מס' צפיות - 2873
דירוג ממוצע -
המחט בערימה של שחת
מאת: אברי שחם 17/02/12 (13:31)

אם הייתי צריך לאפיין במילה אחת את התקופה בה אנו חיים, הייתי משתמש במילה  'נתונים', דאטה בלעז. האדם הממוצע מופגז במשך כל היום כולו במבול נתונים, שלא תמיד יודע כיצד להתמודד עמם. זה תמיד היה כך, במיוחד בארצנו. זרים לא הבינו בשעתו את פשר התופעה הייחודית, כאשר בכל שעה מלאה, לשמע הצפצוף ברדיו, הושלך הס בכל מקום, כל השיחות פסקו וכולם עשו את אוזנם כאפרכסת והאזינו במתיחות למילות הפתיחה של הקריין.

מאוחר יותר נוספו בכל התחנות (מלבד ב"קול המוזיקה" וזאת הרי אחת הסיבות שאני מאזין לה) מבזקי החצי, אבל האדם המודרני לא מסתפק גם בכך. ניתן לחשוב שהוא ראש הממשלה, הרמטכ"ל, ראש המוסד, הגורם האחראי לשלומה ולביטחונה של מדינתנו, החייב להיות מעודכן בכל התפתחות, כדי לנקוט בו ברגע באמצעים המתאימים. לגייס את מערך המילואים, להזניק את מטוסי חיל האוויר, לשגר טילים, להזעיק כוחות הצלה, להרים טלפון לאובמה. הרדיו, הטלוויזיה, הם 'פסה', עבר זמנם. הסמארטפונים אשר כולנו מתהדרים בהם, מאפשרים לבעליהם להיות מעודכנים כל העת, 24 שעות ביום. קיימים אתרי חדשות,  המתעדכנים כל העת ואף מסמסים למעוניינים בכך, על כל התפתחות מרעישה בעולם, אבל החדשות מהוות בסך הכול קילוח דק בזרם המידע האדיר, המופק כל העת ומתגבר בקצב מדהים.

לפי הערכות מסוימות קצב הנתונים גדל ב-50% מדי שנה וגם עצם ההערכה הזאת היא ספאם, שזה עתה הזנתי לתודעתכם, על אף שהיא אינה תורמת במאומה להשכלתכם, לא תחכים אתכם ולא תהפוך אתכם ליותר מאושרים.

כל מכשיר בשרותנו, המחשב, המכונית, המזגן, מערכת הבידור, מנטר את נתוניו על תפוקה, מתח חשמלי, טמפרטורה, מהירות, לחות, רטט ועוד ומתריע, מהבהב, מצפצף, או מפסיק את פעילותו, רק אם עבר איזה שהוא סף שהיצרן קבע שהוא מסוכן, אבל אנו איננו מסתפקים בכך, אנו צמאים למידע נוסף. הטלפון שלי למשל, מספק לי מידע חיוני שוטף, כגון כמה שעות נותרו עד שהסוללה תגווע, אך אין לי מושג, מה לעשות במידע שהטמפרטורה שלו הגיעה ל-32 מעלות והסוללה היא בת 3.865 וולט.

כלל איננו מעלים בראשינו, כי כאשר אנו גולשים באינטרנט, מזפזפים בין אתרים, צופים ביו-טיוב, מורידים צילומים, עורכים קניות ברשת, רובוטים מתוחכמים עוקבים אחר פעולותינו. רבות נכתב כבר על הניצול לרעה שחברות מסחריות עושות בנתוני הצריכה שלנו, באתרים אליהם אנו גולשים, בשמחות ובאבלות שלנו. יצרן מוצרי תינוקות המציף את תיבת הדואר של זוג בהצעות מפתות, זמן קצר אחר הלידה, בונה מצבות המתקשר למשפחה בזמן השבעה, בתי האבות המזמינים לביקור אצלם את אלה שהגיעו לגיל הפנסיה, אבל גם פורץ מתוחכם עלול להפיק תועלת מההודעה שמסרת בפייסבוק, שאתה יוצא לחופשה ולשדוד את ביתך.   

המוח האנושי הוא עדיין המחשב המשוכלל ביותר שהומצא אי-פעם, אבל גם לו יש מגבלות. אני אישית משתדל לא להעמיס את מוחי בנתונים סתמיים, ב'דואר זבל' ומאזין כאמור לתחנת רדיו בה המלל מינימאלי, אבל עמיתי לעבודה מעדיף רשת מסחרית, הרדיו שלו פתוח במשך כל שעות העבודה ולעתים בלי משים, גם אל אוזניי מתגנבים כמה שביבים של מידע סתמי. על מחלות מוזרות והעצות הרפואיות הניתנות לסובלים מהן, קיטורים על הביורוקרטיה הקפקאית, התעמרות השלטונות, בעיות משפטיות, קשיים בקבלת ירושה, על אסונות-טבע, תאונות מחרידות ועוד כהנה וכהנה.

ברשימה על אילן היוחסין שלי, כתבתי על פריטי מידע החדשים והמפתיעים על בני  משפחה, שלא ידעתי כמעט על קיומם, שבעקבות הנגישות למאגרים ממוחשבים, החלו לזרום לתיבת הדואר שלי. מתכננים טיול לחו"ל? בכמה הקשות על המקלדת, תמצאו לא רק מפות, מסלולים, מחירים, המלצות, כי אם גם התרשמויות של אנשים שביקרו ביעדכם לפני שבוע, או ימים אחדים בלבד. רוצים לקנות נכס? ברשת האינטרנט תמצאו צילום צבע מעודכן של כל בית, מבנה בתבל. חשקה נפשכם בגאדג'ט אלקטרוני משוכלל? אתרים ייעודיים מאפשרים לכם להשוות מחירים, לעיין במפרטים טכניים, לקרוא על התנסויות של משתמשים אחרים, מבלי שרגלכם תדרוך בחנות ותיחשפו לשטיפת המוח של מוכר ממולח. אתם חולים חס וחלילה? לרשותכם לא רק כל האנציקלופדיות שאי-פעם נכתבו, כי אם חווות-דעת של רופאים מומחים, תיאורים מפי חולים אחרים, על הסיכויים, הסכנות, הסבל, הכאבים, עד הפרטים האנטומיים המצמררים ביותר.

כל אחד מסוגל לחפש בגוגל, השאלה: איך למצוא את המחט האגדתית בערימה של שחת? ב"דה מארקר" (16 בפברואר 2012) מצוטט טרבור הסטי, פרופסור לסטטיסטיקה מסטנפורד, האומר, כי "הבעיה עם חיפוש מחט של משמעות בערימת שחת של נתונים, שפיסות קש רבות נראות כמו מחט."

מאגר הנתונים העצום, הבלתי נתפס, עשוי להביא לכם תועלת רבה, כאשר אתם הם היוזמים לצריכתו, יודעים מה לחפש ומה לעשות עם מה שמצאתם. האם תדעו להבדיל בין המחט ופיסת הקש?

 

הכותב הוא ישראלי נשוי, שלושה ילדים, שישה נכדים. עוסק בעריכה וכתיבה טכנית לפרנסתו ובכתיבה יוצרת ותרגום בעברית, אנגלית והונגרית וגלישה באינטרנט להנאתו. גר בת"א וגאה להימנות על חברי מרץ.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר