אם ספרד רוצה להגיע לקחת את המקום הראשון - כדאי שהיא תלמד מרוסיה וגרמניה, שמשחקות בדיוק כמו שצריך ברגעים האלה. מה עוד? כדי להגיע לגמר ספרד תצטרך לעבור את הדרך ההפוכה מהצפוי, אבל דבר אחד היא כבר עשתה: שמרה על כבוד הקבוצות האטרקטיביות-לוזריות, וגרמניה היא המועמדת שלי לתואר. סיכום רבע הגמר ומבט אל ספרד רוסיה.
את האמת: לא ראיתי את כל המשחק אתמול, אבל את הרוב כן ראיתי, כולל החלקים החשובים, אז אדבר עליהם:
ספרד לא הרשימה אתמול. במקום לשחק את הכדורגל שלה, לנצל את היתרון הברור במרכז השדה, לשלוט במשחק ולנצל את היצירתיות והיכולות ההתקפיות כדי לגמור את הסיפור אחרי 90 דקות - היא שיחקה דווקא את הכדורגל של איטליה. משחק ממושמע ומסודר, דברים שספרד לא רגילה אליהם, למרות שהיא תצטרך לדעת לשלב אותם גם בהמשך אם היא רוצה לזכות.
הבעיה גם של איטליה וגם של ספרד אתמול - הן התקשו לשחק את המשחק שלהן. ספרד הציגה משחק משעמם וחסר יצירתיות, לא ראינו מעבר מהיר קדימה ולא מספיק אנרגיות. איטליה לא הצליחה להבליט את יתרונותיה בגלל החסרונות של פירלו וגאטוסו, שפגו במרכז השדה ובקבוצתיות והיתאום של איטליה, ובגלל שעוד יתרון שלה, השוער, לא בא לידי ביטוי - לצערה היא פגשה את מדינת השוערים הכי טובה בטורניר, ובראשם, כמובן, השוער הטוב בעולם.
ספרד אומנם שלטה במרכז השדה, במשחק מצוין של הקישור האחורי בזכות סנה, שהיה נקי מטעויות, הוציא את ההתקפות קדימה בצורה מסודרת וחיפה בהגנה, וניצלה את החסרונות המאוד משמעותיים של גאטוסו ופירלו, אך בחלק הקדמי לא עשתה את מה שהיא יודעת.
איטליה סוף סוף הזכירה לנו איזה הגנה יש לה גם כשקנבארו ומטראצי לא בתמונה (ולגבי מטראצי, בכושרו הנוכחי אולי עדיף ככה). ההגנה של איטליה באה מוכנה מאוד וסגרה נהדר את וייה, כמו שרוסיה עשתה בהגנה לואן ניסטרלוי. איטליה ידעה באיזה כושר הוא נמצא, וסגרה לו את המרחב. גם טורס נעלם, ועושה רושם שארבעת שעריו של וייה פגעו בו באופן אישי - ואחרי עונה מצוינת הוא קצת נשכח. בכל מקרה, באגף הוא נעלם, ונזכר לשחק רק בהברקות פה ושם, בזכות מהירות ויכולת אישית - ותו לא.
רק דויד סילבה עשה עבודה טובה - לא הפסיק לזוז. מדובר בשחקן טכני ותזזיתי, שלא מספיק לרוץ ולחפש את השער. הבעיה היא שהוא היה לבד, וגם כניסתו של פברגאס לא עזרה להתקפת ספרד, למרות שהוא נכנס כדי להוסיף התקפה, לתת פוש קדימה ולהעביר כדורים לחלוצים, מעיין מתווך בין משחק ההגנה להתקפה.
דבר אחד ספרד כבר עשתה: היא שמרה על כבוד הנבחרות האטרקטיביות, הנבחרות הטכניות שהצליחו מצוין בשלב הבתים (פורטוגל, הולנד וספרד עצמה), הנבחרות שהיו הפייבוריטיות להגיע עד הסוף. אם איטליה הייתה עולה היינו כנראה מקבלים את הגמר הקלאסי והיעיל - איטליה נגד גרמניה, עכשיו כנראה שלפחות תהיה שם ספרד.
איטליה? גם היא בחלק הקדמי לא הייתה קיימת. טוני כמעט לא קיבל כדורים, או שקיבל, אבל הוא פשוט לא מצליח לסיים אותם. במהלך הטורניר הוא לא הפסיק להתאמץ ולנסות, לאיים על השער, לחפש את המצבים שלו, לעמוד איפה שצריך (באמצע הרחבה, מוכן להגבהה לראש), אבל כל הכדורים שמגיעים אליו לא נכנסים פנימה.
אם הוא היה כובש משהו ומסיים את המהלכים - סביר להניח שעכשיו איטליה הייתה מתכוננת למשחק מול רוסיה, והטורניר החלש שלו גרם לכך שהיתרון הבולט הזה שיש לאיטליה, החלוץ הגבוה והמסוכן, הלך לטמיון. ולהזכירכם, מדובר באחד משחקני העונה באירופה. אין ספק, את הטורניר הזה הוא לא ירצה לזכור.
אבל החיסרון המרכזי של האיטלקים אתמול היה במרכז המגרש. פירלו וגאטוסו לא שיחקו, ואין לאיטליה מי שייכנס לנעליים שלהם (יש את דה רוסי, אבל אין לו את הרצח והאגרסיביות ברמה של גאטוסו). אם פירלו היה משחק היינו רואים הרבה יותר דחיפה קדימה, ואגף שמאל של איטליה, שללא ספק היה מצוין רוב המשחקים, היה בולט כמו במשחקים הקודמים, והיינו רואים גם הכנסות כדור לעומק - אבל בעיקר משחק אגפים הרבה יותר מסוכן שהיה מניב הרבה יותר כדורים לטוני, ומנצל טוב יותר את הגובה של טוני.
החיסרון של פירלו פגע לא רק במרכז השדה, אלא גם בשחקנים אחרים בעמדות שונות, שהתקשו לבוא לידי ביטוי בלי מנהיג, כמו גרוסו, שעד המשחק הזה היה מעולה ובזכותו אגף שמאל איטלקי היה מצוין במשך כל שלב הבתים. בלי פירלו היו לאיטליה הרבה פחות אופציות התקפיות והרבה פחות הקבוצתיות המוכרת של איטליה, ובמחצית השנייה היה אפשר לראות אל מעט פעמים את קאמורנסי הרענן עושה כמעט הכל. לא כל נבחרת חייבת פליימייקר אמיתי כיום, אבל מי שיש לו את זה יוצר יתרון ברור מעל האחרים - ולאיטליה לא היה את זה אתמול, ואיבדה חלק משמעותי מהנשק שלה.
לגבי החילופים: מאז פתיחת הטורניר אפשר לשים לב למשמעות של החילופים האיטלקיים - המחליפים שלה עושים עבודה מצוינת בדקות שיש להם. מצד אחד, זה טוב, מצד שני זה מראה את הטעויות של דונאדוני בבחירת ההרכב: קאמורנסי היה חייב לפתוח אתמול, וכנ"ל דל פיירו שהיה מוסיף קור רוח, ניסיון, חוכמת משחק, בעיטה, וכל זה אחרי עונה גדולה. לא ברור לי למה דונאדוני העדיף באגף שמאל במהלך הטורניר את קסאנו, שחקן מהיר עם יכולות אישיות טובות, אבל עם אופי מאוד בעייתי. אומנם הוא אחרי עונה גדולה, אבל הוא עדיין לא דל פיירו. ברגעים החשובים דל פיירו חייב היה לפתוח, או לפחות להיכנס כמחליף הרבה יותר מוקדם.
איטליה עפה. היא נתנה טורניר לא טוב עם משחק אחד טוב בלבד, בגלל חוסר ברעב, בגלל שאתמול חסרה שני שחקנים קריטיים, שמשחקים על המשבצות החשובות במגרש, והחיסרון שלהם הקל על ספרד להעביר את הכדורים לחלוצים, במקום שאיטליה תחטוף את הכדורים עוד במרכז המגרש. התבוסה להולנד הייתה קשה, ולמרות שאיכשהו איטליה תיקנה אותה, היא לא לגמרי חיפתה עליה - אם היא הייתה פוגשת את רוסיה ולא ספרד עדיין היה לה קל יותר (אם כי לא ביכולת ששתיהן הציגו ברבע הגמר).
אם איטליה הייתה מגיעה עד חצי הגמר הטורניר הלא משהו היה חסר משמעות כי ברגעים החשובים לאיטליה יש בדיוק את מה שצריך, אבל הבית הקשה והמשחק הקשה ברבע הגמר מנעו ממנה להמשיך רחוק יותר. דונאדוני היה כל הזמן תחת לחץ ענק, כי הוא היה צריך להיכנס לנעליים של ליפי הגדול. אפילו אם הוא היה לוקח תואר זה לא דבר חדש ומרענן אחרי המונדיאל. קשה מאוד להישאר למעלה אחרי זכייה, ובחסרונו של קנאברו וביכולת גרועה של מטראצי, שבהמשך שם לא שיחק בכלל, איטליה לא הצליחה לשחזר את משחק ההגנה המדהים של המונדיאל.
לגבי ספרד, כמה דברים: קודם כל, היכולת של אתמול לא תספיק מול רוסיה הרעבה. מצד שני, רוסיה עדיין נבחרת קלה הרבה יותר וצריך לזכור שאין לה את המחויבות של ספרד לתואר. רוסיה כבר עמדה במטרותיה, בדומה לטורקיה.
כדי לעבור את רוסיה ספרד תצטרך לעבור מסלול הפוך מהצפוי - במקום משחק התקפי מול נבחרת בינונית פלוס ברבע הגמר ואז איטליה במשחק טקטי, ספרד צריכה בטורניר הזה לעבור קודם כל את איטליה המנוסה והקבוצתית, אך ההגנתית, ורק אחרי זה את רוסיה חסרת הניסיון וההתקפית יותר.
דבר נוסף: באופן מפתיע, כדי לזכות, ספרד צריכה ללמוד דווקא מרוסיה חסרת הניסיון, מה שמראה על העבודה הענקית של הידינק (נחזור אליו בהמשך). רוסיה וגרמניה הראו ברבע הגמר קבוצתיות, שילוב מדהים בין הגנה להתקפה, יציאה מדהימה לחלק הקדמי (כמו שאמרתי בטורים הקודמים המתפרצת היא כלי משמעותי מאוד, ונבחרת שיש לה מהירות בהתקפה ויכולת לגמור מהלך ב-2-3 מסירות יכולה להכריע את הטורניר ככה - בזכות המתפרצות אפשר גם לעקוץ מול נבחרת ששולטת במשחק, וגם להבקיע מול נבחרת בונקריסטית, כי זאת ההזדמנות היחידה להגיע מול הגנה לא מוכנה).
כל אלה דברים שספרד ממש לא הראתה אתמול. רוסיה וגרמניה מזכירות מאוד אחת את השנייה בתחומים מסויימים: גם היא וגם היא הראו ברבע הגמר יכולת נהדרת גם לשחק קשוח מאוד, גם לצאת קדימה, והכל בצורה קבוצתית ומתואמת.
טורקיה: אין ספק, לטורקיה יש הכי מעט סיכויים. היא הנבחרת הכי פחות טובה מבין הארבע, היא באה מול הפייבוריטית, הנחברת הרעבה והמנוסה, היא כבר עשתה את שלה והיא בלי ניהאט (גמר את הטורניר), אבל האופי, העקשנות, המשחק החזק, אותו היא הראתה מהרגע הראשון, אפילו בהפסד מול פורטוגל בו הייתה חייבת לקבל נקודה - אלה הסיבות שגרמניה תעבוד קשה ע"מ להגיע לגמר. גרמניה תהיה חייבת לשחק ולחפש גם את השני אחרי הראשון ולגמור את המשחק - כי טורקיה כבר הראתה שבדקות הסיום היא מסוגלת לעשות הכל.
הידינק: רוסיה חייבת שהוא יישאר כמה שיותר זמן. מדובר במאמן מדהים, הטוב בעולם לנבחרות. לא קל לאמן נבחרת, אתה מקבל אותה פעם בהרבה זמן, העבודה שלך לא יומיומית, אבל כשיש משחק לחץ הוא ענק, מכל המדינה, ואתה חייב לחבר את השחקנים תוך זמן קצר מאוד. הידניק פשוט מדהים בלקחת נבחרות בינוניות ולעשת איתן הצלחה ענקית - אוסטרליה, דרום קוריאה, עכשיו רוסיה.
רוסיה שיחקה מול הולנד כדורגל סוחף, שמצד אחד משלב הגנה חזקה שסגרה לחלוטין את ואן ניסטלרוי וכל פעם שהוא קיבל את הכדור לא נתנה לו לזוז ולא נתנה לו לעשות את הסיבוב (הרי ואן ניסטלרוי משחק עם הגב לשער, זאת המומחיות שלו. רוסיה נתנה לו לשחק רק עם הגב לשער, אבל לא נתנה לו להסתובב), עם התקפה קטלנית, יציאה מדהימה קדימה, שמשלבת חלוץ מטרה אמיתי שמסיים את המהלכים עם אחד השחקנים המוכשרים בטורניר - שבתחילת הטורניר בכלל היה מורחק, שלדעתי, אחרי טורניר כזה שכל העיניים מסתכלות עליו, יגיע לאחת הליגות הבאמת גדולות - והליגה הספרדית הכי מתאימה לשחקן טכני כמוהו. כמה מהירות, כמה טכניקה, כמה תחכום. ואל תחשבו שהוא לבד, רוסיה מציגה כדורגל קבוצתי מאוד.
גרמניה: גרמניה פגשה נבחרת שרוב הזמן שלטה, פורטוגל. היא פגשה נבחרת מהירה מאוד, עם משחק אגפים קטלני. מה שהיא עשתה זה משחק הגנה צוף וקשוח, שמנצל את הכוח והגובה של שחקני ההגנה. למרות שגרמניה יותר התקפית מבד"כ, היא עדיין נבחרת של יעילות, פיזיות וניסיון - ואלה הדברים שיביאו לה את הזכייה, לדעתי. גרמניה שיחקה בדיוק כמו שצריך: פתחה בצורה מאורגנת מאוד, נחלצה את המומנטום של השער הראשון כדי לכבוש עוד אחד וירדה להגנה חזקה. היא שילבה הגנה חזקה (שני הגולים שחטפו היו בגלל הלחץ שפורטוגל עשתה ובגלל היכולת של פורטוגל לא להתייאש גם אחרי פיגור של שני גולים פעמיים במהלך המשחק), עם התקפה מדהימה.
היציאה הקדימה לא הייתה סתם כדי לעבור את החצי ולנסות להפתיע - אלא בצורה מאורגנת מאוד. גרמניה הראתה איך אפשר גם אם 2-3 שחקנים בלבד לצאת קדימה בתיאום מצוין ולשמור על הכדור. גרמניה, ככה נראה, באה מוכנה מאוד (כל הכבוד ללאב), וכבשה שלושה שערים מהגבהות מעולות מאגף שמאל. גרמניה ניצלה את משחק הראש והגובה של השחקנים שלה - ונראית רעבה מאוד לקתן את מה שקרה לפני שנתיים. היא תיקח את הטורניר, גם כי כמו שאמרתי יש לה בדיוק את המ שצריך ברגעים האלה. גרמניה ורוסיה יכולות ללמד את ספרד איך משחקים בנוק אאוט, איך משלבים בין משחק קשוח והגנתי למהיר והתקפי.
חוץ מזה, לגרמניה יש מנהיג אמיתי, באלאק, שנראה מצוין, עושה גם הגנה וגם התקפה, בועט נהדר, מישהו שלוקח אחריות - ובגמר יכול להיות קריטי לגרמניה. פורטוגל? דקו פשוט נעלם, וזה פגע מאוד בהנעת הכדור והמשחק לעומק של פורטוגל. גומש כבש, אבל עדיין לא מתקרב לרמה של חלוצי המטרה של היריבות. רונאלדו ניסה לשחק על היכולות האישיות שלו, אבל לא תרם מספיק קבוצתית ונעלם גם הוא. ההגנה לא הצליחה לעצור את הגובה של הגרמנים, שפעם אחרי פעם כבשו בעזרת הנגיעה האחרונה, בעזרת דחיקה לרשת בנגיעה קטנה אחת, בד"כ עם הראש.
חצי הגמר:
אסקור בקצרה את אחד המשחקים:
רוסיה-ספרד: אמור להתבשל משחק מעניין, שתח בנחרות טכניות עם כלים התקפיים רבים. ספרד תהיה חייבת להוציא הרבה יותר מטורס, שאתמול נתן רק הברקות בעזרת המהירות ונעלם בצדדים, ומוייה, שלא הצליחה מול הקשיחות האיטלקית. גם פברגאס חייב יהיה להכניס יותר כדורים לחלוצים ולהיות טוב יותר. ספרד חייבת להתרכז בארשאבין המהיר, כי הוא האיש המסוכן שמוציא את המתפרצות קדימה, ואם הוא לא יהיה טוב - גם פבליצ'נקו יתקשה לבוא לידי ביטוי, וכך משחק ההתקפה הרוסי בכללותו. ולמרות ההתקפיות, שתי הנבחרות יבואו גם בזהירות רבה - כי כל טעות עלולה להיות קריטית. ספרד צריכה לעבור, אבל חייבת להיות טובה יותר מאתמול, ולשחק את המשחק שלה.
רוסיה צריכה להתרכז בוייה, כמו שעשתה בהצלחה נגד ואן ניסטלרוי וללמוד ממה שאיטליה עשתה לו אתמול בהצלחה, כי הוא עדיין השחקן הכי חם בהתקפת ספרד. רוסיה תבוא עדיין כאנדרדוג - אבל הפעם יבואו אליה מוכנים. רוסיה הראתה ברבע הגמר שיש לה את בדיוק את התכונות שצריכים במשחקים האלה, את היעילות אבל לצד העניין, היופי והאנרגיות -
האם זה יספיק נגד נבחרת טובה בהרבה?
גרמניה-טורקיה: אתייחס מחר או ביום המשחק.
נ.ב: 3 מתוך 4 העולות סיימו במקום השני בשלב הבתים - זה מראה לנו שאפשר לתת שלב בתים גרוע ולעלות בקושי - ועדיין הנזקים יהיו קטנים. הטורניר האמיתי מתחיל מרבע הגמר. תשאלו את גרמניה, למשל.