מס' צפיות - 320
דירוג ממוצע -
שוק ההון - סקירה שבועית (21.2.2009)
מאת: חזי קלפקה 21/02/09 (15:16)

שבוע יציב-מעורב עבר על הבורסה בת"א, בהמשך לעליות החל מראשית השנה, ושוב כל החיוביות בשוק הישראלי הינה בניגוד גמור למה שקורה בשוקי העולם,גם בחישוב שבועי, גם בחישוב חודשי והחשוב ביותר בחישוב שנתי דהיינו: החל מראשון לינואר 2009.

  

בסיכום שבועי עלה מדד המעוף ב- 0.14 אחוז, מדד 100 ב- 0.22 אחוז, התל טק עלה ב- 1.17 אחוז,ורק הנדל"ן ( בירידה של 0.88 אחוז) ומדד הבנקים בירידה של 2.81 אחוז הראו קצת קורלציה לנעשה בעולם.מחזור המסחר הממוצע ליום היה בסדר גודל של 1.1 מיליארד שקל, ואילו סטיות התקן באופציות המעוף המשיכו לרדת לרמה של 27-28 אחוז, בניגוד גמור למה שקורה במדד הויקס בארה"ב שעלה לרמה של 49 אחוז לעומת 46-47 אחוז בשבוע שעבר.

  

באירופה ובארה"ב, כנראה לא הושפעו מהעליות בשוק הישראלי. מדד הדקס ירד השבוע בכ- 9 אחוז, הפוטסי בכ- 7 אחוז והקאק הצרפתי בכ- 8.5 אחוז. בארה"ב ירד מדד הדאו השבוע ב- 6.2 אחוז, מדד הנאסדק ב- 6.1 אחוז, מדד האס אמ פי 500 ב- 6.9 אחוז, ומדד ראסל 2000 ב- 8.3 אחוז.

  

זהו השבוע השביעי מאז תחילת השנה שבו אנו רגילים  " שהעולם כולו נגדנו" , כאשר אנו עולים והעולם יורד. אבל הבה ונבחן את ההשפעה מתחילת השנה.בעוד שמדד 25 עלה ב- 5.15 אחוז מתחילת השנה, ת"א 75 ב- 33 אחוז, ת"א 100 ב- 11.15 אחוז, הנדל"ן ב- 27.43 אחוז, התל טק ב- 19.32 אחוז, הרי שמדד הבנקים בישראל ירד מתחילת השנה ב- 2.8 אחוז, אבל, שימו לב: מדד הדאו ירד מתחילת השנה ב- 16 אחוז, הנאסדק ב- 8.5 אחוז, האס אמ פי 500 ב- 14.5 אחוז, ומדד ראסל 2000 בכ- 18 אחוז. באירופה ירד הדקס מתחילת השנה בכ- 17 אחוז, הפוטסי בכ- 12.5 אחוז והקאק הצרפתי בכ- 15 אחוז.

  

אז ראשית , בואו נודה על האמת, כל מי ששם יהבו בהשקעות במדדי אירופה וארה"ב, והעדיפן על השקעות במדדים הישראלים , " אכל אותה בגדול", והדבר נכון הן למשקיעים ישראליים והן למשקיעים זרים. מה הפלא לכן שמשקיעים זרים רבים מזרימים השקעות לבורסה בת"א, והישראלים גם הם מחזירים השקעות מחו"ל.

  

השאלה הגדולה והמטרידה היא : מה יקרה בהמשך ,מיום ראשון הקרוב ועד סוף מרץ 2009 למשל. ברור שלא ייתכן שהפער בין השוק הישראלי לעולם יילך ויתרחב, השאלה היא באיזו דרך הוא יסגר. האם על ידי ירידה בשוק הישראלי? כן - זוהי אפשרות סבירה מאוד.תארו לעצמכם שהחל מראשון לינואר השנה היה השוק הישראלי מתנהג כמו בעולם, הרי שהיום במקום לדון על מדד 25 קרוב ל- 700 היינו מדברים על מדד קרוב ל- 600.פירוש הדבר שבאם לא יקרה שינוי במגמה העולמית  יש סיכוי רב שהשוק הישראלי יירד אל מתחת ל- 600 במהלך חודש מרץ.

  

אפשרות אחרת לסגירת הפער, הינה יציבות בשוק הישראלי ( כשם שקרה השבוע), ועליות בשוקי העולם. זהו מן תהליך של " המתנה", שבו השוק הישראלי ימתין באיזור ה- 680-720 , עד " שיקבל אישור " מהעולם להמשיך במסעו צפונה לעבר ה- 800. אם זה יהיה המצב הרי שאנו צפויים לחודש יציב בשוק הישראלי, תוך קיטורים של בעלי זכרון קצר, כיצד העולם עולה והשוק בישראל בקושי זז.

  

איזו גישה תשלוט בשוק? לדעתי התשובה תהיה שילוב של שתי הגישות, כאשר העולם יעלה , וישראל תרד בתחום הסביר, דהיינו עד 630-650. היה ותשלוט רק גישה אחת, הרי שדעתי נוטה לכיוון הירידות, כי בארה"ב התפוגגה האופוריה של ממשל אובמה שנתנה אותותיה בשווקים בנובמבר דצמבר 2008 .התקוות לחדשות טובות ושיפור מהיר התבדו.החברות לא רק שפרסמו דוחות רעים ל- 2008 , אלא גם ליוו דיווחי זוועה אלה בהערכות פסימיות מאוד לגבי 2009. הנתונים הכלכליים ממשיכים להיות רעים, ואפילו מדברים כבר על הלאמת בנקים בארה"ב, כולל בנק אוף אמריקה רחמנא ליצלן. כל זאת מביא את המשקיעים לידי חששות כבדים, המנעות מהגדלת השקעות בבורסה, ואין זה פלא שהפופולריות של אובמה צנחה בארה"ב ב- 9 אחוזים מאז שנכנס לתפקידו.גם  העליה בשיעור האבטלה שעשויה להגיע למספר דו ספרתי, מעיבה על הביקוש והצריכה, ועל הכלכלה הריאלית, ומשם השפעתה הישירה והשלילית על שוק ההון.

  

רק שינוי כלשהוא בנתונים, כלומר שברירים של נתונים כלכליים טובים, וירידה בשיעורי האבטלה יכולים לגרום לשינוי בנעשה בארה"ב באופן בסיסי. ללא שינוי זה בנתונים ובכלכלה, הרי שהבורסה יכולה לתקן מעט, אבל ההערכות הן שכל תיקון כזה הינו מלכודת דבש בדרך לתחתית חדשה שעדיין לא היינו בה בשנה האחרונה. בהתאם לרוח זו הדאו ירד אל מתחת ל-7500, וללא תיקון מחודש ל- 8600 ומעלה, סביר שיגיע ל- 7000 ומשם ל- 6500 . האס אמ פי 500 כבר מתחת ל-800 , וללא חזרה ל- 840, הרי ש- 700 ו-650 אינם מספרים הזויים. הנאסדק נמצא עדיין ברמת ה- 1440, אבל המשך גל הירידות יכול להביאו ל- 1100 , שזהו השער שבו הוא היה אחרי אסון התאומים.

  

לגבי כלכלת ישראל, הרי שהשבוע קראנו שתי דעות מנוגדות לחלוטין. אחת של בנק יו בי אס, אשר העריך ששוק ההון הישראלי, ובעיקר הבנקים נמצאים במצב רע , והרע ביותר עוד לפנינו, והדעה השניה הינה דעתה של קרן המטבע הבינלאומי אשר משבחת את המשק הישראלי והתנהלותו, וחוזה לו צמיחה חיובית ב- 2009 , ויציאה מהמיתון מהר יותר משאר העולם. הרשו לי להיות פטריוט ואופטימי ולאמץ את גישת קרן המטבע הבינלאומי, גוף רציני , סובייקטיבי ומקצועי, על פני דעת כלכלני ומנהלי בנק יו בי אס, שהפסיד בשנתיים האחרונות עשרות מיליארדי דולרים, טעה ברוב הערכותיו ותחזיותיו,והיה מעורב בפרשיות שחיתות שנחקרות כעת בארה"ב.

  

תשובות למגמה ולכיוון הנמצא על פרשת דרכים לא נקבל השבוע בשוק ההון הישראלי, כי אנו בפני שבוע הפקיעה.זהו שבוע שבו האינטרסנטים והפעילים הגדולים, יעשו ככל יכולתם לכוון את השוק למחוזות חפצם, אשר יניבו להם רווחים נאים.

  

כרגע הפוזיציות מרמזות על היות הכתבנים באיזור ה- 680, כאשר ללא התפתחויות בלתי צפויות הפקיעה עשויה להיות בין 660 ל- 700.רמות השורטים הנמוכים  הרבה מתחת למיליארד שקל מחזקים דעה זו, וגם סטיות התקן שמצויות ברמת ה- 27-28 , ומבטיחות שוק די יציב לשבוע הקרוב. דווקא החששות הכבדים מהקורה בעולם יכולים לגרום להיפוך זמני בעולם, בדמות שבוע חיובי , אשר יוביל אולי את הפקיעה יותר לכיוון ה- 700 .

  

לסיכום: השווקים נמצאים בפרשת דרכים, ויש לעקוב בזהירות אחרי התנהגותם. השוק הישראלי מתנהג  " כבן סורר" " העושה מה בראש שלו", ועוד שמן למדורה זו יכול הנגיד להוסיף ביום שני על ידי הורדת הריבית,ולכן יש לחשוש מתנועה בכיוון מנוגד לעולם, תוך שמירת מקום במחשבה כי בסופו של דבר השוק הישראלי " יתאחד" עם המגמה העולמית בצורה זו או אחרת.

 

ענין נוסף שישפיע בשוק הישראלי לפחות בשבועות הקרובים, הינו תהליך הרכבת הממשלה , שתוצאותיו יכולות להיות בעלות משמעות רבה למדיניות הכלכלית שתונהג בארץ, על התייחסות העולם אלינו בתחום דירוג האשראי והערבויות, ועל התנהגות המשקיעים הזרים.הבורסה בתל אביב הראתה בשנתיים וחצי האחרונות ( מאז מלחמת לבנון השניה) , כי הפוליטיקה אינה מענינת ומשפיעה עליה, נמתין ונראה אומנם מגמה זו אכן תמשך.

  

הדולר סביר שימשיך להתחזק, כי ראשית אין במה להשקיע, וכל הורדת ריבית מסיטה השקעות נוספות " למפלט הדולרי". שנית גרעון גדול בתקציב המדינה הצפוי יעלה את הדולר, ושלישית כולם יודעים שארה"ב היא שתוביל את היציאה מהמשבר ולכן הדולר יהיה המטבע המוביל. יעד של 4.2 שקל לדולר הינו יעד לטווח הקצר ואילו 4.4 ייתכן ויגיע עוד הקייץ.

 

שבוע טוב.

 

הכותב הינו מנהל תיקים ברישיון הרשות בחברה לניהול תיקים, ויתכן והינו משקיע בניירות ערך ובאופציות שונות , לכן אין לראות בסקירה זו משום המלצה לפעולה כל שהיא בשוק ההון.

  

לסיוע , הדרכה ולימוד מעוף ושוק ההון , ולניהול תיקים  טל:050-5510082

הכותב הוא מנהל תיקי השקעות ברישיון הרשות לניירות ערך בחברה לניהול תיקים.מרצה בכיר בשוק ההון במכללות שונות.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר