מס' צפיות - 153
דירוג ממוצע -
המתח בין הבעת דעה לבין דיני לשון הרע
מטרתו של חוק איסור לשון הרע היא להגן על כבודם ושמם הטוב של אדם או קבוצה, ועבירה על חוק זה נחשבת לעבירה פלילית וכעוולה אזרחית. מנגד, במטרה לשמור על חופש הביטוי בחברה דמוקרטית, קיימים סייגים רבים לחוק זה, הכוללים בין היתר את חופש הבעת הדעה שלעתים קרובות מצוי במתח מול לשון הרע.
מאת: יוסי כהן 29/09/13 (16:41)

איסור לשון הרע בחוק

על פי הגדרת החוק, לשון הרע הנה הפצת ופרסום דברים בעל פה או בכתב אשר משמעותם עלולה לפגוע, להעליב, לבייש או לבזות אדם בציבור. פגיעה זו עשויה להיות קשורה לתכונותיו ואופיו, חזותו, תעסוקתו, מקום מגוריו, מינו וגזעו, דתו או נטייתו המינית. יש לציין כי לשון הרע עשויה להתרחש גם דרך אמירות עקיפות, כמו השוואת אדם למשהו ו/או מישהו אחר באופן פוגעני.

מאידך, קיימים מצבים רבים בהם ניתן לטעון לאי לשון הרע, כדוגמת אמת בפרסום ואמירה בתום לב. תביעות בגין לשון הרע עשויות להיות פליליות שדינן מאסר, אזרחיות שדינן פיצויים כספיים, וגם להוביל לצווי מניעה, איסור הפצה ופרסום, וכן פרסומם של תיקון או הסתייגות מהאמירה.

הבעת דעה כסייג ללשון הרע

הבעת דעה הנה טיעון הגנה בעת תביעת לשון הרע, ותכניה אינם חייבים להיות נכונים כל עוד הוצגו ונוסחו כהבעת דעה בלבד ולא כעובדה. זאת מאחר שדעה איננה נמדדת בערכים של אמת או שקר, אלא כגישה, עמדה או תפיסה של הדובר.

החוק מגדיר מספר מצבים בהם טענה איננה נחשבת כלשון הרע אלא כהבעת דעה, וביניהם הבעת דעה על אדם בתפקיד ציבורי או על עניין ציבורי, הבעת דעה וביקורת על יצירת אמנות, הבעת דעה על פעולה פומבית, הבעת דעה הקשורה ליחסי ממונה כפוף, הבעת דעה כסאטירה או פרודיה, וכן הבעת דעה הקשורה להליכים משפטיים.

הגבול הדק שבין הבעת דעה ללשון הרע

יש לציין כי במקרים רבים קיים גבול דק בין אמירת דעה ולשון הרע, ושכל מקרה המגיע לבית המשפט נבדק לגופו. כך לדוגמא, הבעת דעה שהוכח כי נאמרה במזיד ושלא בתום לב, ובמטרה לפגוע, עשויה להיחשב כלשון הרע. זאת אם לא ננקטו אמצעים סבירים מצד המפרסם להוכיח את אמיתות הדעה, מידת היותה פוגענית, ובאם ניתן היה לנסחה באופן פחות פוגעני. במקרים אלו ואחרים מוטל על בית המשפט למצוא את האיזון שבין חופש הביטוי לפגיעה בכבוד הפרט.

הכותב הוא עורך דין יוסי כהן הוא הבעלים של משרד עורכי דין. דוקטור יוסי כהן פועל בתחומי המשפט המסחרי, דיני חברות וליטיגציה משנת 1986.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר