על שיטת הפריימריז במפלגה הדמוקרטית וסיכויי המתמודדים.
בבחירות המוקדמות לנשיאות ארצות הברית העיניים נשואות למירוץ במפלגה הדמוקרטית בין הילרי קלינטון לברק אובמה, כאשר אצל הרפובליקנים משעמם כי כבר ברור שג`ון מקיין יהיה המועמד לנשיאות מטעמם.
הבחירות הפעם מעניינות ומרתקות משום שבפעם הראשונה יתמודדו לנשיאות ארצות הברית אישה או אפרו אמריקני. כבר עתה ברור שהנשיא הבא של ארצות הברית יהיה סנטור מכהן, לראשונה מאז 1960 כשג'ון קנדי זכה בבחירות. משנת 1976 כל נשיאי ארצות הברית היו מושלים.
שיטות הפריימריז בשתי המפלגות מעניינות ומעט סבוכות.בכל אחת מהמדינות מתמנים צירים שכל אחד מהם מהווה קול אחד. בשיטה הרפובליקנית המנצח בכל מדינה לוקח את כל מספר הצירים, גם אם ניצח על חודו של קול. במפלגה הדמוקרטית התוצאות הן יחסיות. כאשר לדוגמא, במדינה מסויימת יש 10 אלקטורים ואחד המועמדים זכה ב-60 אחוז מקולות המצביעים, הוא יגרוף 6 אלקטורים. האלקטורים מחולקים לפי גודל המדינות, במדינות הגדולות מספרם גדול יותר ובקטנות קטן, ולכן המועמדים מרכזים את מאמציהם בעיקר במדינות הגדולות שבהם מספר הצירים גדול יותר.
היום שבו נערכות התמודדויות בין המועמדים בו זמנית במספר הרב ביותר של המדינות נקרא סופר טיוזדיי ,"יום שלישי הגדול". לא מדובר באירוע רשמי, ואין כללים לגביו, ובכל 4 שנים התאריך וההרכב של היום עשויים להשתנות אבל הוא תמיד יהיה ביום שלישי. היום הזה מכונה גם צונמי טיוזדיי.
לדמוקרטים יש בכל המדינות 4049 אלקטורים כאשר 3207 מתוכם הם אזרחים, חברי המפלגה שנבחרו בבחירות מוקדמות, והשאר - 842 הם צירים מיוחדים ממונים שמורכבים מבכירי המפלגה, מחברי קונגרס, ממושלים ומבכירים אחרים. כדי לנצח בבחירות המוקדמות על המועמד הדמוקרטי לזכות ב-2025 צירים ואולם גם אז, יכולים הצירים המיוחדים להטות את הכף לטובת המועמד המפסיד.
את מועמד המפלגה במירוץ לנשיאות קובעים ב-25-28 באוגוסט בועידת המפלגה, ויתכן מצב תיאורטי שבו הצירים המיוחדים יחליטו שהמועמד שזכה ברוב אינו מתאים לנשיאות או שאין לו סיכויים מול המתמודד הרפובליקני. במקרה כזה הצירים המיוחדים יבחרו כמועמדם את בעל הסיכויים הטובים ביותר לזכות.
מסקר שנערך ביולי בשנה שעברה עולה כי 63% מהציבור האמריקני סבורים שאם קלינטון תתמודד מול מועמד רפובליקני היא עשויה לנצח אותו. יתכן שלנתון הזה יהיה משקל אצל הצירים המיוחדים כשיצטרכו להחליט בועידת המפלגה מי יהיה המועמד שלהם בבחירות לנשיאות. פרט פיקנטי בהקשר הזה הוא היותו של האיש שאיתה, ביל קלינטון, בין הצירים המיוחדים.
שיטת הצירים המיוחדים הוכנסה למערכת הבחירות של המפלגה הדמוקרטית כלקח מהיבחרו של ג`ימי קרטר בשנת 1976. השיטה הזאת פועלת כרשת ביטחון כדי למנוע את האפשרות שמועמד בלתי רצוי שאינו מבטא את עמדות המפלגה ישתלט על המפלגה, או שאישיות חסרת ניסיון תזכה בפריימריז ותייצג את המפלגה בבחירות לנשיאות.
ג`ימי קרטר היה מושל זניח ובלתי מקובל על עמיתיו מושלי המדינות, ולאחר בחירתו לנשיאות ארה"ב, החליטו ראשי המפלגה שיש להקנות להם משקל בבחירת המועמד. ואולם הפעם היחידה בהיסטוריה של הדמוקרטים שלצירים המיוחדים היה משקל, היתה בבחירות לנשיאות ב-1984. הצירים המיוחדים סייעו לבחירתו של ולטר מונדייל, סגן הנשיא לשעבר, למרות שנוצח על ידי גרי הארט בבחירות המוקדמות.
בפריימריז הנוכחיים, כאשר ברק אובמה, הטירון הפוליטי וחסר הניסיון, נראה כמנצח ודאי , לא סביר שהצירים המיוחדים יהפכו את הקערה על פיה ויעדיפו על פניו את הילרי קלינטון. צעד כזה ירוקן את הפריימריז מתוכן, ישלול מבעלי זכות ההצבעה את שאיפתם ואת רצונותיהם, ויהיה אקט בלתי דמוקרטי בעליל. בנוסף, מצביעי המפלגה עלולים לבחור בג`ון מקיין בצעד מחאה. רק במקרה של כמעט תיקו בין שני המתמודדים יצטרכו הצירים המיוחדים להכריע בין השניים, בועידת המפלגה.
לדעתי הילרי קלינטון שגתה קשות כאשר הכריזה שהיא שוקלת להציע לברק אובמה להיות סגן נשיא, בעוד שהוא מוביל במירוץ בכעשרה אחוזים במנין הצירים עד כה. התנהגותה של קלינטון נתפסת בציבור הדמוקרטי כמתנשאת ושחצנית, והיא מעוררת את שאט נפשם של אלה שמאסו בסאגת "שושלת" מבית היוצר של קלינטון ובוש, והם מעדיפים עתה פרק נוסף בסידרה "שורשים".
לי, מזכירה ההתמודדות בין השניים טלנובלה ספרדית עם כל המאפיינים הבולטים : דרמה, קומדיה, בגידות, דמעות, שקרים, אשה "רעה", חתיך הורס, שאפתנות, עושר, והשמצות.
הבחירות לנשיאות ארצות הברית נערכות ב-4 בנובמבר, והנשיא הנבחר נכנס לבית הלבן ב-20 בינואר.
תמונה : seiu_international