האם תל אביב היא עיר דיגיטלית וחכמה אני סבור כי אם תל אביב היתה מרושתת במצלמות כמו לונדון, אז מזמן המשטרה היתה יודעת אם גופתה של רוז פיזאם הילדה המסכנה, שכנראה נרצחה על ידי סבה, הושלכה לירקון או לא. מיליוני שקלים כבר השקיעה המשטרה בחיפושים בירקון אחר גופתה של הילדה רוז פיזאם ופיתרון אין.
אם משטרת לונדון היתה חושדת כי גופה הושלכה בגדות התמזה, הם פשוט היו פונים לספריה הדיגיטלית ובודקים את מאות המצלמות המותקנות במקום. לפני כמה חודשים פורסם בידיעות תל אביב על התכנית לרשת את תל אביב במצלמות. תכנית שמימושה היה מקרב את תל אביב לעידן הערים הדיגיטליות, שהפכו לנחלת ההוה בחבי העולם.
ערים רבות בעולם המערבי מצוידות במערכות משולבות של תקשורת נייחת ונידת הכוללים סיבים אופטיים ורשתות אלחוטיות וזאת למען רווחת התושבים ושיפור איכות החיים וגם ללא כל קשר למצבי חירום, כמו אלו הצפויים אצלנו מטילי קרקע קרקע המצויים בידי סוריה ואיראן, שעולים לאין שיעור על יכולת ההרס של טילי החיזבאלה.
כדוגמה אני מביא כאן את לונדון. בלונדון המצלמות משמשות למטרות רבות. החל ממלחמה בטרור ודרך הצלת חיים, בקרת תנועה וחניה,פיקוח על איכות הסביבה ועוד. את פעילי הטרור של אל קעידה שפעלו ברכבת התחתית של לונדון תפסו בעזרת מצלמות המותקנות ברחובות העיר ומתחת לפני הקרקע. גם נתיבי הבריחה של טרוריסטיים מתועדים ומוקלטים בלונדון. האם זה נשמע לנו מוכר?
משטרת ירושלים הודיעה לפני שנה כי באזור בו נדקר למוות תייר איטלקי לא היו מצלמות, למרות שלמשטרה יש תקציב מזה זמן רב לרשת את ירושליים במצלמות . כשהמשטרה אינה עובדת בשיתוף תקציבי עם העיריה לא ניתן לכסות את כל ירושליים במצלמות גם שיש תקציב. ומה קורה בערי הצפון כאשר אין תקציבים משטרתיים? אז אין מצלמות ולא ניתן לראות בזמן אמת איפה נופלות קטיושות והאם בוזזים הגיעו לפרוץ לבתים נטושים.
ראש עיריית פאריז ברטראן דלנואיי שביקר בישראל לפני כחצי שנה ונפגש עם ראשי הערים תל אביב, ירושליים וחיפה, ועם בכירי המדינה והמשק ,כולל ראש הממשלה ושר הבטחון הופך את עירו לעיר דיגיטלית. עיריית פאריז נמצאת בתהליך מואץ של הפיכת העיר ופרבריהה ל"עיר חכמה", המרושתת בסיבים אופטיים ומעבירה לכל בית 100 מגה (FTTH ) דרך תשתית הביוב בעיר.
העיתון וול סטריט ג'ורנל מדווח כי ראש עיריית פאריז ישתמש בתשתית המסועפת של 1800 ק"מ ביוב בעירו , להעברת הסיבים האופטיים, ללא חפירה ואף יתן לחברות התקשורת הנחות של 25-50% מהעלויות של העיריה, הכרוכות בהנחת הסיבים.
דומני כי כמעט כל עיר בירה בעולם המערבי מצוידת וערוכה טוב יותר למצבי חרום מתל-אביב וירושליים וזאת למרות שערינו נמצאות בסכנת פגיעה מתקדמת עם ראשי נפץ של 1000 ק"ג ויותר.
יותר מ 600 ערים ועיריות בארה"ב כבר נותנים אינטרנט לתושבים, רישתו את הערים במצלמות ומאפשרים פס רחב אמיתי לתושבים. לפני כשנה כתבתי ב YNET: "בעשרות ערים ברחבי העולם מקימות העיריות בעידוד הממשלות רשתות משולבות נייד נייח (FMC), המבוססות על שדרה של סיבים אופטיים וחיבור בתים לסיב אופטי (FTTH), במקביל, הן מתקינות נקודות חמות אלחוטיות לאספקת חיבורי אינטרנט מינימליים לכל בעל מחשב ולכל תלמיד.
נוסף על ההשפעות החיוביות של פעולות אלה על הקטנת פערים באוכלוסיה והכשרת הדור הצעיר לעולם הדיגיטלי, הן גם מסייעות לעיריות בניהול המערכות השונות ומשמשים להגברת הביטחון האישי והציבורי, כמו גם ככלי לגביית דוחות חניה ועוד.
בישראל, לעומת זאת, לעיריות אין את הידע והנכונות לחבר את תושביהם לרשת האינטרנט האלחוטי ולהתעמת עם בזק וחברות הסלולר. אריאל היא העיר היחידה בארץ, כנראה בגלל מיקומה המיוחד ביהודה ושומרון ונמרצותו של ראש העיר, שהתקינה לאחרונה, באישור נסיוני של משרד התקשורת אינטרנט אלחוטי בטכנולוגיית Wireless Mesh.
לבלוג של רפי גליק