מס' צפיות - 45
דירוג ממוצע -
יוסי כהן – המקור להטלת חובות האמונים על היזם
מאת: יוסי כהן 09/02/14 (08:35)

מה מקורן של חובות היזם? המשפט האנגלי פיתח בסוגיה זו שני כללים: (1) בית-המשפט של Equity מתייחס לכל אדם המחזיק ברכושו של אדם אחר כאל מי שחב בחובות אמונים כלפי בעל הרכוש. היזם מחזיק ברכוש בעבור החברה, החברה היא "אדם", ולפיכך היזם חב לחברה חובות אמונים. (2) גם אם לא רכש היזם כל נכסים בעבור חברה העתידה לקום, הוא יחוב בחובות אמונים כלפיה, שכן כאשר אדם מקבל על עצמו לפעול למען "אדם" אחר (ולענייננו – למען החברה העתידה לקום), הוא יחוב כלפיו בחובות אמונים.

 

ומה נעשה בישראל?

31-3הגישה האמורה, שלפיה בעל הכוח חייב בחובות אמונים כלפי בעל הרכוש, אומצה בישראל בפסקי-דין אחדים שעניינם סוגיית חובות האמונים של מנהל. למשל, השופט א' ברק קבע בפסק-דין קוסוי הלכה אשר נסבה בעיקר על שאלת אחריותם של מנהלים, אך העקרונות שנקבעו בה ישימים גם לענייננו:

"[המנהל] [...] מרכז בידיו כוח רב. כוח זה נתון בידו למען החברה. אך קיים חשש – ונסיון החיים מוכיח כי חשש זה מבוסס הוא – כי מי שבידו כוח ינצל אותו לרעה. הפיתוי לכך הוא רב. מכאן הצורך לגבש מערכת דינים, שיהא בה לרסן את הכוח, שכן 'כוח ללא אחריות משול להפקרות' […] בעיה זו אינה מיוחדת למערכת היחסים הקיימת בין מנהל לבין חברה. יחסי כוח-כפיפות דומים קיימים במצבים נוספים, בין מתחום המשפט הפרטי (כגון, שלוח-שולח; אפוטרופוס-פסול-דין; נאמן-נהנה; יזם-חברה) ובין מתחום המשפט הציבורי [...]"

הפתרון שהציע השופט א' ברק לסוגיה זו אינו שונה מהפתרון במשפט המקובל. בלשונו של השופט א' ברק: "הפתרון לבעיה זו נמצא במושג האמון [Loyalty]. המשפט מטיל על בעל הכוח חובת אמון, ובכך הוא מסייע 'ליצור פיקוח ולהטיל ריסון על בעל הכוח בהפעלתו של הכוח'".

ובהמשך הוסיף השופט א' ברק וקבע: "עקרון האמון הוא בעל תחולה רחבה. הוא חל בכל מקום שבו נתונים לאחד כוח ושליטה על זולתו [...] על כן הוא חל ביחסי שלוח-שולח [...] מכאן גם החלתו של עקרון זה ביחסים שבין יזם לבין החברה העתידה לקום, שכן היזם שולט בה".

משמעות דבריו של השופט א' ברק

מדברי השופט א' ברק שלעיל עולה כי היזם יחוב בחובות אמונים, זהירות ומיומנות כלפי החברה מכוח העקרונות שבדין הכללי, הואיל ובידו כוח כלפי החברה, הנובע מהעובדה שהוא מחזיק ברכוש בעבורה או עוסק בענייניה.

הכותב הוא עורך דין יוסי כהן הוא הבעלים של משרד עורכי דין. דוקטור יוסי כהן פועל בתחומי המשפט המסחרי, דיני חברות וליטיגציה משנת 1986.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר