על פי החוק, במקרה של עיקול הנקבע על ידי רשם ההוצאה לפועל, יש להגיע אל החייב, ואם לא ניתן להסדיר את חובו במקום, יש לבצע את העיקול. במרבית המקרים, המיטלטלין שעוקלו לא מכסים את החוב הקיים, ובכל זאת מדובר בהליך שיש לבצעו במסגרת ההתנהלות אל מול החייב.
חוק ההוצאה לפועל מתייחס לזכויותיו של החייב במקרה מסוג זה, וקובע מספר סוגים של מיטלטלין שאינם ניתנים לעיקול. הנה שמונה סוגים מהם:
- אם יש ברשותו של החייב, בשעת העיקול, מזון בביתו, אסור לעקלו (מדובר במזון שאמור לשמשו לצרכי מחייה לתקופה של 30 יום).
- כלי אוכל, כלי מיטה, כלי בית, כלי מטבח, בגדים, תרופות, מיטות וגם ציוד רפואי לא ניתן לעקל, שכן מדובר בציוד ההכרחי לחייב ולבני משפחתו, הגרים איתו.
- תשמישי קדושה. גם מיטלטלין מסוג זה אינו ניתן לעיקול.
- מכשירים שונים או כל מיטלטלין מסוג שהוא ההכרחיים לעבודתו של החייב לצורך פרנסתו, אינם ניתנים לעיקול. למשל, אם מדובר בנהג מונית, שהמונית שברשותו נדרשת לו לשם פרנסתו, לא ניתן לעקלה. החוק גם מתייחס לשוויים של המכשירים השונים מסוג זה – לא ניתן לעקל מכונות ששווין איננו עולה על 5,000 ש"ח או כל מיטלטלין אחר ששוויו איננו גבוה מ – 1,300 ש"ח.
- חיות מחמד הנמצאות בביתו של החייב והוא אחראי על לגידולן.
- אם מדובר בחייב שהינו נכה – לא ניתן לעקל כלים או מכשירים שונים הנדרשים לו בשל נכותו (כמו, מכשירי שמיעה למשל). אם יש ברשותו כלב נחייה, גם אותו לא ניתן לעקל.
- מכשיר חשמל אחד מתוך קבוצה של ארבעה סוגים מכשירים – טלוויזיה ששוויה איננו עולה על 500 ש"ח, מחשב ששוויו איננו עולה על 1,000 ש"ח או מדפסת בשווי של לא יותר מ-200 ש"ח, מכשיר טלפון שאיננו עולה יותר מ-150 ש"ח ומכונת כביסה ששוויה לא יעלה על 1,000 ש"ח.
- במקרים בהם נכסיו של החייב נמצאים אצל צד שלישי, לא ניתן לעקל את הנכסים שהוזכרו מעלה, וכן גם דמי מזונות, המגיעים מאותו צד שלישי וגם כספים שונים המגיעים לחייב וחלק משכרו.