שאלת מועד תחילת היזמות היא בעלת חשיבות מרובה, שכן החל במועד שבו הופך אדם ליזם חלה עליו מערכת חובות אמונים ענפה, והוא חייב לבצע את פעולות היזמות בתום-לב ולטובת החברה, בזהירות ובמיומנות.
חשיבות הסוגיה מודגשת בפרשת Cape Berton, שבה נדונו העובדות הבאות: אדם בשם Fenn רכש בשנת 1871, בשיתוף עם חמישה קונים נוספים, שטחי מכרות פחם, אשר הבעלות בהם הוקנתה לנאמן. בשנת 1873 מכר הנאמן את השטחים לחברה, אשר Fenn היה אחד ממנהליה ומייסדיה. Fenn לא גילה למנהלי החברה האחרים כי היה לו חלק בשטחים הללו וכי הוא הרוויח ממכירתם סכום כסף נכבד.
כאשר פורקה החברה התברר לבעלי המניות כי ערכם של השטחים האמורים היה קטן במידה ניכרת מהסכום שבו נמכרו וכי ל-Fenn היה אינטרס בהם, ולפיכך דרשו ממנו לבטל את הרכישה. Fenn סירב בכל תוקף ומשום כך הוגשה נגדו תביעה על-ידי נושה של החברה, בטענה כי הוא מעל באמון החברה ועליו להחזיר לה את ההפרש בין ערכם הרֵאלי של השטחים לבין המחיר שבו נמכרו.
השאלה העיקרית שהתעוררה בערכאת הערעור הייתה, אם Fenn חב חובות אמונים לחברה כאשר היא רכשה את השטחים. אם המענה לשאלה הוא חיובי, חל עליו איסור להפיק רווחים סמויים בעסקת המכר. ואכן, בית-המשפט קבע כי Fenn היה יזם בעת שהחברה רכשה את השטחים וכי משום כך הוא חב חובות אמונים לחברה והוא מנוע מלהפיק רווחים סמויים מעסקה זו.
פסק-הדין שניתן בפרשת Cape Berton מדגיש את חשיבותו של מועד תחילת היזמוּת, שכן רק החל במועד זה היזם חב חובות אמונים לחברה. כפועל יוצא מכך, הרווחים שנצברו ממועד תחילת היזמוּת שייכים לחברה, ועל היזם לגלותם ולהשיבם לחברה. למשל, אם אדם רכוש בעבור עצמו מקרקעין במחיר מסוים ומחליט בשלב כלשהו למוכרם לחברה אשר הוא משמש כיזמהּ, הרי מאותו רגע שבו יהפוך ליזם של אותה חברה הוא מנוע מלהפיק רווחים סמויים מהעסקה האמורה.
המבחנים בנוגע למועד תחילת היזמות
בכל מקרה שבו מתעורר ספק באשר לשאלת מועד תחילתה של היזמוּת בקשר לרכישת נכסים, ניתן גם להסתייע במבחנים הבאים:
- מהם מקורות המימון לרכישת הנכס? האם הם עצמאיים, או שמא אלה הם כספים של יזמים אחרים או כספי החברה העתידה לקום?
- מהו פרק הזמן שחלף ממועד רכישת הנכס ועד למועד העברתו לחברה?
- מהם תנאי ההסכם לרכישת הנכס? האם החברה העתידה לקום מוזכרת בו כרוכשת אפשרית?