מס' צפיות - 4193
דירוג ממוצע -
מעורבות הורים בחינוך
מאת: מיכאל 26/02/08 (21:34)

מה זה מעורבות הורים? נתקלתי פה ושם בטענה, בחלקה צודקת, שאומרת, איפה הייתם אתם המורים כל השנים, למה לא קראתם להורים להשתתף איתכם בחינוך ילדינו, לקחתם את החינוך כמונופול .... הפוסט הזה מנסה לעשות קצת סדר בדברים.

 

כבר בראשית המדינה התקיים ויכוח בין מעורבות, התערבות וכל מה שבאמצע. העליות הגדולות הביאו למדינה כל מיני אנשים מכל מיני מקומות. התפיסה של חלקים גדולים בממסד בזמנו הייתה, "מחיקה" של התרבויות של קהילות שונות, קראו אז לחלק מהעולים והתרבויות "אבק אדם". ההחלטה הייתה לקחת את הילדים ולחנך אותם ל"ערכים הנכונים".

 

מאז עברו מים רבים... והתפיסה ממשיכה להשתנות. היום משרד החינוך הבין מה שהיה צריך להבין מזמן, שלהורים יש זכויות מלאות על חינוך ילדיהם ולאט לאט עם הזמן פתח חלון ודלת לכניסתם של הורים להתערב, ולקבוע. אבל מעט מאוד הורים נענו לאתגר הזה. נכון, זה לא פשוט לחלוטין להתנהל מול רשויות וביורוקרטיה, אבל מי שלא מתעייף מצליח גם לשנות. עובדה פה ושם ישנם סוגים שונים של התארגנויות הורים שהקימו בתי ספר מיוחדים וייחודיים.

 

מעורבות ההורים היא הסיכוי הגדול לשינוי במערכת החינוך. חינוך הוא משאב בסיסי והורים כמו אחרים חייבים להיות מעורבים יותר. מעורבות של הורים, כמו כל דבר בחיים היא רצף של התנהגויות, החל מהורים כצופים, דומה להורים של פעם, הם מתייחסים הכן למורים או לרופאים או לבעלי המקצוע כאל תומים ואורים ורואים בתפקידם צופים בהצגה. דרך הורים המספקים שירותים, הם מארגנים ימי באזר ושוק, מגייסים ומתגייסים לתלות וילונות, ללוות בטיולים..., יש גם הורים לומדים, הם לומדים את המערכת יודעים את זכויות הילד, מנסים להיכנס, להציע, ולפעמים גם "להתערב".

 

יש מעורבות גדולה יותר של הורים, שבה ההורים רואים את עצמם שותפים לתהליך החינוכי, הם יוצרים אווירה לימודית בבית, רואים בחשיבות החינוך ומעודדים את תנאי הרקע לקראת התהליך החינוכי. יש גם רמה גבוהה יותר של מעורבות והיא ממש קביעת התכנים הלימודיים, הם משתתפים פעילים בקבלת החלטות של בית הספר.

 

מתי מעורבות ההורים עוברת להתערבות? בדיוק במקום שמתחילה האלימות המילולית או הפיזית, זהו קו הגבול והוא ברור מאוד בעיני. במרבית בתי הספר ומרבית ההורים רואים את 2-3 הסוגים הראשונים, כי זה נוח, כי זה נותן הרגשה ותחושה של "כאילו" מעורבות. אבל יש להורים זכות מלאה להשתתף בתהליך, ולקבוע מטרות ותכנים. הזכויות האלו מעוגנות בחוקים  של המדינה. להורים יש זכות חוקית לקבוע 25% מכל מה שמתקיים בבית הספר, יש לזה גם שם - לימודי השלמה.

 

יש גם אפשרויות נוספות למשל דרך תוכניות לימודים נוספות, השם הוא תל"ן, נכון התל"ן הוא באישור של בית הספר ובמימון ההורים, אבל זו אפשרות. גם דרך תוכניות ההעשרה יש להורים אפשרות להיות מעורבים: קר"ב, חוגים, הצגות, סדנאות וכו'. מה חושב על מעורבות ושיתוף הורים משרד החינוך ?ציטוט מחוזר מנכ"ל משרד החינוך בשנת 2003: "מערכת החינוך רואה את ההורים כשותפים מלאים בתהליך החינוכי בבית הספר".

 

תזכורת לדיון שמתקיים בקהילת חינוך, בנושא.

הכותב הוא מיכאל הפועל לשילוב יוזמות חינוכיות, פיתוח כישורי הוראה והדרכה, התאמה ופיתוח אינטליגנציות חברתיות רגשיות במערכות חינוך.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות לכתבה זו התקבלה תגובה אחת לקריאת כל התגובות ברצף
1.
לתחיל בבית
סטיילייט 16.10.09 (13:15)