על פי חוק החברות משנת 2007, חברה לתועלת הציבור, או בראשי תיבות חל"צ, הנה חברה שבתקנוניה נקבעות רק מטרות ציבוריות המפורטות ברשימות ההוראה, ואשר רווחיה אינם מחולקים בשום אופן לבעלי מניות. חברות אלה נדרשות להירשם כחוק ולהיות תחת מעקב צמוד של ועדות ביקורת, וכמו כן הן מוגבלות בסמכויות ובגובה השכר של מנהלים ועובדים בכירים.
הגדרת מטרות לתועלת הציבור
המטרות הציבוריות המפורטות בתקנוני החברה מופיעות ברשימה סגורה של הוראת החוק, אשר רק שר המשפטים באישורה של ועדת חוקה חוק ומשפט יכול לשנותה. רשימה זו כוללת מטרות בריאות ו/או הצלת חיים, הגנת ואיכות הסביבה, הכרת הסביבה והטבע, והגנה ודאגה לרווחת בעלי החיים.
כמו כן, כוללות המטרות הציבוריות זכויות אדם, צדקה וסעד, דת, מורשת והנצחה, חינוך, תרבות, ספורט ואמנות, הכשרה מקצועית, ותחומי המדע, המחקר וההשכלה הגבוהה. בתחום הקהילה כוללת הרשימה דאגה לרווחת הקהילה ותמיכה בפעילות קהילתית, לאומית או חברתית, וכן עלייה, קליטה והתיישבות בארץ. בנוסף, הרשימה כוללת את שלטון המשפט, החוק והמינהל הציבורי, וכן ארגונים או קרנות שנועדו לתמוך ולעודד גופים וחברות הפועלים למען אחת מהמטרות המפורטות לעיל.
חובת רישום חל"צ
חברה לתועלת הציבור נדרשת להירשם אצל רשם ההקדשות, ולרשות זו יש אף את הסמכות לכפות רישום כחל"צ על חברות העונות להגדרה ואינן רשומות ככאלו. לאחר קבלת האישור, על החברה להירשם אצל רשם החברות. חשוב לדעת כי על פי חוק החברות, חברה העונה להגדרות חל"צ ואינה רשומה ככזו, מסתכנת בעיצומים כספיים ואף בהרמת המסך בין נושאי המשרות לחברה. לאחר רישומה של החברה היא מחויבת להוסיף לצד שמה את הסיומת חל"צ.
חשיבות הביקורת בחברות לתועלת הציבור
להבדיל מחברות רגילות, בחברות לתועלת הציבור מושם דגש נרחב על ועדת הביקורת. לוועדה זו הסמכות לבדוק את מצבה הפיננסי של החל"צ ואת אופן התנהלותה, והיותה פועלת בהתאם לדרישות החוק ולהגדרת מטרותיה. יש לציין כי חברות חל"צ שמחזורן השנתי עולה על עשרה מיליון שקלים מחויבת להעסיק מבקר פנימי.