מס' צפיות - 311
דירוג ממוצע -
העיקר זה הרומנטיקה
אמש חגג המוסיקאי יוני רכטר יום הולדת 60 הנה רטורספקטיבה על מה שהספיק לעשות עד כה.
מאת: רועי אורן 19/11/11 (16:36)

יוני רכטר הינו מלחין,מעבד ,זמר ,ונגן ישראלי אשר זכה בפרס א.מ.ת בשנת 2008 .

                               ביוגרפיה

רכטר נולד וגדל בתל-אביב ב18 בנובמבר 1951 , הוא בנם של האדריכל  יעקב  רכטר  ושל שרה שפיר, אחיה של המאיירת מיכל לויט ואחיה למחצה של השחקנית דפנה  רכטר . בגיל שבע החל לנגן על פסנתר, וכבר בגיל 16 הלחין את השיר "דמעות של מלאכים" למילותיו של חברו לכיתה דן מינסטר. בגיל זה גם הקים שלישיית ג'אז.

רכטר היה חבר בלהקת חיל התותחנים, שם שירת כקלידן, בתוכניתה "לה בומבה", שעלתה ב-1970. לאחר שחרורו המשיך בלימודי מוזיקה באקדמיה למוזיקה, אך עזב אותם לאחר שדני סנדרסון  הזמין אותו ב-1972 להצטרף ללהקת "כוורת". רכטר שימש כקלידן הלהקה עד 1976, לצדם של גידי גוב , סנדרסון, יצחק קלפטר, מאיר פניגשטיין, אלון אולארצ'יק ואפרים שמיר. רכטר הלחין עבור הלהקה שיר אחד לבדו, "סוף ההצגה הלילה", השתתף בהלחנת השיר "מדינה קטנה" יחד עם סנדרסון, וכן שר סולו את השיר "שיר מחאה" (המוכר בשם "אנטיביוטיקה"), שאת מילותיו כתב בעצמו.

את רוב יצירתו העצמאית יצר רכטר מחוץ ל"כוורת". במקביל לפעילות הלהקה הקים עם אבנר קנר את צמד ההרוק המתקדם  "אוקטבות", וב-1975 יצא האלבום היחיד של הצמד, שנשא את שמו. באלבום נכלל השיר "דמעות של מלאכים".

בשלהי ימי להקת "כוורת" חבר רכטר לאריק איינשטין, והפיק את אלבומו "האהבה פנים רבות לה", שיצא ב-1976. שיתוף ביניהם התחיל כאשר איינשטיין פנה לרכטר, שאותו הכיר מ"כוורת", שם התרשם מנגינתו‏. במקור התכוונו רכטר ואיינשטיין ליצור אלבום שירי ילדים בעיבודיו של רכטר, אך שיתוף הפעולה ביניהם התפתח לאלבום למבוגרים, שרכטר הלחין את רוב שיריו‏. בין הלהיטים הבולטים באלבום היו "מה עושות האיילות" למילים של לאה גולדברג  ו"זו אותה האהבה" ו"שיר אהבה סטנדרטי" למילים של איינשטיין. שני שירי הילדים שבאלבום, "מה עושות האיילות" ו"גמד קטן", הם שריד לכוונה המקורית ליצור אלבום שירי ילדים‏.

                                    קריירה מקצועית

ב-1977 יצא אלבום הופעה  של איינשטיין בשם "אנשים אוהבים לשיר", בהפקתו המוזיקלית של רכטר. רכטר שר בעצמו שיר אחד באלבום, "הימים חולפים", וכן ביצע את הקטע האינסטרומנטלי "הנקניק מצייטלין", שנקרא כך על פי כינויו של רכטר בפי איינשטיין. לאלבומו של איינשטיין "ארץ ישראל הישנה והטובה חלק ג' שיצא באותה שנה, הלחין רכטר את שירו של אברהם חלפי "עטור מצחך", אשר הפך לקלאסיקה ישראלית.

ב-1978 הפיק רכטר את אלבום הבכורה של גידי גוב , "תקליט ראשון". רכטר הלחין את רוב שירי האלבום, ובהם "בלעדייך" ו"שלוש בלילה בעיר" למילים של דן מינסטר ו"העיקר זה הרומנטיקה" למילים של עלי מוהר  עם השיר "שלוש בלילה בעיר" השתתף גוב בפסטיבל הזמר והפזמון  של אותה שנה.

באותה שנה היה שותף ליצירת האלבום "הכבש השישה עשר ", שהורכב משירי ילדים שכתב יהונתן גפן  להם התאים לחנים שהפכו, למרות מורכבותם, לקלאסיקה לילדים. רכטר עיבד את שירי האלבום והלחין כמעט את כולם. בין השירים המצליחים באלבום היו "הילדה הכי יפה בגן" ו"גן סגור".

בהמשך לאלבום "הכבש השישה עשר" שיתף רכטר פעולה עם חברת ההרכב יהודית רביץ , שהייתה באותה העת בראשית דרכה, ויחד יצאו במופע המשותף "באופן קבוע וחד-פעמי ", שאף תועד באלבום באותו שם. האלבום הוקלט בהופעה חיה באולפן, ויצא ב-1979‏. שם המופע נלקח מהשורה הפותחת את השיר "שיר הפוך", שהלחין רכטר למילים של יובל דור. לחנים נוספים שלו במופע היו לקטע האינסטרומנטלי "נמלים לוחשות", ולשירים "עטור מצחך", "שלוש בלילה בעיר", "כבו האורות" והשיר "לילה טוב", במקור מתוך "הכבש השישה עשר".

אלבומו הראשון של רכטר כסולן, "התכוונות", יצא ב-1979 והכיל בלדות שקטות כגון "זה כל מה שיש" שנכתב על פי השיר "as time goes by" ו"שוב היא כאן" למילותיו של עלי מוהר. שני שירים אלו היו משיריו הבולטים של האלבום. את שניהם יצרו רכטר ומוהר במסגרת מחזמר  שהתכוונו להעלות, ולבסוף לא יצא אל הפועל‏(הם למעשה ה"שרידים"). אף על פי שהמחזמר לא הועלה, דרכו החל שיתוף הפעולה ארוך השנים בין רכטר לבין מוהר. שלושה משירי האלבום הם קטעים אינסטרומנטליים.

לאלבומו של אריק איינשטיין "חמוש במשקפיים", שיצא ב-1980, הלחין את שירו של נתן אלתרמן "ילדי ההפקר". ב-1981 השתתף רכטר עם מוזיקאים נוספים, בהם מתי כספי ויצחק קלפטר, באלבום "קווים", שהורכב מקטעים אינסטרומנטליים. לאלבומה של נורית גלרון "שירים באמצע הלילה", שיצא באותה שנה, הלחין את שיריו של נתן זך "עד מחר" ("בכל פעם שאני מנגן...") ו"שיר באמצע הלילה".

ב-1983 חזר רכטר לשתף פעולה עם גידי גוב, בהפקת אלבומו "40:06" (שנקרא על שם סה"כ התזמון שלו), שבו הלחין את רוב השירים. מהם בלטו הבלדות "כלים שלובים", "יש אי שם", "טוב שבאת", "עד הבוקר" ו"שטח ההפקר". בשיר "יש אי שם" השתתף רכטר בכתיבת המילים עם אישתו של גוב ענת. באותה שנה הלחין את שיר הנושא לתוכנית הילדים "רחוב סומסום למילים של עלי מוהר. רכטר גם השתתף בביצוע השיר, לצד גידי גוב, מזי כהן,ודפנה ארמוני.

לנורית גלרון הפיק ב-1984 את האלבום "נגיעה אחת רכה", שבו בלטו לחניו לשיר הנושא באותו שם, שכתב עלי מוהר‏, ול"שיר על הארץ", שכתב המחזאי יהושע סובול ("בואו נשיר את השיר המטורף של הארץ..."). באותה שנה השתתף בהופעת האיחוד של להקת "כוורת", שתועדה באלבום "כוורת הופעה חיה בפארק -1984 ".

ב-1986 הוציא רכטר אלבום משותף עם עלי מוהר בשם "בגובה העיניים", ובו לחניו לשירים של מוהר. מהם התפרסמו השירים "עוגן הרם", הדואט עם מזי כהן שנקרא בפשטות "דואט" ו"שיר נבואי קוסמי עליז", שבו השתתף מוהר בהלחנה ובשירה. בהפקת האלבום השתתף במאי התיאטרון מיקי גורביץ', שהדריך את רכטר כיצד לבצע את השירים, בהתאם למילותיהם‏.

באותה השתתף רכטר עם גידי גוב, מוני מושונוב ושלמה בר-אבא במופע הבידור "ערב חד פעמי". ב-1987הפיק את אלבומו של יוסי בנאי  "יוסי בנאי", והלחין עבורו מספר שירים. מהם התפרסם במיוחד השיר "ערב עירוני", שהלחין למילים של נתן אלתרמן.

ב-1988 שב רכטר לשתף פעולה עם אריק איינשטיין, ביצירת האלבום "משירי אברהם חלפי". האלבום הורכב ברובו מלחניו ועיבודיו של רכטר לשיריו של המשורר אברהם חלפי, ובהם "שיר על יונה בחלוני", "סתיו יהודי", "עטור מצחך" בביצוע מחודש, "שיר על שלושה חתולים" (עיבוד ללחן של המלחין יוחנן זראי) והדואט של איינשטיין עם יהודית רביץ "צער לך".

ב-1989 הוציאו איינשטיין ורכטר אלבום שירי ילדים בשם "הייתי פעם ילד". רכטר הלחין, עיבד והפיק מוזיקלית שירים שהפכו ללהיטי ילדים כדוגמת "אדון שוקו", "שבת בבוקר" ו"גברת עם סלים". כמו כן ניגן רכטר באלבום זה על פסנתר, קלידים ואקורדיון ותרם קולו לחלק מהשירים, ביניהם "גברת עם סלים".

בשנת 1991 הפיק פסטיבל ישראל בשיתוף רשות השידור ערב משיריו של רכטר בשם "העיקר זה הרומנטיקה", ששודר בטלוויזיה ואחר כך תועד באלבום. בערב, שהופק מוזיקלית על ידי רכטר עצמו, השתתפו גידי גוב מזי כהן, חיים צינוביץ' ויהודית רביץ. לצד שיריו המוכרים של רכטר נכללו במופע גם שירים שהלחין במיוחד עבורו, כ"הכל קלוי", "שיר התשובה" ולחנו לשירו של המשורר נתן אלתרמן "תיבת הזמרה נפרדת" ("על העיר עפות יונים...").

בשנת 1992 הוציא רכטר אלבום ילדים נוסף עם אריק איינשטיין, "האריה,היונה והציפור הכחולה". באלבום זה הלחין ועיבד לאיינשטיין שירי ילדים נוספים, כמו "תרנגולת כחולה" ו"אני רוצה שפתאום".

בשנת 1995 הוציאו רכטר ועלי מוהר את האלבום "מחשבות ואפשרויות", שלא זכה להצלחה מסחרית ואומנותית מיוחדת ולא הותיר שירים מוכרים, מלבד "כל עוד" ("גבר הולך בחשאי") ו"אהובתי היחידה", שבו השתתפו מזי כהן וגידי גוב. כעבור שנה השתתף רכטר באלבומם של אריק איינשטיין ושם-טוב לוי באלבום "קצת לקחת חזרה", שבו ניגן על פסנתר וקלידים. כמו כן עיבד והפיק מוזיקלית שניים משירי האלבום.

ב-1998 השתתף רכטר במופע האיחוד של להקת "כוורת", שתועד על גבי האלבום המשולש "כוורת בפארק". באלבום נכלל שיר קצר שרכטר כתב, הלחין ושר בשם "השיר העצוב על מאיר פניגשטיין". במסגרת ההופעה שר רכטר את שירו "בלעדייך", וכן את השיר "שיר נבואי קוסמי עליז" במסגרת מחרוזת שהציגה את קריירות הסולו של חברי הלהקה.

בשנת 2000 סיים רכטר לעבד את שירי שנות ה-40 לכדי פסקול תצוגת מוזיאון הפלמ"ח

בשנת 2003 הוציא רכטר את האלבום "עוד סיפור", אלבום האולפן הראשון שלו מזה שמונה שנים. שני הכותבים המרכזיים של האלבום היו עלי מוהר ושלום ויינשטיין, וגם רכטר עצמו כתב את המילים למספר שירים. השיר האחרון באלבום, "ולמות", נכתב על ידי אברהם חלפי.

בשנת 2005 יצא אלבום אוסף כפול של רכטר בשם "בכל פעם שאני מנגן", על שם השורה המוכרת משירו של נתן זך"עד מחר", שהלחין לנורית גלרון. בדיסק הראשון שירי סולן/דואטים של רכטר ובדיסק השני בעיקר שירים שיצר רכטר לאחרים.

בשנת 2008 הלחין לאיה כורם את השיר "זהב שחור", שאת מילותיו כתבה כורם כגרסה נשית (בלשון נקבה) לשיר "עטור מצחך". השיר נכלל באלבומה "שפה זרה".

רכטר עסק גם בעיבודים והלחנה להצגות תיאטרון והופעות מחול, בהן מופע המחול "אגדה בחולות", "נפש יהודי", "גטו", "החולה המדומה", "מקבת", "מלאכת החיים", "אותלו", "מלחמה על הבית", "החיים הם חלום", "המצליחים" ועיבודים לשירי המחזמר "שלמה המלך ושלמי הסנדלר".

בשנת 2009 קיבל רכטר תואר "דוקטור לשם כבוד" מהאוניברסיטה העברית שבירושלים.

לאלבומו של אלי גורנשטיין "ונחיה", שיצא בשנת 2011, הלחין רכטר שני שירים: "עוד פעם" למילים של יהודה עמיחי ו"אורחת זרים" למילים של דוד גרוסמן, אותו ביצע גורנשטיין בצוותא עם נורית גלרון .

בשנת 2011 השתתף רכטר בתפקיד עצמו בסדרה "החיים זה לא הכל".

                               סגנון יצירה

המוזיקה של רכטר מתאפיינת במורכבותה ההרמונית וניכרת בה השפעתן של המוסיקה הקלאסית  ומוזיקת הג'אז כמו גם של שירים רוסיים ומלחינים ישראלים שקדמו לו, בעיקר משיריו של סשה ארגוב. למרות ההרמוניה המורכבת, לעתים קרובות המנגינות פשוטות וקליטות, כדוגמת לחן השיר "הילדה הכי יפה בגן". רכטר עושה שימוש ברבים משיריו במשקלים ומקצבים ייחודיים ומשחקיים, לדוגמה בשיר "לא מכירים". העיבודים של רכטר עשירים ומשלבים לעתים קרובות כלים לא-שגרתיים וכלי נגינה קלאסיים; ברבים מעיבודיו תופס הפסנתר מקום מרכזי. בין השאר, הלחין רכטר משיריהם של המשוררים לאה גולדברג (למשל השיר "מה עושות האיילות"), אברהם חלפי ("עטור מצחך" הוא המוכר שבהם), ורבים אחרים.

רכטר זכה בפרס א.מ.ת בשנת 2008 .

ובשנת 2009 קיבל רכטר תואר דוקטור לשם כבוד מהאוניברסיטה העברית בירושלים.

הכותב הוא אני כרגע סטודנט לתקשורת אשר כותב בנושאים שונים מספורט ועד רווחה ואקטואליה . כרגע אני לומד באוניברסיטה הפתוחה (אולי זה ישתנה בעתיד)

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר