מס' צפיות - 370
דירוג ממוצע -
בחירות מוקדמות, רשלנות בניהול וחוסר הבנה טכנולוגי
מאת: רפי גליק 10/12/08 (02:08)

תשתיות תקשורת רעועות וניהול רשלני של מערכות המחשוב הם כנראה הגורמים שהביאו לכשלים במערכות הממוחשבות לפרימריס של מפלגות העבודה והליכוד . כשבארה"ב חוקקו ב 2002 את החוק לבחירות ממוחשבות הדבר נעשה על מנת להטמיע את נושאי המחשוב בחברה האמריקאית. אצלנו, תשתיות תקשורת רעועות ורשלנות בתכנון וניהול, הצעידו את עולם התקשורת והמחשוב כמה צעדים אחורה.

 

הכשלונות האחרונים מחבלים במאמצי המחשוב בישראל ויימצאו גורמים רבים שינצלו זאת להאטת תהליכי המודרניזציה. מפלגת קדימה הרואה עצמה מועמדת להנהיג את המדינה, כבר מבטלת את הבחירות הממוחשבות המתוכננות.

קוו התקשורת של בזק שקרס וניתק את ירושליים מהשפלה, היה יכול להיות מגובה בקווי תקשורת של חברת החשמל, עיריית ירושלים, רכבת ישראל או כביש חוצה ישראל , אם הממשלה היתה מאפשרת להשתמש בתשתיות הקימות לצרכים מסחריים ולהגברת התחרות . לישראל יש רק שתי תשתיות כלל ארציות, של בזק והוט ותשתיות חלקיות לפרטנר ולסלקום. הקריסה של קוו בזק הביאה גם להפסקת השרות של פלאפון , מירס ופרטנר. לא ברור למה בזק לא נעזרה בהוט ובסלקום , אבל מתכנני מערכת הפרימריס של הליכוד היו יכולים לתכנן נתיבים חלופיים.

 

גם העומס על רשת התקשורת של פלאפון במערכת הבחירות המוקדמות של מפלגת העבודה היה צפוי, כי המתכננים של המערכת היו אמורים לדעת שרשתות נתונים סלולריות מושפעות מאוד ממספר המשתמשים בו זמנית והם היו אמורים לדאוג לנתיבים חליפיים.

 

מתכנני המערכות בעבודה ובליכוד היו אמורים לתכנן ולנהל את המערכת עם רשתות תקשורת חלופיות ועם גבויים. הם היו אמורים לבצע סימולציה של תהליך הבחירות בתנאים אמיתיים ולתרגל כשלים צפויים ופתרונות אפשריים . הם היו אמורים להטמיע את המערכת בקרב מנהלים במפלגות ולהדריך את ציבור הבוחרים לפני ההצבעה ובמהלך ההצבעות. לעיתים קרובות המפריד בין כשלון להצלחה הם אותם פרטים קטנים שנוהגים להניח כי הם זניחים ובלתי צפויים.

 

העליהום על הטכנולוגיה שכבר החל בעקבות הכשלונות של הליכוד והעבודה בהקמת מערכת ממוחשבת, מזכיר לי את הקמפיין נגד הפלסמות במלחמת לבנון.

מדברי מפקדים במלחמת לבנון השתמע לכאורה כאילו הטכנולוגיה לא סייעה לחיילים בקרב ותרמה להרגשת הניתוק בין הדרג הלוחם לדרג הפיקודי הבכיר. אולם, למעשה, מדברי חילים וקצינים זוטרים זעקה העובדה כי יישומה והתאמתה של הטכנולוגיה בדרג הלוחם היה לקוי ולא נלקחו בחשבון עקרונות הלחימה של צה"ל. זו כנראה גם המציאות גם בכשלון המפלגות בהקמת מערכת בחירות ממוחשבת.

 

"זה בלתי מקובל שארה"ב נמצאת במקום ה-15 בלבד בעולם במונחי אימוץ פס רחב. במדינה שהמציאה את האינטרנט, כל ילד צריך שתהיה לו את ההזדמנות להתחבר לרשת", אמר אובמה. הצהרה כזו טרם שמענו ממנהיגים ישראליים במערכת הבחירות הנוכחית וגם לא מראשי ערים שנבחרו לא מכבר למרות ש 70% משלושת העשירונים התחתונים אצלנו אינם מחוברים לאינטרנט ובמגזר הערבי הבעיה חמורה פי כמה. האם הכשלונות של המפלגות בהתקנת מערכות מיחשוב מראה על היחס של ראשי המפלגות לנושאים טכנולוגיים ?

העמקת הפיגור של תשתיות התקשורת בישראל מתרחשת כל יום וזה רק ענין של זמן עד שזה גם יתחיל להשפיע על הצמיחה הכלכלית ועל הגדלת הפערים בחברה הישראלית. הממשלה והאוצר צריכים להתעשת מהר ולהורות מיד על הסטת תקציבי תשתיות לטובת הקטנת הפער הדיגיטלי ולהכנסת תשתיות תקשורת נוספות לתחרות בשוק התקשורת הישראלי , תוך מתן מענה לצרכי האינטרנט של אוכלוסיות חלשות.

לא הטכנולוגיה כשלה, אלא האנשים במפלגות , המופקדים על ישומה ועל הקמת תשתיות מיחשוב ותקשורת ראויות לאזרחי ישראל במאה ה 21.

 

לבלוג של רפי גליק

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר