מס' צפיות - 564
דירוג ממוצע -
שוד לאור היום, הבנקאות בישראל
מאת: kalligula 28/06/08 (22:15)

אני לא יודע למי מכם יצא לקרוא את התחקיר שהתפרסם בערב שבת בידיעות אחרונות על עמלות הבנקים? לא שהעיתון חידש משהו, הרי כולנו "שבויים" בידיהם של הבנקים בישראל, וקוראים מידי יום על מעלליהם וחדירתם לכיסנו, וכבר מזמן הבנו שהם פשוט פושטים את עורנו למען רווחיהם, בעמלות ועמלות משונות שרק למקרא כמות העמלות אתה צריך לפנות חצי יום עבודה ע"מ להבין במה מדובר.

 

אמנם אנחנו מחשיבים עצמנו כמדינה מערבית בעלת שוק חופשי, האומנם? בשוק חופשי עומדים בפני הצרכן מספר אפשרויות בחירות של אותו מוצר או סל שירותים, והוא מסיבותיו בוחר לאן ללכת ובמי לבחור. האם ניתן לכנות את הבנקאות בישראל כשוק חופשי? הרי כולנו יודעים שבסה"כ אם נפרוט לפרוטות את סל השירותים שאנו מקבלים מהבנקים בישראל, התמונה בכל חמשת הבנקים הגדולים תהיה דומה וההבדלים מינורים, פלוס מינוס לכאן ולכאן, תכלס לא תחרות ולא בטיח.

 

עיתון ידיעות אחרונות בדק ומצא שלא רק שאין תחרות אפילו למראית עין, אלא פשוט היה תיאום ושיתוף מלא בין הבנקים הגדולים במדינה, ולמעשה הם תיאמו בינם לבים עצמם את התייקרות השירותים הניתנים לאזרח. כך שזה לא מפתיע שכאשר בנק מסויים מייקר את עמלותיו, הוא לא דואג מבריחת המונים כי הוא כבר יודע ומתואם עם עמיתיו שתוך ימים ספורים השאר יישרו קו איתו וייקרו את העמלות בהתאם למחיריו שלו.

 

מסתבר שלא רק בזה היה תיאום אלא גם בסוג השירותים והשלכותיו. מסתבר שאם בנק מסויים החליט לחייב על פעולה מסויימת ולכאורה לשכב על הגדר בשביל עמיתיו, הוא שיתף את עמיתיו בהשלכות למהלך זה ואם היתה "בריחת" לקוחות בגין פעולה זו. אחרי קבלת הנתונים יכלו השאר להצטרף "לחגיגה" ולהוסיף עוד עמלה לסל העמלות המלא ממילא. הבנקים בישראל הרוויחו בשנת 2007 14 מיליארד ש"ח!!! כאשר המשקל של משקי הבית מתוך סכום זה עמד על 7.4 מיליארד ש"ח!!! תחלקו את המספר האסטרונומי הזה לסך משקי הבית בישראל ותקבלו תמונה עגומה שמשולה לשוד לאור היום וברישיון.

 

כאשר אנחנו קוראים בעיתונים על משכורות העתק שמרוויחים הבכירים בבנקים אלה, ועל פיצויי הפרישה המופלגים להם הם זוכים זו כבר שערורייה. כך כאשר הבנקים הפסידו מיליוני $ במשבר הסאב פריים בארה"ב, זה אפילו לא הזיז להם, את השלמת ההכנסה הם יעשו על גבינו והעיקר שהבונוסים השמנים שיכולים לכלכל אלפי משפחות לשנה שלימה לא יפגעו.

 

אלה אותם הבנקים (מלבד הבינלאומי הראשון) שבשנות ה80 וויסתו את מניותיהם במשך עשור שלם, יצרו בועה שהתפוצצה ב1983 כאשר הציבור הבין את גודל הברוך באחזקת מניות הבנקים והחליט למכור בסיטונות וגרם למשבר הכלכלי הקשה ביותר שפקד את המדינה מאז הקמתה. הבנקים עמדו לפני פשיטת רגל שכמעט גרמה לפשיטת רגל של המדינה ובצעד חירום הלאימה המדינה את הבנקים והצילה אותם מקריסה טוטלית.

 

למדינה זה עלה הון עתק שאותו שילמה כל משפחה בישראל במשך שנים וזה מלבד ההפסדים שרכש הציבור בגין אותה קריסה שנאמדה בסביבות 8 מיליארד $. איך גומלים לנו הבנקים על אותו קרש הצלה שעלה לנו? עמלות ועמלות ושוב עמלות בתיאום ושיתוף בינם לבין עצמם על חשבוננו וגבנו שגם כך כפוף ורמוס מנטל המיסים הכבד שרובץ עלינו.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר