מס' צפיות - 273
דירוג ממוצע -
מעצרם של יעקב טייטל ואליאור חן הוארך לאחר שהוגשה הצהרת תובע
מאת: עו"ד נוגה ויזל 12/11/09 (12:42)

טלטול, הכאה, כפיתה, שריפת איברים, האכלה בצואה, מניעת אוכל ושינה - אלו רק חלק מהמעשים בהם מואשם "הרב המתעלל" אליאור חן. החדש הוא שאת כולם ביצע כלפי קטינים חסרי ישע, שאחד מהם נותר צמח בעקבות מעשיו.

 

גם מעצרו של "המחבל היהודי" יעקב טייטל הוארך ב- 5 ימים לאחר שלבית משפט השלום בפתח תקווה הוגשה הצהרת תובע, לפיה מתחייבת המדינה להגיש כתב אישום נגדו. כתב האישום מגיע כחודש לאחר שנעצר טייטל, מי שחשוד שביצע שורה של מעשי טרור נגד יהודים וערבים במשך 12 שנים.

 

בהקשר של מקרים אלו רציתי להתמקד במונח  "הצהרת תובע" ומשמעותו המשפטית.

 
הצהרת תובע

 
התנאי לקבלת הצהרת תובע הוא שאכן עומדים להגיש כתב אישום וקיימת עילה לכאורה למעצר עד תום ההליכים. לפי החוק, אם נעצר חשוד והסתיימה חקירתו, יש לשחררו ממעצר, אלא אם הצהיר התובע (הפרקליטות או המשטרה) כי כתב אישום עומד להיות מוגש כנגד אותו אדם. בנוסף, השופט צריך להשתכנע כי יש עילה לכאורה לבקשת מעצר של אותו אדם עד תום ההליכים. במקרה כזה, רשאי שופט להאריך את המעצר לתקופה של עד 5 ימים.

 

תקופת מעצר זו נקראת "מעצר ביניים" המתארת את השלב בין סיום החקירה לשלב הגשת כתב האישום. הצהרת התובע באה על מנת לאפשר לעצור את החשוד לתקופת הביניים כאמור. יש לציין כי את טופס הצהרת תובע מגישים לבית משפט במידה ויש מספיק ראיות לכתב אישום. מניסיוני, עורך דין פלילי המשמש כסניגור יתקשה לעמוד מול הכוח של המשטרה והפרקליטות, וכמעט תמיד יקבל השופט את הצהרת התובע, והחשוד יישאר במעצר. אולם, ראוי היה לבחון בקפידת יתר את מסוכנותו של החשוד, לפני שמקבלים את הצהרת התובע.

 

מה זה מעצר עד תום ההליכים ומה העילות?

 
מעצר עד תום ההליכים הוא מעצר המתבצע אחרי שהוגש כתב אישום. על פי רוב, הבקשה למעצר עד תום ההליכים מוגשת באותו יום בו מוגש כתב האישום.

המעצר הוא לתקופה בלתי ידועה - עד שהמשפט יסתיים.

 

על מנת למנוע מצב בו מעצר יימשך שנים רבות כתוצאה מהתמשכות המשפט, החוק הגביל את אורך המעצר ל- 9 חודשים בלבד. מעבר לזמן זה, לבית המשפט עליון הסמכות לפקח על קצב ניהול המשפט.

 

יודגש ,שהמעצר עד תום ההליכים אינו עונש והעילות  למעצר עד תום ההליכים הקבועות בחוק הן:

 

א. עילות המעצר הקבועות בחוק

 

    * שיבוש הליכי משפט

    * התחמקות מהליכי משפט

    * התחמקות מריצוי מאסר

    * העלמת רכוש

    * השפעה על עדים

    * פגיעה בראיות בדרך אחרת

 

ב. המחוקק יצר חזקה, כי כל נאשם בעבירות אלה מסכן את בטחונו של אדם, ביטחון הציבור או המדינה והטיל על הנאשם להוכיח כי אינו מסוכן ואלו העבירות:

 

    * עבירה שדינה מיתה או מאסר עולם, לדוגמא: עבירות רצח

    * עבירת ביטחון

    * עבירת סמים -פרט לשימוש עצמי בסם או להחזקת סם לשימוש עצמי

    * עבירה שנעשתה באלימות חמורה ,או אכזריות ,או תוך שימוש בנשק קר או חם, לדוגמא: התעללות בחסרי ישע

    * עבירת אלימות בבן משפחה כמשמעותו בחוק למניעת אלימות במשפחה, לדוגמא :עבירות אלימות במשפחה

 

המידע שלפניכם הינו כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחברת אינה נושאת באחריות כלשהי כלפי הקוראים ואלה נדרשים לקבל ייעוץ מקצועי משפטי ו/או אחר לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

הכותבת היא עורכת דין נוגה ויזל הינה עורכת דין פלילית ידועה אשר ייצגה תיקים פליליים רבים ומתוקשרים. עו"ד נוגה ויזל בעלת משרד עורכי דין ויזל, משרד עורכי דין המתעסק בנושאים פליליים לרבות עבירות אלימות, עבירות

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר