הוויכוח סביב הגדרתה של מכללת "אריאל" כמרכז אוניברסיטאי מעמיד בתוכו ויכוח אידיאולוגי ,פוליטי וערכי על החיים במדינת ישראל.
המרכז האוניברסיטאי באריאל הינו מוסד אקדמי השוכן בעיר אריאל בירת השומרון.
במוסד 26 מחלקות לימוד בארבע פקולטות ושני בתי-ספר.
מרבית הסטודנטים במוסד זה מגיעים משטחי מדינת ישראלבפרט (ומאזור המרכז בכלל) ואף מאזור הקו הירוק.
לאחרונה נבנו שם מעונות סטודנטים המאפשרים לסטודנטים הרוצים לגור באזור זה.
היסטוריה הקמת המוסד האקדמי
המוסד הוקם בשנת 1982 כמכללה אשר פוקחה אקדמית ע"י אוניברסיטת בר-אילן.
נכון ליום לומדים במוסד כ9,000 סטודנטים בקירוב ,וכן 1,500 במכינה הקדם אקדמאית.
המוסד מורכב מארבע פקולטות (פקולטה למדעי הרוח והחברה,פקולטה להנדסה, פקולטה למדעי הטבע ,פקולטה לאדריכלות) ושני בתי-ספר מובילים לתקשורת ולמדעי הבריאות.
לאחר החלטת המל"ג להפוך את המכללה למרכז אוניברסיטאי ,אישר רשם העמותות שבמשרד המשפטים לשנות את שם המוסד אך במל"ג התנה זאת בחתימת מפקד האזור היות ומדובר באזור הקו הירוק.
הפיכת המכללה למרכז אוניברסיטאי
בחודש מאי שנת 2005 החליטה ממשלתו השנייה של אריאל שרון להפוך את מכללת אריאל למרכז אוניברסיטאי והנחתה את שרת החינוך דאז לימור לבנת לפעול ליישום ההחלטה.
שרת החינוך פנתה ליועמ"ש כדי לברר בידי מי סמכות ההחלטה, ולאחר שהמשנה ליועמ"ש יוסף שופמן טען שההחלטה נתונה בידי מל"ג יו"ש אשר תקבל את ההחלטה לאחר שתקרא את חוות הדעת של הוועדה לתקצוב.
שרת החינוך הנחתה את מל"ג יו"ש להקים וועדה אשר תבחן את הנושא לעומק ,ותהייה מורכבת משישה מדענים אשר שלושה מהם זכו בפרס ישראל, ושלושה היו חברים באקדמיה הישראלית למדעים.
עם הקמת הוועדה הגישו מספר מרצים שהיו חברים בתנועות השמאל "יש גבול","ואם תרצו" עתירה לבג"ץ בדרישה לפזר את הוועדה ולהוציא צו מניעה .
בג"ץ דחה עתירה זו ,ולאחר חצי שנה היא נמשכה משולחן בג"ץ.
לאחר שנה של עבודה מאומצת מוציאה הוועדה המלצה לשנות את שמה של מכללת אריאל למרכז אוניברסיטאי.
המל"ג דחה את המלצות הדו"ח וזאת בשל העובדה שהמפקד הצבאי לא חתם על אישור מיוחד אשר מתיר למוסד אקדמי בשטחים לשנות את ייעודו האקדמי.
בחודש יוני 2008 המל"ג לקח את הוויכוח אקדמי-פוליטי צעד אחד קדימה כאשר הוציא הודעה בה הוא אינו מכיר בתארי המוסד האקדמי עד שייפסק השימוש בתואר "מרכז אוניברסיטאי".
המוסד דחה טענות אלו והמשיל להשתמש בשם עד שהמל"ג הכיר בתאריה תוך ציון שהמוסד אינו מכהן כ"מרכז אוניברסיטאי".
ב17 בינואר השנה אישר שר הבטחון אהוד ברק לאלוף פיקוד המרכז לחתום על אישור אשר מכיר בכך שהמכללה הינה מתפקדת כמרכז אוניברסיטאי ובכך שם קץ לסאגה המתמשכת.
בכך הקים קיים ברק את הבטחתו לשר החוץ ליברמן אשר דרש להכיר במכללת אריאל כמרכז אוניברסיטאי אחרת יעזוב את הממשלה.
במרכז האוניברסיטאי באריאל מתוקצב כמכללה בשלב זה, ובעתיד יוכר כאוניברסיטה ויתוקצב בהתאם.
בעבר נטען מחד שצריך להקים אוניברסיטה בגליל והוקצו תקציבים לכך ,ומאידך נטען שאפשר להסתפק באוניברסיטאות הקיימות ואין צורך להקים אוניברסיטה נוספת .
אני סבור שצריך לקרב את הצפון למרכז בין ע"י הקמת תשתית תחבורה אידיאלית, ובין אם להקים מוסד אקדמי .
אך אם לאחר בדיקה מאומצת הוחלט שמכללת אריאל מתפקדת הלכה למעשה כאוניברסיטה היא צריכה להיות מתוקצבת כאוניברסיטה ועל המל"ג צריך להפסיק עם המשחקים הנלוזים הללו.
גילוי נאות: הכותב שקל בעבר ללמוד במוסד זה , אך עצם הריחוק הרב ומיקומו באזור הקו-הירוק הניעו אותו מכך.