מס' צפיות - 326
דירוג ממוצע -
הסיכון בהורדה חדה של הריבית (ינואר 2009 )
מאת: רביב מיכאל 29/01/09 (02:06)

נגיד הבנק הוריד את הריבית לרמתה הנמוכה ביותר כדי להתמודד עם נתוני האבטלה המדאיגים. המשק צועד בצעדי ענק למיתון עמוק והבנק המרכזי משתמש באגרסיביות רבה בהורדת הריבית על מנת להזריק אשראי זול למשק.

 

כאמור, וכפי שכבר נכתב רבות, הריבית הנמוכה תשרת בראש ובראשונה את הבנקים שיינצלו את הורדת הריבית לגבות מרווחי ריבית גבוהים יותר: כיום הריבית המוניטארית היא 1% - ריבית הפריים - 2.5% והריבית למשקי בית היא בדרך כלל 3% מעל הפריים כך שהבנקים גובים כ- 5.5% ריבית על הלוואות לפרטים. ריביות החריגה עומדות על כ- 7.5%-10% כך שהמירווח לבנקים הוא עצום מאוד ומסתכם במאות אחוזים. 

 

לדוגמא אם האשראי לציבור משקי הבית מסתכם בכ - 50 מיליארד ש"ח והריבית הניגבת  ממנו מסתכמת בכ- 3% מעל הפריים אזיי ריווחי הבנקים בשנה יכולים להסתכם בכשני מיליארד ש"ח - מספרים עצומים על חשבון משקי הבית חסרי האונים - המערכת הבנקאית הנהנית העיקרית מהורדת הריבית.

 

ולא רק זאת: הורדת הריבית מעמידה את ישראל בשורה  אחת עם המעצמות הכלכליות החזקות שבהן הריבית הורדה לרמה דומה.  בנק ישראל, לא מתחשב בסיכון ולוקח הימור פרוע לגבי שער החליפין.  אם יתברר שהכלכלה בארה"ב צפויה לצאת המהמיתון שער הדולר ביחס לשקל יכול לקפוץ בחדות ולגרום לנהירה  אחר הדולר. תהליך כזה יאיץ אינפלציה - ראה תגובת השווקים להורדת הריבית ב- 2% בתקופתו של שר האוצר סילבן שלום בשנת 2001 שהאיצה את פיחות השקל לרמה של כ- 5 ש"ח והביאה בסופו לעליית חדה של הריבית.

 

כנראה, שהנגיד פישר מעריך שהדולר בעולם ייחלש מאוד מאוד על רקע ההרחבות הפיסקאליות והמוניטאריות שמתבצעות באמריקה. ויתכן שלאור זאת הוא הרשה לעצמו להפחית חדות את הריבית,  למרות זאת, הנגיד הימר ולקח סיכון רב בהפחתת הריבית לרמה נמוכה שכזו. 

 

בשנים האחרונות פיספס בנק ישראל את יעד האינפלציה ומעניין לראות האם השנה תתכנס האינפלציה לטווח היעד המוצהר.

 

לבלוג של רביב מיכאל

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר