מס' צפיות - 738
דירוג ממוצע -
פינת הטיפ הירוק
טיפים ליעול וחיסכון, כמו גם בניית תקציב נכון, עשויים להקל על כלכלת משק בית ולפעמים אפילו להוציא מהמשבר. אתרים גדושים בטיפים רבים(במיוחד אתרים ירוקים שלהם מגיע הקרדיט והכבוד להוביל מהפכה ירוקה), לכן אספתי כמה נבחרים מהם והבאתי לשיפוטכם.
מאת: מריאן קפלון 03/02/09 (13:00)

בימים אלה, כאשר המשק עובר משבר של מיתון ופיטורים מסיביים והציבור נאלץ להדק חגורות ניתן להקל על המשק המשפחתי ע"י שימוש נבון וחסכון יעיל. אירגון Wayout בו אני מדריך חרט על דגלו את הסיסמא ליעול וחסכון יציאה מהמינוס והעשייה מעבר מזמין גם אתכם לבחור בדרך זו.

 

אני מקווה שתמצאו עניין רב בטיפים הרשומים כאן , באתר הבית שלנו ובחוברות המצורפות לסדנאות על פי סוגי האוכלוסיה.

במידה ועדיין לא הספקת להירשם לאחד מסדנאותינו, בוודאי תמצא ברשימה זו דברים מועילים וחסכוניים עבור משק ביתך.

אתם מוזמנים לחלוק את הרשימה עם חבריכם ולהציע טיפים משלכם, להצעות חיסכון ומיחזור משלכם, לחצו כאן ושילחו לנו מייל.

 

 

1. תלו לייבוש - מתחו חבלי כביסה או קנו מתקן לייבוש ותנו לכביסה שלכם להתייבש בשמש הארצישראלית שיש לנו בשפע. כך גם תחסכו סכום ניכר בחשבון החשמל שלכם, והבגדים האהובים שלכם יחזיקו מעמד זמן רב יותר. הירוקים הרציניים יכולים לוותר כליל על רכישת מייבש כביסה ולחסוך כמה אלפי שקלים מלכתחילה.

 

2. תנו למחשב לישון בלילה - דרך פשוטה לקצץ בהוצאות החשמל ולצמצם את הנזקים לסביבה שכרוכים בייצור חשמל, היא לכבות את המחשב לפני השינה. אין סיבה אמיתית לתת למחשב לפעול במשך לפחות שבע שעות ללא תכלית. תנו לו לישון, זה בסדר, הוא יעריך את זה.

 

 3. החליפו את הנורות - החליפו את נורות הליבון לנורות חוסכות חשמל. הן פועלות בערך פי שמונה יותר זמן מנורה רגילה, וצורכות 70% פחות חשמל (ולכן גם מחירם הגבוה יותר משתלם בטווח הארוך).

 

 4. אל תחממו מראש את התנור - בהרבה מאוד מאפים ותבשילים אין באמת צורך לחמם מראש את התנור. אם תפעילו את התנור רק עם הכנסת המאפה תביאו לחסכון משמעותי באנרגיה הנצרכת ע"י התנור הביתי זולל החשמל.

 

5. מחזרו זכוכית - מחזור זכוכית (למשל, להפוך חלונות ישנים לזכוכית של תמונות) מפחית את זיהום האוויר הכרוך בהפקת זכוכית ב-20% ואת זיהום המים ב-50%. זכוכית שאינה ממוחזרת יכולה להתפרק רק כעבור מליון שנה.

 

6. גמלו את הילדים - הורים לתינוקות ופעוטות - עשו את החשבון: עד שתגמלו את הילדים מחיתול תשתמשו בכמה אלפי חיתולים שיכולים להסתכם למעל טונה של אשפה (שלא לדבר על אלפי השקלים). אנחנו לא ממליצים לכם לחזור לחיתולי בד, אבל כן לנסות לגמול את התינוק מוקדם (תלוי כמובן בהתפתחותו).

 

7. הדיחו כלים בצורה יעילה - הפעילו את מדיח הכלים רק כשהוא מלא. הקפידו להפעיל את התכנית החסכונית. השתדלו לשטוף את הכלים לפני הכנסתם למדיח רק במקרים הכרחיים באמת, ולא כל כלי .

 

8. אכלו יותר בבית - אכילה במסעדות מזון מהיר גוררת פסולת רבה - צלחות, כוסות, סכו"ם, תבלינים, קטשופ, קיסמים, מטליות לחות ומה לא חד פעמיים. פעם בשבוע אכלו ארוחה נוספת בבית במקום במזללת מזון מהיר ותתרמו תרומה קטנה אך חביבה לאיכות הסביבה.

 

9. כבסו רק כשהמכונה מלאה - ניתן להשיג חסכון אדיר במים וחשמל באמצעות הצעד הפשוט הזה. כבסו רק כשיש לכם מיכל מלא, ומלבד החסכון לסביבה תוכלו להרשות לעצמכם פריט לבוש חדש הודות לכסף שתחסכו.

 

10. מפית אחת פחות - בפעם הבאה שתאכלו במזון מהיר, השתדלו לקחת פחות מפיות (אפילו אחת), שקיות קטשופ, מלח וכו'. בד"כ אנו נוטים לקחת יותר ממה שאנחנו צריכים ובסופו של דבר העודף מוצא את עצמו בפח - ולחינם.

 

11. השתמשו בשני צידי הנייר - הנה דרך מצוינת לחסוך מחצית מכמות הנייר שלכם - השתמשו בשני צידיו של הדף. סטודנט יכול לחסוך אלפי דפים בשנה אם ידפיס או יצלם על שני הצדדים, ועסק בכל גודל יכול לחסוך אפילו טונות רבות של נייר באותה שיטה. הם יהנו בודאי גם מהחסכון הניכר בעלויות. אפשר גם להשתמש בצדו השני של נייר שקיבלתם לשימושים שונים כגון - רשימת קניות, דפי טיוטא, דפי ציור לילדים ועוד ועוד.

 

12. מחזרו נייר ועיתונים - אחרי שהשתמשתם בשני צידיו של הדף, ולאחר שסיימתם לקרוא את העיתונים, אל תשכחו להשליך אותם בפח מחזור הנייר. עם קצת מחשבה תראו שהרבה מאוד פסולת שאנחנו משליכים לאשפה מדי יום אפשר למעשה לשים בפח מחזור הנייר - דואר זבל, מעטפות שנפתחו, קלסרים, רשימות ומה לא. אפילו הפתק הכי קטן עדיף שיזרק למחזור מאשר לפח רגיל.

 

13. מחזרו עטיפות מתנה - זאת לא קמצנות - זה רק "ירוק" - פתחו מתנות בצורה עדינה כך שתוכלו להשתמש בעטיפה כדי לעטוף מתנות נוספות. אם המתנה באה בקופסת קרטון או פלסטיק אל תזרקו אותה, אלא השתמשו בה לאחסון וארגון מוצרים במקום לקנות קופסאות מיוחדות לשם כך.

 

14. צמצמו שימוש במים מינרלים - שימוש קבוע ותכוף במים מינרלים מבקבוקים אישיים או משפחתיים מזיק לסביבה בעקבות האנרגיה הדרושה בייצור הפלסטיק, השימוש בחומרי גלם, הנזק מאי מחזור הבקבוקים ועוד. התקינו בבית מתקן טיהור או סננו מים בקנקן בריטה, ומלאו מהם את אותו בקבוק מספר רב של פעמים. כשהגיע הזמן לעבור לבקבוק חדש - אל תשכחו לשים את הישן בפח המחזור.

 

15. התקינו חסכמים - חבל על כל טיפה. התקינו חסכמים במקלחות ובברזים, שמקטינים את כמות המים העוברים בהם אך לא מורידים את לחץ המים. עלות ההתקנה תוחזר במהירות בעקבות החסכון בחשבון המים.

 

16. צחצחו שיניים בעזרת כוס - נכון, זה אחד הטיפים הידועים, אבל נחזור עליו שוב משום שהוא כ"כ פשוט וכ"כ יעיל. כשאתם מצחצחים שיניים - אל תניחו למים לזרום. מלאו כוס שתשמרו בחדר האמבטיה והשטפו את הפה בעזרתה. לא תאמינו כמה ליטרים תחסכו בכל חודש.

 

17. מקלחת במקום אמבטיה - אמבטיות דורשות פי שניים יותר מים מאשר מקלחת, והן הרבה יותר הגייניות (תחשבו שבאמבטיה אתם מתבוססים בלכלוך של עצמכם). אז יאללה חברים - למקלחת. ואם באמת רוצים לעזור לסביבה... אפשר להתקלח ביחד עם בת/בן הזוג כמו שהציע בשעתו רפול ז"ל. גם תחסכו במים וגם .. אהם.. אתם יודעים :) .

 

18. ואם במקלחות עסקינן - בחורף אנו מחכים כמה דקות ארוכות כשהמים זורמים עד שהם יתחממו. זהו בזבוז נוראי של מים שניתן בקלות להפיק ממנו תועלת - פשוט הניחו את הטוש בתוך דלי ריק לפני שאתם פותחים את המים, והשתמשו במים הנאספים בדלי להשקיית העציצים. פשוט וקל.

 

19. טעו עצים - אין צורך לתאם עם קק"ל - אפשר לטוע עצים בגינה הפרטית. הם טובים לאויר, נאים למראה, לעיתים מניבים פירות אכילים (תפוזים, לימונים, וכד'), מספקים צל לבית שמפחית את עלויות המיזוג ומעלים את ערך הנדל"ן.

 

20. סעו עם חברים/עמיתים לעבודה - כאשר מחירי הדלק שוברים שיא אחר שיא, יש דרך אחת בטוחה להוריד את הוצאות הדלק לרבע או אפילו חמישית - לסוע עם חברים. תארו לכם שבכל יום בשבוע חבר אחר מאזור מגוריכם לוקח אוטו לעבודה - ההוצאות שלכם על בנזין צונחות וכך גם זיהום האויר.

 

21. סעו באופניים - לנסיעה באופניים יש מספר לא מבוטל של יתרונות: הבריאות שלכם תשתפר, תורידו משקל, תחסכו הון על דלק וכמובן - הסביבה תודה לכם שעשיתם את חלקכם לצמצום זיהום האויר. רק אל תשכחו דבר אחד - סעו בזהירות! חבשו קסדה, התקינו מחזירי אור ופנסים, וכו'.

 

22. קנו תוצרת מקומית - אם אפשר, השתדלו לקנות כחול-לבן; חשבו על כל הדלק וזיהום האויר הכרוכים בייבוא מוצרים מן המזרח הרחוק. כמו-כן, במקומות אלו פועלים מפעלי ניצול רבים, ואין צורך שאתם תממנו אותם.

 

23. מזגו בצורה ירוקה - זוכרים את הפרסומת של חברת החשמל בה קובי מידן מסביר לנו איך אפשר לקבל "גם וגם" - גם ירוק לסביבה וגם חסכוני לכיס? חברת החשמל מציעה עלון דיגיטלי שמסביר בצורה ידידותית כיצד להנות מה"גם וגם" הזה. לינק לקובץ (pdf) כאן.

 

24. הביאו ספל לעבודה - במקום לבזבז מדי יום כוסות חד-פעמיות מפלסטיק או פוליסטרין מוקצף ("קלקר")ת הביאו למקום העבודה ספל מהבית. לאחר השימוש שיטפו את הספל ושמרו לשימוש הבא (אפשר גם במשרד). עודדו את עמיתיכם להביא גם הם ספלים, או אפילו הציעו למקום העבודה להשקיע השקעה חד-פעמית בסט ספלים למשרד. הם אפילו עשויים להסכים בעקבות החסכון על הכוסות החד-פעמיות.

 

25. סעו עם חלונות סגורים - כאשר נוסעים במהירויות גבוהות עם חלונות פתוחים נוצר חיכוך שמעלה את צריכת הדלק בכחמישה אחוזים. חשוב גם לדעת שכאשר נוסעים במהירויות גבוהות נצילות הדלק יורדת מה שמשפיע על הסביבה ומשפיע על הכיס.

 

 26. כבו אורות - בכל פעם שאתם יוצאים מהבית, או אפילו מחדר - כבו את האורות אחריכם. אנשים רבים נוטים להשאיר אורות אחריהם ובכך מבזבזים חשמל וחיי נורה לחינם. עם זאת, מומלץ לכבות נורות פלורסנט רק כאשר עוזבים את החדר לתקופות זמן ארוכות יחסית. זאת מכיוון שחיי נורות פלורסנט מתקצרות בצורה מובהקת מהדלקה וכיבוי תכופים.

 

27. השקו את הגינה נכון - טיפ חשוב לבעלי הגינות הפרטיות או לועדים בבניינים משותפים - השקו את הגינות שלכם בשעות הערב (או שעות הבוקר המוקדמות). כאשר אנו משקים בשעות היום, השמש הקופחת מאדה את המים לפני שרובם הספיקו לחלחל ולהשקות את המדשאות והעציצים. ועוד משהו שאולי לא ידעתם - כאשר שמש חזקה פוגעת בטיפות מים שעל עציץ, נוצר מעין אפקט של זכוכית מגדלת, והשמש ממש צורבת והורסת את הצמח.

 

28. פיקניק או מנגל מתוכננים מראש - שמתם לב פעם כמה פסולת מייצר פיקניק או מנגל אחד? צלחות, כוסות, סכום חד-פעמיים, שיפודים, מפיות ומפות, ומה לא. בפעם הבאה שתצאו לאכול בחיק הטבע (או בפארק הירקון) חשבו כיצד ניתן להפחית את השימוש באביזרים חד-פעמיים. אפשר גם להדר ולהביא מהבית כלים פשוטים ולשטוף אותם כשחוזרים..

 

29. אל תזרקו מכשירי חשמל ישנים - מכשירי חשמל ואלקטרוניקה ישנים מתפרקים ומזהמים את הקרקע והסביבה. תופתעו לגלות שיהיה מי שישמח לקבל את הראדיאטור העתיק או המחשב המיושן. בארץ פועלים עשרות ארגוני צדקה שישמחו להעביר (ולעיתים גם להשמיש, אם יש בכך צורך) מכשירים חשמל ישנים לנזקקים.

 

30. טפלו בכלי הרכב שלכם - ע"י טיפול בכלי הרכב שלכם לא רק שאתם מאריכים את חייו, אלא גם מועילים לסביבה בכך שמפחיתים זיהום אויר וגם צריכת דלק.

 

31. ובין טיפול לטיפול - שתי דרכים פשוטות ומהירות לחיסכון בדלק - הסירו מתא המטען חפצים לא דרושים שמוסיפים למשקל הרכב, ושמרו על הצמיגים שלכם מנופחים כראוי. אין פשוט מזה כשזה נוגע לטיפול ברכב, ולא צריך לשלם למוסכניק או לחשוש שירמו אתכם.

 

32. מחזרו בקבוקים ופחיות - באותה כמות אנרגיה הנדרשת לייצור פחית מתכת בודדת ניתן למחזר 20 פחיות משומשות! מחזרו מיכלי משקה מכל הסוגים ובכל הגדלים - בין אם זה בפחים מיוחדים או דרך רשתות המזון שיעניקו לכם כמה שקלים עבורם. שימו לב שבפחי המחזור ניתן לזרוק גם מיכלים שלא של משקאות - כגון של נוזלי ניקוי לסוגיהם.

 

33. התנהגו בחוץ כמו בבית - כשאתם במלון, בקולנוע או במסעדה, אין סיבה להתנהג בבזבזנות שלא הייתם מפגינים בבית. אל תבזבזו נייר טואלט סתם, אל תשאירו את הברז פתוח ללא השגחה וולא הבחנה. זכרו - אמנם זה לא עולה לכם כסף, אך זה כן פוגע בסביבה בה אתם חיים.

 

34. לא להסחף בל"ג בעומר ובקומזיצים על הים - אין צורך במדורות גדולות בל"ג בעומר או בקומזיצים גרנדיוזים כשחוגגים עם חברים על שפת הים. גם מדורה צנועה תעשה את העבודה ותאפה את תפוחי האדמה טוב טוב. כך ניתן להפחית משמעותית את זיהום האויר שנגרם בעקבות המדורות. זה בסדר לחגוג - אבל בואו נעשה את זה בצורה אחראית ולא גרנדיוזית (וכמובן חס וחלילה לא להשליך כלים חד פעמיים למדורה!)

 

35. קבלו חשבונות בדואר אלקטרוני - ניתן לבקש מחלק מחברות הסלולר והבנקים שישלחו אליכם את החשבונות והפירוטים התקופתיים דרך הדואר האלקטרוני, במקום בדואר רגיל. החברות ישמחו לעשות זאת משום שהדבר חוסך להם עלויות, וחלקן אפילו מעניקות צ'ופרים צנועים ללקוחות שלהם שמותרים על הניירת שבדואר הרגיל.

 

36. קנו בחבילות גדולות - בפעם הבאה שאתם יוצאים לקניות חפשו את האריזות הגדולות יותר. קנו נייר-טואלט באריזות של 40 גלילים במקום 20, קנו אקונומיקה במיכל של 4 ליטר במקום ליטר אחד, וכו'. כשאתם קונים באריזות גדולות אתם גם חוסכים מהסביבה את הנזקים של אריזות מרובות וגם חוסכים במחיר פר יחידה.

 

37. העבירו "בירושה" ספרי לימוד - לזרוק ספרי לימוד משומשים זה בזבוז נוראי של נייר וכסף. מצאו למי להעביר אותם בירושה, או אפילו מכרו אותם לחניות שקונות ספרים משומשים או בבאזרים שכונתיים. לא מצאתם למי להעביר או למכור את הספרים? השאירו אותם על ספסל ציבורי ותראו שמהר מאוד הם יעלמו משם.

 

38. תעבירו את זה הלאה - לפני שאתם זורקים דבר מה לאשפה - כמעט כל דבר - החל מנעל בית ועד למקרר, זכרו את אתר "אגורה". זהו אתר ישראלי שמאפשר לכם לפרסם מודעות ולהציע בחינם כל דבר שאינכם צריכים עוד. תתפלאו, אבל יכול מאוד להיות שתמצאו מי שישמח לבוא ולקחת גרביים ללא בן זוג או דיסקטים ישנים.

 

39. רחצו את המכונית בשטיפומט - בד"כ שטיפומטים מאוד יעילים בניצול מים לשטיפת מכוניות. חשבו על זה - ככל שהם יחסכו יותר במים ההוצאות שלהם יקטנו והרווחים יגדלו. עם יד על הלב - כל כמה זמן אתם שוטפים את המכונית? 10 פעמים בשנה? 20? לא כדאי להשקיע כמה שקלים ולחסוך מים (ועבודת כפיים)?

 

40. לכו לסופר עם סל - זהו אחד הטיפים שאנו שומעים עליו ללא סוף, והוא אפילו עשוי להיות מעוגן בחוק בקרוב, אבל אף רשימה לא תהיה שלמה בלעדיו. במקום לקחת שקיות מהסופר - בואו עם סל רב פעמי מהבית (ניתן לרכוש סלים כאלו בעלות סמליות ברשתות המזון).

 

41. חזרו מנתב"ג ברכבת - רכבת ישראל מציעה פתרונות תחבורתיים להגעה לנתב"ג וחזרה. זהו פתרון ירוק וזול יותר מנסיעה במונית או מכונית משפחתית, ורכבת גם לא מסוגלת להתקע בפקקים :).

 

42. הורידו (באופן חוקי) את התוכנות שלכם - תוכנות רבות ניתן להוריד מהאינטרנט (באופן חוקי ובתשלום, כמובן) במקום לקנות אותן במדיה קשיחה. יותר מ 30 מיליארד דיסקים נמכרים בעולם בשנה, ובנוסף לכך יש את האריזות וחוברות ההפעלה. חשבו לעצמכם איזה חסכון אדיר יכול להיווצר כתוצאה ממעבר להורדת התוכנות במקום לרכישתן על-גבי דיסק.

 

 43. אל תזרקו קלטות ותקליטים - אז יש לכם בבית אוסף קלטות אודיו ישנות עם מיטב להיטי שנות ה '80? אוסף תקליטים עם מיטב להיטי תקופת האבן? במקום להפוך אותם לאשפה תוכלו בקלות יחסית למצוא באינטרנט אספנים שישמחו לקחת את הקלטות והתקליטים מידיכם. ישנן גם חנויות שמוכנות לשלם כמה שקלים עבור המדיות הישנות. השקיעו את החצי שעה בחיפוש באינטרנט - בסופו של דבר הרי עושים את זה רק פעם אחת.

 

44. קפה רב פעמי - ערבבו את הקפה שלכם עם כפית רגילה במקום חד פעמית והוסיפו סוכר או סוכרזית מחבילה גדולה ולא מאריזות בודדות. תכפילו את החסכון הקטן הזה בפלסטיק ונייר בשלוש-ארבע-חמש כוסות ביום ומהר מאוד מגיעים לחסכון משמעותי ופעילות "ירוקה" ראויה.

 

45. אספו אחרי הכלב בשקיות ועיתונים - אין ויכוח שעליכם לאסוף אחרי הכלב שלכם. במקום לעשות זאת בעזרת אמצעים שקונים במיוחד בחנויות חיות מחמד - עשו זאת באמצעות שקיות סופר או עיתונים ישנים. אחרי הכל, אם כבר לאסוף - מדוע לא לנצל אמצעים שיחשבו אחרת לפסולת לא רצויה?

 

46. משתין בקיר - והנה טיפ למסורים באמת: כשאתם בשירותים ציבוריים, העדיפו את המשתנות על התא במידת האפשר. משתנות מבזבזות הרבה פחות מים מאסלה, חסכון שמתבטא בליטרים לכל הדחה. ועכשיו אתם עשויים לתהות מדוע מופיעה כאן תמונה של קולב בגדים. ובכן, איזו תמונה אתם מציעים שנשים?

 

47. שלמו חשבונות באינטרנט - כיום אפשר לשלם תשלומים שונים כגון חשמל, טלפון, עירייה, גז. לכם זה יחסוך ריצות, לסביבה זה יחסוך ניירת מיותרת. חוששים ורוצים לשמור תיעוד של התשלומים? אין שום בעיה - שמרו תצלום מסך של האתר או הדפיסו אותו ב'מדפסת וירטואלית' שתיצור קובץ pdf.

 

48. תחזקו את מכשירי החשמל שלכם - בדקו שדלת המקרר שלכם אוטמת היטב, נקו את הפילטר של המזגן פעם בכמה חודשים, ונקו את דוד המים מאבנית. פעולות אלו יגרמו למכשירים לעבוד בצורה טובה ויעילה יותר, מה שבין היתר יגרום להם לצרוך פחות אנרגיה.

 

49. השתמשו בבטריות נטענות - בטריות הן אסון לאיכות הסביבה - חד פעמיות, בלתי ניתנות למחזור, וברוב המקרים נזרקות לאשפה הרגילה (ולא טמינה בטוחה מיוחדת), מתפרקות ומזהמות את הקרקע ומי התהום. השקיעו פעם אחת ורכשו מטען ומספר בטריות נטענות. ההוצאה תחזיר את עצמה מהר מאוד בקצב בו אנחנו משתמשים היום בבטריות (נגני מוזיקה, מצלמות דיגיטליות, וכד').

 

50. חלקו עם חברים - הטיפ האחרון הוא פשוט ומהיר אך יכול להביא לשינוי גדול - ספרו על האתר לחבריכם. מספיק שכל חבר יקח אפילו טיפים בודדים וההשפעה המצרפית תהיה גדולה. ניתן לחלוק בקלות עם חבריכם בפייסבוק, דרך אימייל או מסרים מידיים ע"י לחיצה כאן.

הכותב הוא מהנדס תוכנה בעל תואר במנהל עסקים. מנהל טכני למכירות ,רכש ולוגיסטיקה. מגשר ומאמן חברתי עסקי ופעיל לקידום החינוך והבריאות

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר