בעקבות הכתבה בערוץ 2 על סיבות השתלטות העוף על השולחן הישראלי..
קַעֲצְ'קֶע צעקה שכנתי לפומית הטלפון בתחילת שנות השבעים-" חזור הביתה -מיין יענקלע- הכנתי לך קַעֲצְ'קֶע..", כל הבניין יָכָל לשמוע את תחינותיה לבנה החייל אשר הייתה בטוחה כי הוא ניזון מאד לא טוב בצבא ומבלי להבין מדוע הוא לא מגיע כל שבת הביתה.
מחזה קורע לב זה חזר כל חמישי ושישי במשך כ-12 שנים, כן , כל בניה שירתו רחוק מהבית. בימים אחרים , ביכתה את הגעפילטעפיש אשר לא יימצא לא קונה מבין בניה ואשר ריח בישולו פשט בכל קומות הבית.
לו ידעה כמה מזל היה לה ולילדיה כאשר יכלה להציע להם, נכון לעיתים רחוקות ובמחיר יקר, מוצר אחר מאשר עוף שקוף למראה, חסר טעם כחציל לפני הכנתו, כאשר בשר "אדום" הופך למושא נפשו של עשירי הפטרוזיליה בלבד ועל דגים טריים ממש , ממקור בטוח כמעט ואין על מה לדבר, בייחוד כאשר מדובר בצלחת הביתית הממוצעת.
בכתבה בערוץ 2 ,או יותר נכון בפרומו לכתבה , התיימרו להסביר מדוע הישראלי כל-כך צמא לטעמו של העוף ןמדוע העוף הוא המאכל הלאומי, אך בכתבה , נאדה, אין הסבר ממשי חוץ משירי הלל לחיה המסכנה הזו אשר הסופֶּרים מתחרים על מכירתו ב-99 א"ג עד 9.90 ₪. ניסו,בתכנית,לתת לעוף סגולות ייחודיות : טעמו המשובח (מעניין, כל העופות אכלו "אמבר"), מרקמו הייחודי, ציבעו המרענן וכו. אך שכחו להגיד ולו במילה אחת בלבד כי העופון המסכן , הוא המוצר השולט בוויטרינה של המרכולים למיניהם , לעיתים מצחינה מנוזלי המוצר הנבחר אשר נרקב במשך היום מתחת למגשים עליו הוא מוערם. הוא שולט הן בכמויות בלתי מציאותיות ודוחות למראה והן במחירו המגוחך. מעניין לדעת כמה מקבל המגדל עבור עבודתו?
מאז אכיפת הצו האוסר על פיטום (ובצדק) עופות מים, מיד הופסק גם הגידול של עופות המים בכל המדינה ( ולא בצדק), המשחטות הייחודיות סגרו שעריהם, בעלי המשחטות קיבלו פיצוי נאות , דבר אשר לא בטוח כל-כך אם זה חל גם על עובדי המשחטות ופועלי המגדלים.
פיטום אווזים וברווזים , נעשה בעיקר על מנת להחלות את הכבד של העופות ע"מ ויוכלו לייצאו , בייחוד לצרפת, שם גם נאסר הפיטום בכוח אך לא הופסק גידול עופות המים. ייצוא זה היה מאוד כדאי ויש האומרים כי בחבל פריגורד בצרפת, בו מייצרים את פטה הכבד המפורסם ביותר, רכשו כ40% מהכבדים מישראל.
אך משום מה יש איזו שגיאה היסטורית בנושא גידול עופות המים , לא תמיד פיטמו אותם לכבד, עד שנות השישים, לא היה נדיר לראות בחצרות בתים , עם או בלי חצר משק, אווזים וברווזים גדלים סביב שלולית מים לצד תרנגולות ותרנגולים מפוארים ואצל אלו אשר הכשרות לא הייתה חשובה להם , נראו גם ארנבות. נכון אלו היו בייחוד תוצאות של שנות הצנע אך לא רק, זה היה חלק מתרבות אכילה מגוונת יותר אשר הובאה בייחוד ממזרח אירופה.
נציין כי נושא בשר הבקר בארץ תמיד היה בעייתי בייחוד בגלל הקושי בגידולו ושיווקו במחיר סביר.
אז יוצא כי בצורה פרדוקסאלית, היה יותר מבחר ואיכות על הצלחת של שנות השישים מאשר היום בחברת השפע בה אנו חיים, למרות המשבר, וכך אנו מגיעים למצב בו העוף הופך לנושא היחידי אשר ערוץ 2 יכול לדבר עליו מבלי למסור כל מידע ממשי לסיבות לצילום הכתבה, אשר בין היתר, היה קשה לראות את ציבעו (של העוף), או יותר נכון את חוסר ציבעו של העוף הכל-כך נחשק, לדברי הכתבים.
אמת , יש ארצות ועמים אשר היו משוועים לכנף של עוף פעם בשבוע כאשר איזה חגב או נמלה חמוצה צריכה לספק להם את צרכי הפרוטאינים להם הם זקוקים. אבל בנושא זה , מספיק לראות את כמויות האוכל הנזרק בפחי אולמות השמחות ומאחורי מסעדות ולומר כי ויסות נכון של שארים אלו היו יכולים לספק את חלק מצרכי "עניי עירך".
לכן הסיבה העיקרית בגללה מוצע לעם ישראל בשר עוף טפל ובזול , חישוב כלכלי ציני חסר מעוף ומושפע קשות מהעלות של קבלת חותמת בד"ץ על מוצרים אחרים. גם תחזוקת מערך חד כיווני הן אצל המגדלים והן בתעשייה הנלווית, "חוסכת" עלויות ומורידה את מחיר החיה המסכנה.
היום, טעמם הנדיר של עופות מים או מוצרי בשר אחר , נשאר חלקו של הבליין אשר כספו בכיסו ובשפע גם מול המסעדות אשר מקבלות אספקה יותר מגוונת- לפחות לעומת ההכרזות של המופיעים בכתבה- וגם אצל בתי המסחר הנדירים העוסקים בשיווק מוצרים אלו לקהל שבע.
להשיב לגלעד שליט את חירותו ומיד!!!
צילומים ZVIDOC