מס' צפיות - 208
דירוג ממוצע -
מצמוצים: חרם על בנק
מאת: אברי שחם 16/12/11 (07:59)

כותרת השבוע:

"בזמן שהחרמתם קוטג', הפסדתם אלפי שקלים בבנק" (דה מרקר, 15 בדצמבר, 2011).

בגלובס מצאתי כתבה שכותרה: "רווחי הבנקים הגדולים זינקו 30% במחצית הראשונה של 2011. הבנקים סופרים מזומנים: הרוויחו 4 מיליארד שקל במחצית".

אחד המגיבים כתב: "מאיפה באים הרווחים המופלגים האלה? מהעמלות שלנו."

ואכן בדיקת העמלות שהבנקים השונים גובים מאתנו מראה, כי אנו משלמים עבור כל פעולה באמצעות פקיד בין 4 ל-7.5 שקלים ועבור פעולות 'בערוץ הישיר' (קרי פעולות הנעשות ללא מעורבותו של פקיד הבנק, כגון משיכת כסף מכספומט, הוראת קבע, שאילתא באמצעות מענה טלפוני ממוחשב), בין 1.2 ל-2.9 ₪.

יתר על כן, בפרסומי בנק ישראל נאמר, כי העמלה החודשית המינימאלית נעה בין 8 ל-13.8 שקלים. האם אני מבין נכון? האם פירושו של דבר שגם אם לא ביצענו פעולה כלשהי, אנו חייבים לשלם עמלה?

אני מתקשה להבין מדוע על הפקדת צ'ק, או מזומן בבנק (גם אם ההפקדה נעשית באמצעות תיבת שירות) משלמים עמלת פעולה על-ידי פקיד? הרי הבנק עושה שימוש בכסף הנזיל שהציבור מחזיק בחשבונות העו"ש ומרוויח סכומי-עתק מהריביות שגובה על ההלוואות שנתן מכסף. האם מגיע לבנקים להרוויח פעמיים על אותו סכום ע"ח לקוחותיהם?   

בכתבה שהתפרסמה ב-ynet  נכתב, כי בישראל יש כשלושה מיליון חשבונות עו"ש והעלות הממוצעת לחודש שהציג הפיקוח על הבנקים עומדת על כ-15 שקלים. מכאן יוצא, כי הכנסות הבנקים מעמלות אלו מגיעות לסכום של 540 מיליון שקל בשנה.

המועצה הישראלית לצרכנות מנהלת מזה זמן מה קמפיין לביטול עמלות העו"ש. באתר שלה מתפרסם, כי עד עתה הצטרפו לקמפיין ושלחו מכתבים ברוח זאת לחברי וועדת הכלכלה של הכנסת 872,302 אזרחים.

האם לא הגיע הזמן, כי יוטל חרם על אחד הבנקים? מחאת הקוטג' הוכיחה, כי אם יש קבוצה מספיק גדולה של צרכנים תומכים - ואין הכוונה, כי אנשים יסגרו את חשבונותיהם בבנק, או יעברו לבנקים אחרים, מספיק, כי יאיימו לעשות כן - הגוף הנמצא על הכוונת, מתקפל תוך זמן קצר.

אין לי נסיון בעסקים, אבל האם לא יהיה זה צעד עסקי מבריק, אם בנק כלשהו יכריז על ביטול מוחלט של עמלות העו"ש? יש להניח, כי בסופו של דבר כל יתר הבנקים ייאלצו להצטרף אליו, אבל עד אז, בנק זה ירכוש לעצמו אלפים רבים של לקוחות חדשים. עצם הדבר, כי עד היום אף בנק בארץ לא נקט בצעד מתבקש כזה, מוכיח, כי אין תחרות אמיתית בין הבנקים וזהו ענף מונופוליסטי.   

לתשומת ליבה של רשות ההגבלים העיסקיים המופקדת על שימור התחרות במשק הישראלי!      

  

 

הכותב הוא ישראלי נשוי, שלושה ילדים, שישה נכדים. עוסק בעריכה וכתיבה טכנית לפרנסתו ובכתיבה יוצרת ותרגום בעברית, אנגלית והונגרית וגלישה באינטרנט להנאתו. גר בת"א וגאה להימנות על חברי מרץ.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר