מס' צפיות - 1954
דירוג ממוצע -
דוקטור איילון לחמן - מהו מעקב הריון?
מאת: ד"ר איילון לחמן 07/04/14 (14:50)

מעקב הריון הוא סדרה של בדיקות שמטרתן לבדוק שהעובר גדל ברחם באופן תקין ובהתאם להתפתחות הצפויה של ההריון.

נכתב על ידי ד"ר אילון לחמן

הבדיקות נועדו לוודא שבריאותה של האם תקינה אף היא ושמערכות גופה לא נפגעות. מטרה נוספת בבדיקות אלה היא שלילת מקרים של מחלות הריון. ניתן לחלק את הבדיקות לארבע תקופות: לפני הכניסה להריון, השליש הראשון, השליש השני והשליש האחרון להריון.

בדיקות המבוצעות לפני הכניסה להריון

אם ההריון מתוכנן מראש, עוברת האישה בדיקות כדי לוודא "כניסה חלקה" לתהליך. בתקופה זו נבדקת האישה כדי לדעת אם ישנה מחלה גנטית כלשהי. אם היא נשאית, יש לבדוק את גם את בן הזוג. אם שניהם נשאים של אותה מחלה, יש צורך לוודא בהריון שהעובר לא נפגע. מחלות גנטיות נוטות להשתמר בתוך קהילות ועדות ולכן הבדיקות מותאמות לכל אחת לפי שיוך עדתי של הורי הזוג. כמו כן, האישה מתבקשת ליטול ויטמין "חומצה פולית" שנועד להפחית את הסיכון לנזקים במערכת העצבים המרכזית.

בדיקות בשליש הראשון להריון

כאשר האישה נכנסת להריון, היא עוברת בדיקת שתן לאיתור דלקות בשתן ומספר בדיקות דם:

בדיקת סוג דם לאם – סוג גם מינוס למשל, יצריך חיסון כדי שהגוף לא ידחה את העובר.
ספירת דם.
חיפוש נוגדנים לשלוש מחלות זיהומיות שעלולות לפגוע בעובר.
חשד ל-HIV.
בדיקת VDRL – בודקת אם האם סובלת ממחלות מין.
ישנה חשיבות עליונה לבדיקה אצל רופא נשים ולבדיקת אולטרסאונד מהשבוע השביעי להריון, על מנת לוודא שהעובר בריא ועם דופק. בשלב זה מוודאים שההריון בתוך הרחם ולא מחוצה לו, ואת מספר העוברים.

בדיקות בשליש השני להריון

בשלב זה מומלץ לפתוח כרטיס למעקב הריון בקופת החולים או אצל הרופא שמבצע את המעקב, על מנת לנהל רישום מדויק. בסוף השליש הראשון או בתחילת השליש השני, מבוצעת בדיקת "שקיפות עורפית" שנועדה לזהות חשד לתסמונת דאון בעובר בשלב מוקדם. לאחר מכן מבוצעת סקירת מערכות מוקדמת והאישה עוברת בדיקת דם "משולשת" שבה נבדקים שלושה הורמונים: חלבון עוברי, HCG (הורמון ההריון) ואסטרוגן. התוצאה המשותפת עוברת שכלול ומציגה באופן מדויק יותר את הסיכון לבריאות העובר. לאחר מכן משתפים את התוצאות עם בדיקת החלבון העוברי או התבחין המשולש ומקבלים תוצאה סופית של הסיכון לעובר.

מהשבוע ה-17 או במקרה שהאם בגיל 35 ומעלה, מבוצעת בדיקת מי שפיר. בין השבועות 22-26 מבוצעת סקירת מערכות חוזרת. בשבוע ה-24 מבצעים העמסת סוכר שלאחריה נלקחת בדיקת דם לרמות הסוכר, כדי לקבוע אם קיימת סכרת. מהשוע ה-18 עד ה-22 תרגיש האישה את תנועות העובר, ובשלב זה יש צורך במעקב רפואי צמוד ובבדיקות שגרה.

בדיקות בשליש האחרון להריון

בשלב זה, נועדו הבדיקות לוודא שהעובר מתפתח באופן סימטרי ושגודל הראש, הבטן והרגליים, תואם את גיל ההריון. ברוב המקרים, הבדיקות נמצאות תקינות. בדיקות שגרה נוספות שמבוצעות בשלב זה הן לחץ דם, דופק, שתן ועוד, כדי לשלול אפשרות של התפתחות רעלת הריון, המתבטאת בעליית לחץ דם, חלבון בשתן ובצקות ברגליים. מדי חודש, יש לעבור בדיקות דם ושתן שגרתיות וליטול ויטמינים, תוך מעקב צמוד של רופא.

לאחר השבוע ה-40 ישנו מעקב אחר בריאות העובר, שכן פעילות השילייה נחלשת לאחר השבוע ה-38. השילייה מגיעה לשיא פעילותה בשבוע ה-38 ולאחר מכן מתחיל מעין תהליך "הזדקנות" שלה המתבטא גם ביצירת חסימות בכלי הדם שבשילייה, דבר הנצפה גם בבדיקת האולטרסאונד בצורת הסתיידויות בשילייה. לאחר השבוע ה-42 עלולה הירידה בתפקוד לבוא לידי ביטוי במוות עוברי פתאומי. זו הסיבה שנעשים ניסיונות לזרז את ההריון עד השבוע ה-42.

אם העובר גדול או קטן מדי, מעריכים את גודלו שוב. במקרים שבהם משקל העובר מעל 4.5 ק"ג, ישנה המלצה ללדת בניתוח קיסרי. לנשים הסובלות מסוכרת, הגבול הוא 4 ק"ג. ההבדל נובע מכך שלאמהות סוכרתיות יש הצטברות שומן בכתפיים, דבר שעלול לגרום לקושי בחילוץ הכתפיים בזמן הלידה.

הכותב הוא ד"ר אילון לחמן - בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בכיר לגיניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל מוניטין. הוא נחשב לרופא מהשורה הראשונה בזכות רמתו המקצועית הגבוהה והשיטות החדשניות אותן הוא מיישם בעבודתו. כ

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר