הפוליטבירו של המל"ג והועד המרכזי של הות"ת דואגים לשמר את בינוניות ההשכלה הגבוהה בישראל, מפריעים לתחרות חופשית בין המוסדות להשכלה גבוהה ומכתיבים תנאים אקדמאיים לפתיחת חוגים ומסלולי לימוד חדשים.
הבולשביזים של הסניוריטיס במוסדות להשכלה גבוהה ממומן על ידי הממשלה. רק כך ניתן להבין את כניעתו של ראש הממשלה לראשי האוניברסיטאות, שקנו מהממשלה פסק זמן, אך לא נתנו את הדעת לעתיד ההשכלה הגבוהה המדרדרת. החוקרים והמורים הצעירים נידונו לנדוד לנכר, או לכתת את רגליהם כמרצים מהחוץ במכללות ובמוסדות הלימוד.
"ראש הממשלה נתן בונוס לבזבזנים", אומר גורם בכיר באוצר על ההסכם שהשיג ראש הממשלה עם ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה). "ההסכם מעודד תרבות ניהולית של הפקרות", הוסיף הגורם. לא פלא שראשי הסגל הזוטר כבר הכריזו על סכסוך עבודה. ש"ס לא קיבלה את מיליארד השקלים שביקשה, הסניוריטיס יקבלו את המחצית שנותרה ויבטיחו שקט עד הבחירות. .
ראשי האוניברסיטאות דאגו לדמי קיום מתקציב המדינה לסניוריטיס בזמן השביתה האחרונה, כאשר איפשרו להם לקבל 50% שכר עבור "מחקר", על גבם של הסטודנטים שהפסידו שעות הוראה ונקלעו לקשיי מחיה ועל גבם של המרצים מהחוץ, שנאלצו לשאת בנטל ההוראה וזאת בשכר רעב ובכך איפשרו לסטודנטים לסיים את שנת הלימודדים באופן סביר.
הפוליטבירו של המל"ג והועד המרכזי של הות"ת דואגים לשמר את בינוניות ההשכלה הגבוהה בישראל, מפריעים לתחרות חופשית בין המוסדות להשכלה גבוהה ומכתיבים תנאים אקדמאיים לפתיחת חוגים ומסלולי לימוד חדשים.
ב1990 הגעתי לראשונה למוסקבה ונקלעתי לביקור במכון הגבוהה לכלכלה. פרופסורים מכובדים ניסו לשכנע אותי שאוצרות הטבע של ברה"מ לשעבר יכולים להפך לתעשיה משגשגת באמצעות הוספת ערך מוסף וירטואלי וכך להניע את הצמיחה בטור עולה ואין סופי. הסברתי להם שהערך המוסף מגיע מידע, כשרון, יכולת ניהול,הון אנושי טכנולוגיה ושוק תחרותי וללא גורמים אלו יש אפילו סכנה שחמרי הגלם ירדו בערכם. הם הסתכלו עלי בפליאה והסבירו לי שהקורס על פלאי הערך המוסף אושר כבר על ידי המפלגה.
בקיבוץ שבו גדלתי ניסו הסניוריטיס למנוע תפקידי ניהול מהצעירים, לקח להם זמן עד שהם הבינו שמחזור אחד של בנים כבר עזב וגם השני בדרך וכדאי להם לשחרר חבל לצעירים, אם הם לא רוצים להזדקן לבד. לפעמים זה כבר היה מאוחר מדי.
אם אתה בן 35, סיימת תאר שלישי והנך מומחה במקצועך, הסיכוי שלך להמנות עם הסגל הבכיר של האוניברסיטאות בארץ יהיה אחד לחמישים, לעומת אחד ל 6 באנגליה ,אחד ל 12 באוסטרליה ואחד ל 15 בארה"ב. אם עדיין לא עזבת את הארץ ולא התיאשת והגעת לגיל 44, הסיכויים שלך להמנות עם הסגל האקדמי הבכיר בארץ, יגיעו כבר לאחד ל 5 , לעומת ;אחד ל 2 באנגליה ואחד ל 3 בארה"ב ואוסטרליה. כך עולה מד"וח ועדת שוחט על מצב ההשכלה הגבוהה בארץ שהתפרסם לפני כמה חודשים.
מאחר ושוק ההשכלה הגבוהה בישראל אינו גדל יותר ואפילו מסתמנת בו ירידה, הרי שלכאורה בוגר תאר שלישי בישראל, המרגיש אחריות כלפי משפחתו, יהיה חייב לחפש את עתידו בנכר. היורדים של היום אינם "נפולת של נמושות" כפי שהתבטא בעבר ראש הממשלה המנוח יצחק רבין ז"ל, אלא חוד החנית המדעי והטכנולוגי של מדינת ישראל, שנאלץ לכתת את רגליו בנכר בניגוד לרצונו.
המוחות אינם בורחים, הם פשוט "מגורשים". בלי פתרון של בעיית המרצים הזוטרים והמרצים מהחוץ, לא תהיה התקדמות במאבק למניעת "בריחת המוחות".
ועדת שוחט ערכה סקר בקרב 900 חברי סגל אקדמי ישראליים החיים ועובדים בנכר, למעלה מ 80% מהם חיים בארה"ב והשאר באנגליה. לפי מסקנות הסקר, 97% מהם מעונינים להמשיך בקרירה אקדמאית וכנראה לא יחזרו לארץ ללא פתרון הולם, אך רובם מאמינים שימצאו בעתיד עבודה הולמת בישראל ומחפשים פתרונות.
רק הסרת המשטר הבולשביקי מעל האוניברסיטאות בישראל, יביא לעצירת בריחת המוחות ולפריחה מחודשת של תרבות הידע.
לבלוג של רפי גליק