מס' צפיות - 554
דירוג ממוצע -
כרישי הנדל"ן החדשים
האם המקרה של גליל ים הוא רק הסנונית הראשונה למה שיקרה עם מרבית הקיבוצים במדינה שיהפכו להיות כרישי נדל"ן?
מאת: kalligula 09/09/08 (23:56)

בשנת 1933 קבוצת מייסדים מברית המועצות החליטה לעלות על הקרקע. בשנת 1943 עלתה על הקרקע אותה קבוצת מייסדים מקרקע שנקנתה ע"י קק"ל מבעלי האדמות הכפר הערבי שנקרא "אג`ליל", אותו ישוב חדש נקרא גליל ים לימים הפך להיות קיבוץ.

 

כמו מרבית הקיבוצים בארץ, הקיבוץ החכיר אדמות מהמדינה לפרנסתו וחי בשלווה הפסטורלית השקטה כמרבית ההתיישבות העובדת. אותו קיבוץ לא היה מהמצליחים ביותר וזו בלשון המעטה, וחי הרבה הרבה מעבר ליכולותיו מה שהביא אותו על סף פשיטת רגל, הדבר הטוב היחידי שעשו בקיבוץ הזה הוא בחירת המקום בו הוא יישב, לימים יהפוך להיות כיהלום בכתר בשל קרבתו לת"א, הרצליה, ורמת השרון ואף אדמות שנושקות לים.

 

כמרבית הקיבוצים שהבינו שרק מחקלאות לא ניתן להתקיים (מרביתם הקימו מפעלים) שרבים מהם כשלו רק בגלל ניהול כושל וחובבני על אף שראוי לציין שמספר לא מבוטל הפכו להיות אימפריות של ממש עם עסקים חובקי עולם ובעיקר בעזרתם של מנהלים חיצונים.

 

בגליל ים הבינו מהר את הפוטנציאל העצום במיקומו של הקיבוץ, והחליטו לנצל את מיקומו ובנו עשרות עסקים לא חוקיים וללא אישורים תוך ניצול הקרקע החקלאית לצרכים אחרים כמו מרבית הישובים החקלאים שממקומים בסמיכות לגוש דן.

 

התרחבותן של ת"א, רמת השרון ובעיקר הרצליה גרמו להעלאת קרנו של הקיבוץ ובעיקר אדמותיו החקלאיות והוא הפך להיות כמו קוץ בתחת לערים אלה, הקיבוץ הגיש תוכנית לפיתוח פארק תעיה ומרכזי מסחר ותחבורה למינהל ובתמורה הופקעו מהקיבוץ אדמות לטובת מחלף הסירה, נתייבי איילון, ומכון טיהור שפכים של הרצליה. בין הקיבוץ למינהל היו מחלוקות משפטיות מה שעצר את התוכנית של הקיבוץ.

 

היום הגיעו הקיבוץ והמנהל לפשרה בבית המשפט והוחלט שהקיבוץ יקבל קרקע לבניית 700 יחידות דיור ופיצוי כספי על 200 יחידות נוספות ואפשרות לבניית מרכז תחבורתי ואזור תעסוקתי, בתמורה יפרק הקיבוץ את המבנים הלא חוקיים בתחומו ויוותר על שטחיו האחרים. כאילו סליחה?

 

שטחים של המדינה שניתנו למשמורת הפכו להיות כדבר שנתון למו"מ? מה זה אומר על כל עתודות הקרקע במדינה שמרביתם מוחזקות ע"י מושבים וקיבוצים? האם 97% מתושבי המדינה הפכו להיות בני ערובה בידי 3% הנותרים? האם המקרה של גליל ים הוא רק הסנונית הראשונה למה שיקרה עם מרבית הקיבוצים במדינה שיהפכו להיות כרישי נדל"ן כי למה לצאת לעבודה אם אפשר לעשות כסף קל שיספיק לדורות ע"ח כלל הציבור, כפי שקרה עם הישוב ארסוף על אדמות קיבוץ שפיים, וכפי שקורה עכשיו ליד קיבוץ געש.

 

זוכרים כמה מלחמות וחוקים ניהלו בכנסת לטובת דיירי השיכונים בעיירות הפיתוח ע"מ שיוכלו לרכוש את דירותיהן הקטנטנות במחיר סביר אחרי ששילמו עשרות שנים שכ"ד? היכן כל אלה שצועקים וזועקים לצדק ושיויון וזכויות אזרח ושאר סיסמאות.

 

מסתבר שבמדינה שלנו יש שווים ושווים יותר, הרבה יותר.

 

(תמונה: דוד שי, ויקיפדיה העברית)

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר