מס' צפיות - 1643
דירוג ממוצע -
עו"ד יוסי כהן – היזם פעל "בחזקת שלוח"
מאת: יוסי כהן 28/04/14 (09:42)

אם התאגיד מאשר את החוזה בנסיבות האמורות, חלה הוראת סעיף 6(א) לחוק השליחות ומתעוררת שאלת האחריות הכפולה. לעניין זה מקובלת עלינו דעתו של פרופ' א' ברק, שלפיה תוצאה חיונית מתחולת ס"ק (א) הנ"ל היא, כי היזם "יוצא מהתמונה".

אם התאגיד אינו מאשר את החוזה המקדמי, אם משום שאינו מעוניין בו ואם משום שלא נוסד כלל:


 (1)     כיוון שצד ג' יודע כי התאגיד טרם נוסד, מובן כי אין חל סעיף 6(ב) לחוק השליחות. אם לא נקבעה תניית פטור מפורשת בחוזה המקדמי, עלינו לבחון את הוראותיו ולנסות להתחקות אחר כוונת הצדדים. לשון אחר, יש לבדוק את החוזה ככל הסכם רגיל, ולהכריע בשאלת חובותיהם וזכויותיהם של היזם ושל הצד השלישי, על-פי אומד דעת הצדדים.

 (2)     אם נקבעה בחוזה תניית פטור בין היזם לבין הצד השלישי, ישתחרר היזם מחובותיו בהתאם לאמור בתניה.

שחרור היזם מאחריות

נשאלת השאלה, האם היזם פטור מחבותו כלפי צדדים שלישיים מרגע אישור ההסכם המקדמי, או שמא הוא מוסיף לחוב כלפיהם יחד עם התאגיד. לעניין זה תיתכנה כמה אפשרויות:1

 (1)     תנאי מפורש – אם ההסכם המקדמי כולל תניה הקובעת כי מרגע אישורו של החוזה המקדמי יהא היזם פטור מכל חיוביו, התניה תחייב.

(2)     תנאי מכללא – יש להניח כי בכל הסכם מקדמי כלול תנאי מכללא, שלפיו יהא היזם פטור מכל חיוביו כלפי הצד השלישי עם אישור ההסכם המקדמי, אלא אם כן משתמעת מן החוזה כוונה אחרת. ההנחה כי תנאי זה קיים בכל חוזה מקדמי שאושר בדיעבד, היא חיונית והוגנת אם ידע הצד השלישי כי היזם פועל בעבור חברה שטרם הוקמה, שהרי הצד השלישי מודע לעובדה כי הוא כורת הסכם עם החברה ולא עם היזם.

 (3)     עקרון האחריות הכפולה – היזם יוסיף ויחוב יחד עם התאגיד כלפי הצד השלישי בכל החיובים שבהסכם המקדמי, אלא אם כן שחרר אותו התאגיד מחיוביו במפורש.

עקרון האחריות הכפולה נדון בפרשת תעשיות אלקטרוכימיות בע"מ נ' עילם. במקרה זה הפר הנתבע הסכם לביצוע עבודה מסוימת. משנתבע בגין הפרת ההסכם, טען הנתבע כי אין יריבות בינו לבין התובע, שכן הוא חתם על ההסכם בשם חברה ולא באופן אישי.

השופט ב' כספי הזכיר את ההלכה האנגלית הקובעת אחריות כפולה של היזם ושל החברה גם יחד, אלא אם כן הצד השלישי הסכים במפורש לשחרר את היזם מאחריותו.

הכותב הוא עורך דין יוסי כהן הוא הבעלים של משרד עורכי דין. דוקטור יוסי כהן פועל בתחומי המשפט המסחרי, דיני חברות וליטיגציה משנת 1986.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר