מספר רבעונים אנו שומעים וקוראים את הביטוי "הבנק ימחוק" סכום כזה או אחר של כסף ממאזניו, מה שמיד מדרדר את הסקטור הפיננסי מטה במסחר בבורסות מסביב לעולם. אז נשאלת השאלה, מהן המחיקות האלו ומדוע הן נמרחות על פני מספר רבעונים ?
התשובה טמונה בשיטות חשבונאיות ולאו דוקא בכסף נזיל אמיתי אשר משתנות כל פעם שטרגדיה חדשה תוקפת את השוק.
מישהו זוכר את סיפור אנרון ההיסטורי? מי שכן, מצוין, מי שלא מוזמן לחפש ולקרוא, בשני המקרים ניתן להמשיך לפיסקה הבאה.
עד לפני סיפור אנרון, הבנקים רשמו במאזניהם רווחים והפסדים על פעילות פיננסית ולצורך המחשה, נתרכז כמובן בשוק המשכנתאות. נניח ולקחתי משכנתא על סכום מסויים ובריבית מסוימת, מיד לאחר ביצוע העיסקה, כלומר, העברת הכסף מהבנק המלווה לקונה הנכס, יכתוב הבנק רווח במאזנו על המשכנתא שלקחתי ממנו.
אם אני משלם בזמן לאורך השנים אין שום נגיעה יותר במאזן, אך אם אני מפספס מספר תשלומים, נאלץ הבנק למחוק ממאזנו אחוז מסוים מהעיסקה שבוצעה איתי, נניח 5 %. אם המצב היה נשאר כפי שהוא, כל לוקחי משכנתאות הסאב פריים שהפסיקו לשלם ובהנחה ולא היו מגובים באג"ח זבל, היו נמחקים מהמאזנים ובזה היה מסתיים העניין אך התקינה החשבונאית שנדרשה לאחר סיפור אנרון שינתה את העניין.
מאחר והסאב פריים מגובה באג"ח במחיר מסויים, הרוכשים של אותו האג"ח שהם כמעט כל גוף פיננסי מוכר בעולם (להלן: חשופים לסאב פריים) משלמים את ה 100% של מחירו ולא משנה כרגע מה מחירו. ברגע שאין קונים לאותו האג"ח, מה שקרה בצל המשבר, הבנק יציע את האג"ח במחיר נמוך יותר, נניח 80% ממחירו ואז יאלץ לבצע מחיקה של 20% מסך כל העיסקאות שבוצעו ללא תלות כמה בעלי משכנתאות באמת הפסיקו לשלם!
כל רבעון מחיר האג"ח הלך וירד בשל מחסור בקונים וכל פעם נאלצו הבנקים לבצע מחיקות מחדש. אני יכול לומר שהיום אותו אג"ח זבל נסחר במחיר של 20% מערכו האמיתי לערך, כלומר, 80% מסך הנכסים נמחקו עד עכשיו. האם זה אומר שאנו כבר בתחתית? התשובה היא חד משמעית לא.
חשוב לזכור שללא תיקון אמיתי או לפחות התייצבות בשוק הנדל"ן בארה"ב לא יהיה סוף למשבר שכן שוק הנדל"ן הוא זה שהתחיל את כדור השלג העצום הזה.
לבלוג של כלכלה להמונים