מס' צפיות - 2352
דירוג ממוצע -
הפרהיסטוריה העברית
הדיון ההיסטורי בנוגע לעם ישראל נעצר בתקופת אברם, או אם אתם אוהבים היסטוריה, בתקופה הכנענית המוקדמת ביותר. אך מה היה קודם?
מאת: בן-ראובן 02/06/14 (19:46)

לפני שני מאמרים כתבתי על המוצא הכנעני וההיסטוריה הכנענית של עם ישראל.

במאמר זה אחפור עמוק יותר: מהמוקדם לעתיק ביותר.

בלי הלנות מיותרות, הבה נתחילה.

התרבות הע'סולית

התרבות הע'סולית (Ghassulian) נחשפה בישראל ובעבר הירדן בשנות ה-30 של המאה ה-20. התרבות מתוארכת לתקופה הכלכוליתית התיכונה בלבנט (3800-3350 לפנה"ס). המוקד שנחשף היה כנראה המרכז הרוחני של התרבות הע'סולית - תלוליות ע'סול. במקום נחשפו ציורי קיר מרהיבים הכוללים כוכב ענק המעוטר בשלל צבעים ולידו מצויירים אנשים במסכות.

הכוכב יכול לסמן פולחן מוקדם מאוד של האלה עשתרת או האלה אשרה או האלה שמש (שפש).

מה שבטוח הוא שהתרבות הע'סולית היא תרבות האב לתרבות הכנענית שממשיכה אותה.

מקדש ע'סולי גדול נחשף בעין גדי ב-1957 ונותן הצצה מדהימה למראה המבנים הע'סולים והמקדשים - ממצאים ארכיאולוגים שדומים מאוד למבנים מהתרבות הכנענית.

התרבות הירמוכית

התרבות הירמוכית נחשפה בישראל (ובמגידו, ספציפית) בשנות ה-30 של המאה ה-20 אך לא הוכרה כתקופה ניאוליתית עצמאית ושונה עד שבוצעו חפירות בשער הגולן (ליד הירמוך) בשנת 1949, ע"י הפרופ' משה שטריקליס.

התרבות הירמוכית הייתה במרכז התקופה הניאוליתית הקרמית והתקיימה בין השנים 6400-5800 לפנה"ס. היא התרבות הראשונה שהשתמשו בה בכלי חרס בארץ ישראל והייתה ברובה תרבות חקלאית, מיושבת ובעלת מסחר ואומנות.

אחד הממצאים המפורסמים של התרבות הירמוכית היא צלמית אלת-האם שנחשפה בשער הגולן. ממצא זה (וממצאים דומים רבים) מספרים לנו על האמונות הדתיות של הירמוכים ודמיונם לאמונות הכנעניות המאוחרות יותר (אלה-אם - אשרה, עשתרת, תנית וכצ"ב).

התרבות החריפאית

התרבות הזו היא תרבות מעבר בין הירמוכית (המסמלת את העידן הניאוליתי) לבין התרבות שקדמה לה, התרבות הנטופית.

היא מתאפיינת בעיקר בהיותה מאוד נוודית ובדומה לתרבות שקדמה לה, במושבי הקבע, גם בונה בתים מתחת לפני השטח.

התרבות התקיימה בסוף האלף ה-9 לפנה"ס.

התרבות הנטופית

התרבות הנטופית היא בין התרבויות הנחקרות ביותר והיוותה הבסיס לתרבות הלבנטינית, וכנראה לשפות השמיות הצפון-מערביות. היא מסמלת את סיום תקופת הציידות-נוודות ומעבר להתיישבויות קבע חקלאיות. התרבות התקיימה כ-15,000 עד 11,700 שנים לפני זמננו אנו. 

מרכזה היה ארץ ישראל ורוב אתריה נמצאים כיום במדינת ישראל.

התרבות התאפיינה בסגנונות בנייה מיוחדים - בעיקר בנייה עגולה (המבנים היו סגלגלים ולפעמי חצאי-עיגולים) ונבנית אל תוך האבן - לפעמים מתחת לפני האדמה ולפעמים הבתים נחצבו לתוך הסלע (של הר לדוגמא).

התרבות מציגה את הראיות הראשונות ביותר לביותם של כלבים, בצורה של קברים שבתוכם נקברו אנשים מאותה תרבות עם כלביהם.

בזירה האומנותית, התרבות יצרה יצירות אומנות רבות - הידועה שבהן היא "צלמית האוהבים" מעין סח'רי.

בתקופה הנטופית קמה לה העיר יריחו, שכיום נחשבת העיר העתיקה ביותר בעולם שעדיין מיושבת. יושביה לא היו ערבים אלא טרום-כנענים, לבנטינים. כשסאיב עריקאת טוען שהוא "כנעני מיריחו" (למרות שהוא בכלל משבט חוואיתאת, מחצי האי ערב), צריך להטיח בו עובדות.

התרבות הכבארית

התרבות הכבארית הגיאומטרית הייתה אולי תרבות הציידים-לקטים האחרונה בלבנט, לאחר שהוחלפה בתרבות הנטופית. 

עיקר המידע עליה נובע מחקר מערת כבארה, ששפכה אור על התרבות הקדומה הזו.

התרבות העתליתית

התרבות העתליתית היא תרבות "מערות" קדומה מהתקופה הפליאוליתית העליונה (לפני כ-26,000 שנה).

המידע על התרבות העתליתית עדיין מועט כיום. לא ידוע משך קיומה המדויק וקיים מידע מועט על דגם היישוב, הכלכלה והיחסים בין נושאיה לנושאי תרבויות אחרות מהתקופה הפלאוליתית העליונה.

התקופה המוסטרית

התקופה המוסטרית אמנם הייתה תקופה כלל-עולמית, אך תחילתה הייתה בארץ ישראל והלבנט. היא התחילה בערך לפני 220,000 שנים ונגמרה בערך לפני 40,000 שנים - היא הייתה התרבות המרכזית בתקופה הפליאוליתית התיכונה.

בתרבות הזו היו חברים לא רק אנחנו, ההומו-ספיאנס (או במינוח המדוייק יותר, המדעי, Homo Sapiens Sapiens), אלא גם ניאנדרתאלים (Homo Neanderthalensis). זו התרבות האחרונה שבה חיו הניאנדרתאלים.

התרבות התאפיינה בחיים במערות ויצירת כלי אבן, בעיקר בשיטת הלוולואה.

לתרבות זו אנחנו קוראים בדרך כלל "תרבות האדם הקדמון".

התרבות האשלו-יברודית

התרבות האשלו-יברודית, או יותר נכון, המסורת או התקופה האשלו-יברודית, היא התקופה האחרונה עליה אדבר כי היא התקופה האחרונה המתקיימת ספציפית בלבנט.

התקופה הזו התחילה בערך לפני 410,000 שנים ונגמרה לפני 220,000 שנים.

בתקופה הזו לא היה עוד האדם הנבון המודרני (אנחנו, Homo Sapiens Sapiens) אלא היו סוגים שונים של בני אדם, כגון הומו ארקטוס מאוחר ("האדם הזקוף", Homo Erectus, אחד מאבותינו), הומו היידלברגנסיס מוקדם (Homo Heidelbergensis) וצורה מוקדמת וארכאית של האדם הנבון (Homo Sapiens).

אחד האתרים המוכרים ביותר של התקופה הזו היא מערת זוטייה (או "מערת הגולגולת") בנחל עמוד. שם נמצאה גולגולת אדם הנקראת "האדם הגלילי". יש וויכוח לגבי סוג האדם שאליו משוייכת הגולגולת. זה יכול להיות הומו ארקטוס, למרות שהמצח גבוה יותר, בדומה להומו-ספיאנס ארכאי או ניאנדרתאל.

---

לסיכום, התרבותיות שהצגתי לכם פה מראות את הפרהיסטוריה של ארץ ישראל, כנען, והמרחב הלבנטיני כולו. התרבויות הללו חיוניות להבנת מקומנו כאומה ילידה ועצמאית בכנען/ארץ ישראל.

קוראי היקרים, תבינו - התרבויות האלה, האנשים שחיו בתקופות הללו - הם אנחנו. 

הכותב הוא עברי.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר