מס' צפיות - 527
דירוג ממוצע -
סקירה שבועית+תחזית למרץ.
הכנה למשקיעים, ובעיקר משקיעי אופציות המעוף לחודש מרץ.
מאת: חזי קלפקה 01/03/09 (00:12)

לאחר חודש הפוגה של פקיעה חיובית בחודש ינואר, שוב חזר השוק להרגלו, ובחודש פברואר היינו עדים לפקיעה שלילית ברמה של 652.99 , ירידה של 3.15 אחוז לעומת חודש ינואר 2009 .

  

השבוע השוק בישראל התחיל להתאים עצמו לנעשה בעולם, ולאחר שבעה שבועות של עליות חווינו בשבוע שלילי כאשר מדד המעוף ירד בסיכום שבועי ב- 3.28 אחוז, אולם מתחילת השנה הוא עדיין בעליה של 1.7 אחוז. מדד 100 ירד השבוע ב- 3.71 אחוז, ומתחילת השנה עלה ב- 7.02 אחוז.מדד הבנקים הינו היחיד שדומה לעולם  והשבוע ירד ב- 5.41 אחוז, ומתחילת השנה ירד ב- 8.05 אחוז. מדד התל טק ירד השבוע ב- 3.24 אחוז, ומתחילת השנה עלה ב- 14.12 אחוז, ואילו מדד הנדל"ן ירד השבוע ב- 8.52 אחוז, ובסך הכל עלה השנה ב- 16.58 אחוז.

  

במסחר השבוע לעומת השבועות האחרונים, חזינו בירידה במניות הבנקים ביחד עם המניות הדפנסיביות כלומר מניות הערך הכבדות בת"א 25, המסחר התנהל על רקע נתוני מקרו רעים הן בישראל (עליה באבטלה וירידה בצמיחה),והן נתוני מקרו רעים של ארה"ב (עליה משמעותית בדורשי העבודה, וירידה דרמטית בשיעור הצמיחה, בתוספת ירידה במכירות בתים ובמחירהם ).

  

סה"כ הסנטימנט בעולם ובישראל הינו פסימי מאוד. בישראל גם הורדת הריבית ל- 0.75 אחוז לא סייעה לשוק, שנראה היה כי הוא נתמך רק עקב הפקיעה של יום חמישי. סטיות התקן עלו לרמה של כ-30 עד 31 אחוז, ואילו אחזקות הציבור במניות ירדו לרמה של 14 אחוז, לאחר שעלו חזרה ל- 16-17 אחוז מאז תחילת השנה.

  

בארה"ב מדד הויקס עלה שוב ל- 46 אחוז, הצפי הינו לעליה במספר הבנקים שיקרסו בקצב של פי ארבעה ממה שקרסו עד היום, ואילו הממשל מגדיל אחזקותיו בבנק אוף אמריקה לכדי 36 אחוז, בדרך להלאמה , מושג שעד לפני כמה שבועות היה בכלל טאבו בשוק האמריקאי.

  

בעולם כולו כבר לא מדברים על פשיטות רגל של בנקים , אלא על פשיטות רגל וחדלות פרעון של מדינות. אירלנד כנראה תהיה הבאה בתור אחרי איסלנד, ובריטניה הגדולה גם היא לא רחוקה ממצב כזה. כל שאר מדינות אירופה הינן מועמדים טבעיים לחדלות פרעון כתוצאה מהמצב הכלכלי בעולם.

  

לשם המחשה  אפשר לציין את מכפילי ההון של הבנקים בארה"ב שהגיעו לרמה של 0.14-0.17 שהינה רמה מזעזעת ומבטיחה צרות בתחום הבנקאי. בישראל עדיין לא הגענו למספרים כאלה אבל מכפילי הון של 0.5-0.7 , הינם מכפילים נמוכים ביותר הראויים לבחינת השקעה.

  

בעולם אין כל חדש השבוע, ומדד המניות ממשיכים להשחק.מדד הדאו ירד השבוע ב- 4.1 אחוז והשלים ירידה של 19.5 אחוז מתחילת השנה.הדאו נוגע כמעט ברמת ה- 7000 (רמת שנת 1997) וללא התאוששות בשבועיים או בחודש הקרוב הוא יכול לצנוח גם לרמת ה- 6000 .מדד הנאסדק השיל השבוע 4.4 אחוז ומאז תחילת השנה 12.6 אחוז.מדד זה כבר נמצא מתחת לרמת ה- 1400 נקודות, והמשך השחיקה ללא חזרה אל מעל ה- 1400 תביא אותו לרמת ה- 1100 .האס אם פי 500 ירד השבוע ב- 4.5 אחוז והשלים ירידה של 18.6 אחוז מתחילת השנה. הוא נמצא ברמת ה- 735, והסיוט של משקיעים שהוא יגיע לרמת ה- 600-650 נראה סביר ביותר.מדד ראסל 2000 התכווץ לו בעוד 5.3 אחוז השבוע  ובסיכום מתחילת השנה ירד ב- 22.1 אחוז.גם מדדי אירופה לא טמנו ידם בצלחת, מדד הדקס הגרמני ירד השבוע בכ- 4.3 אחוז (20אחוז מתחילת השנה), מדד הפוטסי האנגלי ירד בכ- 1.3 (כ- 14 אחוז מאז תחילת השנה) , ומדד הקאק הצרפתי ירד ב- 1.7 השבוע ובסיכום מתחילת השנה בכ- 16 אחוז.

  

מאידך שוקי העולם נמצאים בנקודת זינוק במהירות של טיל בליסטי כלפי מעלה. שערי המניות בשפל. ריבית חסרת סיכון ברמת אפס, וכולם רוצים להיות הראשונים בכדי לקפוץ על עגלת העליות, כי אז הם יהיו המרויחים הגדולים.צריך רק למצוא את המצתים הנכונים והדלק הנכון שיתניעו ויטיסו את הטיל לשחקים. עד כה לא נמצאו לא המצתים ולא הדלק, והנצנוצים של סיום המשבר התבדו, ולמעשה אובמה הולך ומאבד מקסמו וזה רק ענין של זמן עד שהציבור האמריקאי יתיאש גם ממנו, באם הטיל הכלכלי לא יתחיל להתחמם לטיסה, או שלפחות יאשרו לו שהטיל בדרך למעלה.

  

על רקע הנתונים הנ"ל אנו באים לנסות ולהעריך מה יקרה בחודש מרץ.

  

ראשית אין ספק שהשוק הישראלי נמצא רק בתחילת המשבר, שיילך ויתרחב בארץ לממדים קשים יותר, בתוספת פלפל מיוחד של ויכוחי קואליציה, וברוטב מיוחד של דיוני תקציב חדש עם סחיטות ממפלגה זו או אחרת. נראה כי ראשי המשק הפוליטיים שלנו עוד לא הפנימו באיזה משבר אנו נמצאים. עבורם זה הכל משחק לשיפור תנאים ולהגדלת רווחתם  האישית , שלהם של חבריהם ושל מקורביהם. אין לי ספק שבאם מישהו בכנסת ובפוליטיקה לא יתעשת ויתחיל לחשוב על הפן הכלכלי נמצא עצמנו באיום קיומי על צורת חיינו בישראל , כולל המרקם החברתי העדין בו אנו חיים במזרח התיכון.

  

מה שבטוח שהשוק הישראלי שכה שפר חלקו מאז תחילת השנה יחזיר את חובו ויתיישר עם העולם.

  

בינתיים להערכתי במרץ יקרה מה שאמר אובמה ברכניסתו לתפקיד. יהיה קודם יותר רע ורק אחר כך יותר טוב.מדדי המניות בארה"ב יירדו לשפל חדש, שיבטא את "הרגל השניה" של המשבר , ואת התחתית שכולם מצפים לה שמשם תתחיל הההתאוששות. לאן יגיעו המדדים בארה"ב ? הדאו יגיע לרמה שבין 6000 ל- 6500 , הנאסדק לרמה שבין 1100 ל- 1200 , והאס אמ פי 500 לרמה שבין  600-650 . אהיה מאוד שמח שהתחתית תהיה גבוהה יותר אבל, באם זה לא יקרה באופן מלא במרץ התהליך יימשך גם באפריל.

  

בישראל כמו בעולם תגיע  " הרגל השניה" של המשבר , ובאם המדדים בארה"ב לא יעשו לנו החודש  " פורים שפיל " ויעלו , הרי שמדד המעוף יבקר בחודש מרץ ברמה נמוכה מרמת ה- 600 נקודות. עד להיכן הוא עלול להדרדר ? עד רמת ה- 560-580 נקודות. כל זאת בחודש אחד? כן זה יתכן , אבל שוב רמת ה- 600 תהווה רמת מבחן חשובה מאוד החודש.

  

לסיכום: התחזית למרץ הינה המשך השחיקה בעולם ובישראל ברמות שיכולות להגיע ל- 10 אחוז ויותר החודש, אולם זכרו: מצת אחד יפתח בעולם והטיל של מדדי המניות ימריא בארץ ובעולם. אם זה יקרה אזי ה- 700 תהיה רמה מאוד קלה להשגה. הסיכוי החודש הינו בכל אופן יותר גבוה שנראה רמת 600 במדד 25 מאשר רמת 700 .נמשיך לעקוב ברוח זו, ונעדכן מדי שבוע.

  

לגבי הדולר סיכוי סביר שיפרוץ החודש גם את רמת ה- 4.2 ויגיע לרמת ה- 4.4 .

  

שבוע טוב

  

הכותב הינו מנהל תיקים ברישיון הרשות בחברה לניהול תיקים, ויתכן והינו משקיע בניירות ערך ובאופציות שונות , לכן אין לראות בסקירה זו משום המלצה לפעולה כל שהיא בשוק ההון.

  

לסיוע , הדרכה ולימוד מעוף ושוק ההון , ולניהול תיקים   טל:050-5510082

הכותב הוא מנהל תיקי השקעות ברישיון הרשות לניירות ערך בחברה לניהול תיקים.מרצה בכיר בשוק ההון במכללות שונות.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר