מס' צפיות - 257
דירוג ממוצע -
האדריכל של פרויקט Live של קנדה-ישראל מדבר על הליך התכנון
גלי המהפכה המודרניסטית הגיעו עד ליישוב העברי בארץ, בזכות קבוצת אדריכלים מאירופה (רובם גרמנים), שהחליטו להגשים את החזון הציוני. משנות השלושים ועד להקמת המדינה עסקו אדריכלים אלו בשורת פרויקטים שאקלמו את הסגנון המודרניסטי בארץ, וביססו את בניית הבאוהאוס כקו המאפיין של "העיר הלבנה".
מאת: ברק רוזן 24/08/11 (12:46)

גלי המהפכה המודרניסטית הגיעו עד ליישוב העברי בארץ, בזכות קבוצת אדריכלים מאירופה (רובם גרמנים), שהחליטו להגשים את החזון הציוני. משנות השלושים ועד להקמת המדינה עסקו אדריכלים אלו בשורת פרויקטים שאקלמו את הסגנון המודרניסטי בארץ, וביססו את בניית הבאוהאוס כקו המאפיין של "העיר הלבנה".

 




גידי בר אוריין, בעל משרד אדריכלים המתמחה בפרויקטים המשלבים בין שימור לפיתוח בניינים עכשוויים בתל אביב-יפו, מזכיר לנו שללא המהפכה התעשייתית לא היינו יושבים במרפסות מרובעות בתל אביב. "תל אביב היא מוזיאון חי של המהפכה המודרניסטית באדריכלות, והיא המקום היחידי שמכיל ריכוז כל כך גדול של בניינים מודרניסטיים אמיתיים. זו תופעה מרתקת שנוצרה בעקבות התפיסה המודרניסטית והמפגש עם ההתפתחויות הטכנולוגיות, שלפתע החזירו לנו את הקווים הישרים ואפשרו בנייה מרווחת ללא צורך בעמודים כל 3 מ' ותכנון של מפתחים אופקיים".

בימים אלו שוקדים האדריכלים ב"בר אוריין" על פנינת הנדל"ן החדשה שלהם, בדמותו של בית משרדים ברח' החשמל, שנבנה ב-1937 על ידי האדריכל אריה לילנפלד, ומוסב למתחם המגורים live, של חברת קנדה-ישראל שבבעלות ברק רוזן ואסי טוכמאייר. אל ארבעת הקומות הקיימות יתווספו שתיים נוספות, ואת המפתחים המצומצמים בכניסה ירחיבו במטרה להכניס למתחם שורה של בתי קפה ובוטיקים.

מהלך זה הוא אחד מהחביבים ביותר על בר אוריין. "השאיפה שלי היא שהתוספת לבניין תשמר את הפרופורציות של הבניין מבחינת מסה, גובה, שימוש וחומר. אני רוצה שהעוברים ברחוב יוכלו לראות את האבולוציה של המבנה, מה עבר עליו במשך השנים, וכיצד התקופות השאירו את חותמן. זהו דו-שיח בין ישן לחדש שלדעתי צריך להיות חשוף וגלוי". 

בית הסוכנים החדשומה שבימיו הראשונים כונה כ"בית הסוכנים" הופך בימים אלו ליצירה ארכיטקטונית יוצאת דופן בנופיה של העיר הלבנה. בבניין החדש ישומרו 'חלונות הסרט' שמאפיינים כל כך את בניית הבאוהאוס האירופאית, יחודשו המרפסות הגיאומטריות הבולטות, ויודגשו צורות נקיות לצד פרגולות שיקרצו מהגג. בנוסף, ינוצל המבנה המקורי של הבניין המחולק לארבעה אזורי משנה עם חדרי מדרגות נפרדים, ליצירת מיני-אזורים שיעוצבו בסגנונות שונים.

תושבי המתחם ישמחו לגלות כי למרות החזות המודרנית, בעיצוב הפנים של הדירות האפשרויות הן כמעט ובלתי מוגבלות, ומאפשרות שילוב של רצפות מצוירות, שימוש בחומרים פחות מקובלים (דוגמת בטון חשוף) ועיצוב מודרני בהתאם למילה האחרונה.

האדריכל עפרי ברוזה, ראש צוות ב"בר אוריין", מרחיב: "במלאכת השימור אנחנו מחזירים את הצבע ללחיים של הבניין. מצד אחד משחזרים את הבניין כמעט במדויק, ומצד שני מחלקים את החלל הפנימי מחדש ומכניסים מערכות מודרניות בהתאם לתקנים ולדרישות המחייבות. כך הדיירים יכולים ליהנות גם מהארומה של הפעם אבל גם מדירות פונקציונאליות בסגנון החיים של המאה העשרים ואחת.

כך לדוגמא, אנחנו שומרים על שורת החלונות הקדמית אבל מרחיבים את המפתחים בקומת הקרקע לטובת פינות המסחר. משקיעים משאבי ענק בחיזוק הרצפה ושימור המעקה המקורי בחדרי המדרגות, אבל בשתי הקומות החדשות כבר מציגים מראה מודרני לחלוטין, עם מפתחים רחבים העושים שימוש בטכנולוגיות ופתרונות הצללים חדשים".

live tlv מוקם ביוזמת קנדה-ישראל שבשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר המפעילה פרוייקטים יוקרתיים בארץ ובעולם.

הכותב הוא ברק רוזן - קנדה-ישראל

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר