מס' צפיות - 126
דירוג ממוצע -
עו"ד יוסי כהן - מהי אכיפת חוזה?
מאת: יוסי כהן 20/10/13 (07:13)

על פי החוק, חוזים הנם הסכמים מחייבים שיש לעמוד בהם ולקיימם על מנת לנהל חיי חברה ומסחר תקינים. המדינה מעגנת את סמכותם של חוזים באמצעות חוקים שונים, בניהם חוק אכיפת חוזים.

על פי חוק חוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה) משנת 1970, אכיפתו של חוזה הנה אחד מאמצעי הסעד העיקריים למימוש חוזים שהופרו על ידי הצד הנפגע. החוק קובע כי התחייבות על חוזה מחייבת את קיומה, ולכן מי שנפגע מחוזה שהופר זכאי במרבית המקרים לדרוש את אכיפתו ומימושו, ואף לדרוש פיצויים בגין ההפרה.

מתי אין אפשרות לאכוף חוזה?

החוק בישראל קובע כי אין אפשרות לאכוף חוזה במצבים חריגים, בהם אין אפשרות ליישם את החוזה, וכשאכיפת החוזה איננה צודקת מבחינת האיזון שבין הצדדים או מבחינת האינטרס של הציבור. כמו כן, אין אפשרות אכיפה במקרים בהם אכיפת החוזה דורשת פיקוח במידה בלתי אפשרית מצד בית המשפט או ההוצאה לפועל, וכן במקרים בהם אכיפת החוזה דורשת כפיית עשייה או קבלה של עבודה או שירותים אישיים.

אכיפה בקירוב במקום אכיפת חוזה

במקרים מסוימים בהם אין אפשרות לאכוף את כל החוזה, יכול בית המשפט להורות על אכיפה בקירוב של החוזה. קביעה זו מאפשרת לפצות את הנפגע מאי אכיפת החוזה באופן ההולם לערך החוזה המקורי. יש לציין כי ככל שהצד הפוגע ביצע את מעשיו בחוסר תום לב וצדק, כך יעלה גובה הפיצויים מעל לשיעור החוזה המקורי.

פיצויים בנוסף לאכיפת חוזה

מלבד סעדי אכיפת חוזה, זכאים הנפגעים במקרים רבים גם לפיצויים, אשר נועדו לכסות נזקים שלא היו מתהווים אלמלא הופר החוזה. עם אלו נמנים בין היתר פיצויי ההפרש שבין תמורת השירות או הנכס בחוזה לבין שוויים בעת ביטול החוזה, פיצויי ריבית על תשלומים מיום הפרת החוזה, פיצויים בגין נזק שאינו ממוני בהתאם לקביעת בית המשפט, וכן פיצויים שנקבעו מראש בין הצדדים.

כמו כן, החוק מכיר בזכותו של נפגע מהפרת חוזה לבטל את החוזה כצעד תחליפי לאכיפתו. במקרים אלו חל על שני הצדדים סעד ההשבה המחייב אותם להשיב את מה שקיבלו אחד מהשני בהתאם לחוזה, או את שווים הכספי.

הכותב הוא עורך דין יוסי כהן הוא הבעלים של משרד עורכי דין. דוקטור יוסי כהן פועל בתחומי המשפט המסחרי, דיני חברות וליטיגציה משנת 1986.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר