עורך דין רן רייכמן מסביר כי תביעות שלום בית מוגשות לרוב במקרי גירושין לידי בית דין רבני, שהינו הסמכות היחידה לטיפול בהן. תביעות אלו מוגשות במקרים בהם אחד הצדדים מעוניין לשקם את הנישואין, ומטרתן לשכנע ולחייב את הצד השני לחזור לחיים משותפים תקינים.
תהליך הגשת תביעה לשלום בית
ראשית, חשוב לדעת כי הגשת התביעה כרוכה בתשלום אגרה. בתהליך יש לפרט את הסיבות שהובילו לבעיות בין בני הזוג, את מצב הזוגיות נכון ליום הגשת תביעה, והאם הוגשו בעבר תביעות שלום בית נוספות. בית הדין הרבני יבדוק את בקשת התביעה, יוודא שהינה כנה וכשרה, ולא מהווה מהלך טאקטי של אחד מבני הזוג.
עורך דין רייכמן מחדד שחשוב לציין כי במידה ובית הדין מצא לנכון לאשר את תביעת שלום הבית, אין באפשרותו לכפות שיקום נישואין אך הוא יכול לכפות על הצד הנתבע הגבלות שונות וסנקציות כספיות, ולחייבו למלא את חובותיו השונות במסגרת הנישואין.
כמו כן, בית הדין יפנה את בני הזוג להליך של גישור או טיפול זוגי, ותוצאותיהם של מפגשים אלו ידווחו לשופטי בית הדין הרבני. במידה שבן הזוג עדיין עומד בסירובו לחזור למסגרת הנישואין, ניתן להכריז עליו כמורד. הכרזה זו תוביל לביטול זכויות הכתובה והמזונות של אישה, ואילו עבור הגבר משמעותה חיוב בתשלום כתובת האישה עוד לפני סיום הליך הגירושין.
הגשת תביעת שלום בית כצעד טקטי
כאמור, במידה שבן זוג אינו מוכן לקבל את תביעת שלום הבית הוא מוכרז כמורד, ובמידה שלא קיים סיכוי סביר לשיקום הנישואין ינקוט בית הדין הרבני בצעדים הפוכים לזירוז גירושי הזוג.
יש לציין, כך לדבריו של עו"ד רן רייכמן, כי לא אחת תביעת שלום בית הינה הליך טקטי, בו הזוג שמגיש את התביעה יודע שהצד השני לא יסכים לה. צעד זה נועד להשגת יתרונות בהליך הגירושין עבור הצד התובע, כדוגמת השגת צו עיקול יציאה מהארץ לצד הנתבע, וזירוז הליכי ותביעות גירושין שונות. כמו כן, במקרים בהם הצד הנתבע מעכב את הליכי הגירושין, הצד התובע יכול להאריך את שהותו בבית המשותף על ידי הגשת תביעת שלום בית.