מהי משמעות המונח "למען תאגיד"? האם התאגיד רשאי לאשרר רק הסכם מקדמי שנעשה מלכתחילה בעבורו בלבד, או שמא רשאי הוא לאשר גם הסכם שנעשה בעבורו ובעבור גופים נוספים?
העובדות בפרשת לנדשפט:
המשיב כרת הסכם לרכישת מקרקעין, ובו נקבע כי הוא זכאי לבצע את ההסכם בעבור עצמו, או בין היתר, בעבור חברה שיקים. עו"ד יוסי כהן מוסיף כי נקבע בהסכם, כי עם אישורו על-ידי החברה יראו אותה כרוכשת המקורית של המקרקעין. החברה אמנם קמה ואישרה את ההסכם כאמור לעיל, אך מנהל מס שבח מקרקעין טען כי המערער חב בשתי שומות מס:
1. האחת נובעת מהעסקה שבין המוכר המקורי לבין הרוכש (המשיב).
2. השניה נובעת מהעסקה שבין החברה לבין הרוכש.
עו"ד יוסי כהן מסביר כי המשיב טען כי הוא לא רכש את הזכויות בעבור עצמו אלא בעבור החברה, וכי עם אישור ההסכם על-ידי החברה קיימת רק עסקה אחת, הלא היא העסקה שבין החברה לבין המוכר המקורי.
המחלוקת – למען מי פעל הקונה?
לדברי עו"ד יוסי כהן, המחלוקת במקרה זה נסבה על השאלה האם הקונה פעל "למען" החברה שהקים, או למען עצמו. השופט א' ברק סבר כי במקרה זה לא נעשתה הפעולה למען תאגיד, וקבע:
"פעולה 'למען' התאגיד מהי? נראה לי, כי פעולה היא למען התאגיד, אם היא מקיימת שני תנאים אלה: ראשית, חזותה של הפעולה מבחינתו של הצד השלישי מעידה עליה, כי היא נעשתה עבור תאגיד – לטובתו, במקומו, עבורו כאורגן שלו וכיוצא בהם. תנאי זה אינו מתמלא, אם על-פי חזותה החיצונית של הפעולה היא נעשתה למען הפועל עצמו; שנית, בשעת ביצוע הפעולה, עומד לנגד עיניו של הפועל תאגיד מסוים, אשר עבורו נעשית הפעולה. תנאי זה אינו מתקיים, אם בעת הפעולה טרם החליט הפועל למען מי הוא פועל, והוא משאיר לעצמו את האפשרות להחליט על כך בעתיד".