מס' צפיות - 399
דירוג ממוצע -
כיצד למנוע פעולת נוכלות?
את הפשע לא ניתן למנוע לחלוטין, אך חבל מאד להפוך לקורבן המשתף פעולה עם הפושע מתוך תמימות או חוסר זהירות. רוב התרמיות מתרחשות מול עינינו הפקוחות ולעתים אנו אלה העוזרים לביצוע התרמית. כיצד אם כך נוכל למנוע או לפחות למזער את הנזק?
מאת: מריאן קפלון 18/04/09 (21:12)

כל אחד יודע ומבין מה עלול לקרות עם לנוכל תהיה גישה למפתח לבתינו, מכוניתנו או למסמכים החשובים לנו כמו חשבון בנק, כרטיסי האשראי או אפילו מסמכים כמו תעודת זהות או רישיונות נהיגה... אך לפעמים אנו לא נותנים מספיק את דעתנו לאופן בו אנו שומרים על חפצים יקרי ערך לנו או על המידע הרגיש. לא צריך להיות נביא זעם, כדי לנבא מה נוכל עלול לעשות עם כל אלה לתועלתו. דפי עיתונות מלאים בכתבות בהן הקשישים והילדים נפלו קורבן לאלימות או לנוכלות. אך לפעמים גם המבוגרים לא מספיק זהירים מול הנוכל המזדמן.

 

את הפריצה האלימה לפרטיותכם לרוב ניתן למנוע באמצעים פיזיים כמו סורגים או פלדלת, אך את הנוכלות המתוחכמת ניתן למנוע ע"י מחשבה תחילה.

 

דפיקה בדלת ע"י אדם לא מוכר שמזדהה כעובד של... אמורה להדליק מנורת אזהרה. אם אתם לבד בבית ואתם מצפים לחבילת דואר או שליח פיצה, סביר להניח שלרוב הם אלה שיופיעו בפתח ביתכם, - כל השאר, הם אנשים שחייבים להזדהות בתעודות מתאימות.  

 

לילדיכם עדיף לייעץ לא לפתוח את הדלת ללא נציגות אדם מבוגר, ולקשישים כדאי לבקש מהזרים אישור על היותם, מי שהם מצהירים שהם... ואם כבר פותחים דלת עדיף שזה יהיה בשלבים עם שרשרת ביטחון (או אמצעי חסימה אחר) למקרה של התפרצות לדלת הנפתחת.

 

בכל מקרה אסור להשאיר מפתחות הבית או הרכב ללא השגחה בתוך הדלת, היות והדבר מאפשר לנוכל לגנוב או לשכפל אותם ברגע בו אתם מתרחקים מהדלת הפתוחה ומשאירים את הנוכל ללא השגחה.

 

מקום המסמכים החשובים לכם אינו ליד דלת הכניסה וגם לא בתוך רכב, - מקום שניתן לפרוץ בקלות או להגיע אליו בהינף יד.

 

לא משאירים בית או רכב פתוח אם מפתחות בפנים, גם אם הדבר נובע לבדיקת דבר מה ממש מעבר לחלון. לא משאירים חפצי ערך במקום בולט וקל לגישה. לא מעט פריצות לבית וגנבות רכב קרו בזמן שהבעלים יצאו רק כדי לזרוק זבל או לבדוק רעש מוזר מחוץ לרכב בזמן שגנב זריז אסף את השלל או לחץ על דבשת הדלק ונעלם עם רכבם.

 

חלק מהתרמיות המתוחכמות קורות בעזרת התקשורת הטלפונית. לאולם אל תתנו את הפרטים המזהים שלכם לאנשים שמתקשרים אליכם, אלא אם מדובר בעסקה טלפונית שאתם יזמתם.

 

אנשים שמזדהים בטלפון כנציגי החוק, או עובדי בנק, פקידי חברה לכרטיסי האשראי ואפילו עובדי בית חולים אינם באמת זקוקים לפרטיכם.. מי שצריך את פרטיכם כבר יודע אותם ומי שמחפש את פרטיכם קרוב לוודאי איננו זה שהוא מציג את עצמו.

 

ישנם דוגמאות רבות לתרמיות טלפוניות:  לדוגמא, התקשרו אליכם מבית חולים לדווח על קרוב משפחה שקרתה לו תאונת דרכים והם זקוקים לפרטיכם כדי לבצע ניתוח דחוף. דוגמאות נוספות, נציג כרטיס אשראי מתקשר לקבל את פרטיכם רק מפני שהוא מודאג מכך שמישהו אחר משתמש בכרטיס האשראי שלכם, שוטר ממשטרה המודיע דבר מה ודורש את פרטיכם האישיים, או שליח של חברה זו או אחרת.. אתם צריכים להבין שהסיבה לדרישת הפרטים לא כדי להטיב איתכם, אלא מישהו מנסה "לעקוץ" אתכם.

 

אם אתם לא בטוחים עם מי אתם מדברים? - צרו קשר ישיר עם השירות המבוקש. כך תוכלו לוודא שאדם שהתקשר אליכם אכן אמין, או פשוט יותר גשו למקום באופן אישי.  

 

לסיכום, אל תסמכו על מה שנאמר לכם. אם לא הזמנתם שירות - דרשו תעודה מזהה, אל תפתחו דלת לאף אחד שאתם לא בוטחים בו. אם ביקר אתכם מישהו שלא ציפתם לו, - אל תשאירו אותו עם הדברים החשובים לכם ללא השגחה ועם עזיבתו וודאו שכל הדברים החשובים לכם נשארו במקום.

 

אל תתנו את פרטיכם לאף אחד שאיננו אמור לקבלם, פרט לאלה שאתם מכירים. מידע שלכם במקרה הטוב עלול להפוך להצבעה לא חוקית במקומכם או לדוח תנועה על שמכם, ובמקרה הרע - יגרום לכם נזק כספי רב.  

 

זכרו! - פעולות נוכלות מתוכננות מראש לגרום לנו לבצע טעויות ורק אנו בעזרת ערנותנו, יכולים למנוע אותם.

 

מכאן יוצאת בקשה למפעילי שירות המוסמכים לצייד את עובדיו בתעודות מתאימות כדי למנוע תופעות נוכלות והכפשת שמם הטוב של החברות הנותנות שירותים.

 

מריאן קפלון

מומחה לכלכלת משפחה והעסק

www.wayout.org.il                     

הכותב הוא מהנדס תוכנה בעל תואר במנהל עסקים. מנהל טכני למכירות ,רכש ולוגיסטיקה. מגשר ומאמן חברתי עסקי ופעיל לקידום החינוך והבריאות

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר