בהתאם לתיאוריה החוזית, המהווה כאמור בסיס לחוק החברות, החברה אינה אלא "פקעת חוזית", המושתתת, בשינויים המחויבים, על דיני החוזים. כתוצאה מכך, ובדומה למגבלות המוטלות על כל התקשרות חוזית מכוח חוק החוזים, מוטלות על רישום חברה מגבלות בתחום חוקיות המטרות, מוסריותן ועמידתן ב"תקנת הציבור".
כשם שהסכם שתוכנו או מטרתו אינם חוקיים, בלתי מוסריים או נוגדים את תקנת הציבור בטל מכוח סעיף 30 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג – 1973, כך לא יתיר רשם החברות רישום חברה אם מטרתה או תוכן מסמכי היסוד שלה עומדים בניגוד לשלוש המגבלות הללו, שהלכה למעשה מוטלות על כל התאגדות, על כל התחייבות ועל כל הסכם.
עורך דין יוסי כהן – כריתת הסכם נבדלת במהותה מרישום חברה
אמנם כריתת הסכם נבדלת במהותה מרישום חברה; איש אינו בודק בבדיקה מקדמית את חוקיות ההסכם, את עמידתו בתקנת הציבור ואת מוסריותו כתנאי לכריתתו. לעומת זאת, התכנים שבמסמכי היסוד של החברה, המבססים את הפן ההסכמי, נבדקים על-ידי רשם החברות בבדיקה מקדמית והוא רשאי שלא לאשרם אם תוכנם עומד בסתירה למגבלות האמורות.
מדוע לא הסתפק המחוקק בהוראת חוק החוזים, הקובעת כי הסכם בלתי חוקי בטל מעיקרו, והקנה לרשם החברות סמכות בדיקה מקדמית? מדוע לא התיר המחוקק הקמת חברה ללא בדיקת חוקיות מטרותיה כתנאי להקמתה, תוך קביעה כי החברה תפורק או תימחק אם תפעל לביצוע מטרות בלתי חוקיות או בלתי מוסריות? הטעם לכך ברור. מרגע שנרשמה חברה, לא ניתן לבטלה בדרך שבה מבטלים הסכם. סמכות רשם החברות פוקעת עם מתן תעודת ההתאגדות, המשמשת ראיה חלוטה כי החברה נרשמה כדין.
מרגע זה אין החברה ניתנת "לביטול" אלא בהליך פירוק וחיסול המוסדר בפקודת החברות, אשר מטבעו נמשך זמן רב.