לסבול מבעיות מפרקים לאורך זמן, מעולם לא היה  ארוך ורווי שנים יותר.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר