מס' צפיות - 45
דירוג ממוצע -
עורך דין רן רייכמן - מהו הסכם ממון?
מאת: רן רייכמן 10/03/14 (10:52)

על כל הזוגות אשר נישאו לאחר 1.1.74 חל חוק יחסי ממון.  ככלל החוק קובע עיקרון לפיו כל מה שנצבר ע"י הצדדים במהלך הנישואין ו/או מי מהם, הינו רכוש משותף למעט נכסים אשר היו לצדדים טרם הנישואין ו/או שקיבלו במתנה ו/או ירושה במהלך הנישואין.

החוק קובע כי בניה"ז החפצים להסדיר ביניהם הסדר אחר, עליהם לעשות זאת באמצעות עריכת הסכם ממון (להלן:"ההסכם") כדין. 

עפ"י חוק יחסי ממון, על בניה"ז לאשר את ההסכם בפני נוטריון או בפני ביהמ"ש למשפחה וזאת טרם הנישואין, כאשר קיימת עדיפות לאשר את ההסכם בפני ביהמ"ש וליתן לו תוקף של פסק דין.

הסכם הממון הינו הסכם הצופה פני עתיד ונועד להבטיח ולקבוע את חלוקת הרכוש והיחסים הממוניים בין הצדדים הן למקרה של גירושין והן למקרה חו"ח של מוות. הצדדים להסכם יכולים להחיל בו את כל הנושאים הרכושיים ביניהם לרבות הזכויות הכלכליות והכספיות, נושא המזונות, והמשמורת על הילדים. 

צדדים החפצים לאשר הסכם ממון רשאים לעשות כן בשלוש נקודות זמן שונות. אם בטרם נישאו זה לזו (שאז יבקשו הצדדים לאשר ההסכם לקראת נישואין), אם במהלך הנישואין ואם כחלק מהסכם גירושין.

האישור ומתן תוקף מחייב , יכול שיינתן על ידי בית המשפט לענייני משפחה או על ידי בית הדין הרבני.

הסכם בין זוגות לא נשואים   

כידוע, כיום רבים מהזוגות בוחרים לחיות יחדיו מבלי לבוא בברית הנישואין. חוק יחסי ממון מתייחס אך ורק לבניה"ז נשואים ו/או מי שעומד להינשא.  מה דינם של זוגות אלו ? האם הם לא זכאים להסדיר ביניהם הסכם אשר יקבל תוקף מביהמ"ש ? 

לאור פסיקתו של ביהמ"ש העליון, לא קיימת אפליה לרעה באשר למצבם המשפטי של ידועים בציבור אל מול מצבם המשפטי של בני"ז נשואים ו/או אשר עומדים להינשא בכל הקשור למתן תוקף הסכמי להסדרים בינהם. 

כיום, בתי המשפט למשפחה רשאים ליתן תוקף של פסה"ד  להסכמים אשר נערכו וגובשו בין בני זוג הידועים בציבור ואשר לא נישאו ואינם מתכוונים להינשא זל"ז וזאת למרות שחוק יחסי ממון מתייחס אך ורק לבניה"ז נשואים ו/או שעומדים להינשא. הסכמים מסוג זה בין ידועים בציבור נקראים "הסכמים לחיים משותפים"  ובית המשפט העליון כאמור הרחיב את סמכותו של ביהמ"ש למשפחה לאשר הכסמים אלו וליתן להם תוקף של פסק דין. 

בכך הושווה מצבם של ידועים בציבור ביחס לזוגות נשואים בכל הקשור למתן תוקף של פסה"ד לחוזה הסכמי  אשר נערך בין הצדדים. 

הכותב הוא עו"ד רן רייכמן עוסק בדיני משפחה, צוואות וירושות ומנחה התכנית שאלה משפטית בערוץ 2.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר